NY GOD MÅLING: Erna Solberg. (Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix)
NY GOD MÅLING: Erna Solberg. (Foto: Vegard Grøtt/NTB scanpix)

Tidenes beste gallup for Erna

Høyre får rekordsterke 36,1 på fersk TV 2-gallup.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre går frem hele 3,9 prosentpoeng fra januar. Aldri før har partiet gjort det bedre på TNS Gallups nasjonale målinger for TV 2.

– Fantastiske tall

Et stortingsvalg i dag ville gitt Høyre hele 63 mandater på Stortinget, 33 flere enn de fikk ved stortingsvalget i 2009. For første gang siden 1927 ville Høyre dermed blitt største parti på Stortinget.

– Jeg synes dette er fantastiske resultat for oss, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2.

– Tør du drømme om et slikt valgresultat?

– Jeg er nok litt mer nøktern enn det. Jeg tror alle som har hørt meg kommentere meningsmålinger vet at jeg er litt mer nøktern enn det. Det viktigste er flest mulig velgere over midtskillet i norsk politikk. Men skulle vi få et så godt resultat vil vi få veldig god styringsdyktighet, sier Solberg.

Høyre er nesten dobbelt så store som Arbeiderpartiet blant mennene som er intervjuet. De er størst i alle aldersgrupper og landsdeler. Selv blant ansatte i offentlig sektor er Høyre nå jevnstore med Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Gallupsmell for Jens

Henter fra rivalene

Bakgrunnstallene viser hele 373.000 velgere som stemte på andre partier ved forrige valg i dag ville ha brukt Høyres stemmeseddel. 87 prosent av Høyres egne velgere fra 2009 er lojale mot partiet, mens rundt 160.000 velgere som stemte Arbeiderpartiet og like mange som stemte Frp i dag ville ha stemt Høyre.

– Blir du litt redd for at forventningene blir for høye?

– Dette kan komme til å justere seg litt. Vi har veldig høy lojalitet og andre partier lav lojalitet. Alle lover om meningsmålinger vil tilsi oss litt lavere og andre partier litt høyere. Men det viktigste er at det er borgerlig flertall, sier Solberg.

Mens Høyre svever høyt, går Fremskrittspartiet tilbake hele 3,7 prosentpoeng fra januarmålingen til 13,1 prosent. Dermed er partiet tilbake på nivået fra før jul. Frp ville i dag fått 23 mandater, 18 færre enn ved forrige valg.

Bakgrunnstallene viser at Frps velgere fra 2009 er mindre lojale enn i januar, samtidig som det er flere som sier de vil stemme Høyre.

Les også Kjetil Løsets blogg: Mannefall for Arbeiderpartiet

Helblått flertall

Et stortingsvalg i dag ville gitt Høyre og Fremskrittspartiet 86 mandater og dermed flertall på Stortinget.

Et annet borgerlig regjeringsalternativ Høyre, KrF og Venstre samler 80 mandater og mangler dermed fem på flertall.

Etter to sterke målinger går KrF tilbake 1,2 prosentpoeng til 5,0 prosent. Bakgrunnstallene viser at det er noen færre tidligere velgere som sier de vil stemme på partiet.

Venstre er nå minst av stortingspartiene med 4,5 prosent (+ 0,4). Partiet har mer lojale velgere enn i januar, men mister mange tidligere velgere til Høyre. venstre holder seg over sperregrensen fordi partiet henter en del velgere som stemte Arbeiderpartiet i 2009.

Sjekk alle tallene i partibarometeret

Se video med Høyre-leder Erna Solberg:

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 955 stemmeberettigede personer, i tidsrommet 28. januar - 1. februar. 76,8 prosent oppga partipreferanse. Feilmargionen er +/- 1,2-2,4 prosentpoeng, størst for de største partiene.