NY DÅRLIG MÅLING: Jens Stoltenberg. (Foto: Lise Åserud/NTB scanpix)
NY DÅRLIG MÅLING: Jens Stoltenberg. (Foto: Lise Åserud/NTB scanpix)

Gallupsmell for Jens

Mens Arbeiderpartiet får rekordsvake 26,1, kan småpartiene i regjeringen smile.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre sitt nest dårligste valg siden 1924, dersom tallene i TNS Gallups februarmåling for TV 2 blir valgresultatet i september.

Bare 26,1 prosent av de spurte sier de vil stemme på Arbeiderpartiet, en tilbakegang på 3,7 prosentpoeng sammenlignet med målingen i januar.

Sjekk alle tallene i partibarometeret

Velgerne flykter etter bråk

Bare seks av ti velgere som stemte på Arbeiderpartiet i 2009, 59 prosent, sier de ville gjort det samme i dag. Rekordmange velgere flykter til Høyre.

– Vi tar disse målingene på det største alvor og fokuserer på at det er valg 9. september, sier partisekretær Raymond Johansen (Ap) til TV 2.

– Er det krisestemning i Arbeiderpartiet?

– Nei, nå har vi fokus på at det er valg 9. september, det vil kreve alt fokus fra oss, sier Johansen.

Bakgrunnstallene viser at 16 prosent av velgerne som stemte Arbeiderpartiet i 2009 i dag ville ha stemt Høyre. Omregnet til antall velgere betyr det at 154.000 Ap-velgere i dag ville stemt på erkerivalen.

Les også Kjetil Løsets blogg: Mannefall for Arbeiderpartiet

Se video med Raymond Johansen som kommeneter målingen:

Småpartiene vokser

Mens velgerne snur ryggen til det største regjeringspartiet, går begge småpartiene i den rødgrønne regjeringen frem.

SV får 5,2 prosent, som er 1,6 prosentpoeng mer enn de fikk i januar, og Audun Lysbakkens beste gallup siden han ble valgt til partileder for snart ett år siden.

– Vi føler at det går bedre for SV, og at vi har medgangen med oss, med det er altfor tidlig å puste lettet ut, situasjonen for SV er fortsatt alvorlig, sier Audun Lysbakken (SV).

Fortsatt sier bare halvparten av SVs velgere fra 2009 at de vil stemme på partiet, men SV henter nå en del nye velgere. For første gang på svært mange år er det like mange tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme SV, som det er frustrere SV velgere som rømmer til det største regjeringspartiet.

Også Senterpartiet går frem med 0,9 prosentpoeng til 6,0, som er den høyeste oppslutningen partiet har hatt på et år.

– Det er hyggelig at meningsmålingene går opp. Men så vet vi at de kan gå opp og ned. Og det er valgdagen som teller, sier partileder Liv Signe Navarsete (Sp) til TV 2.

LES OGSÅ: Tidenes beste gallup for Erna

Opptur etter bråk

Et stortingsvalg i dag ville gitt Arbeiderpartiet 46 mandater, 18 færre enn ved stortingsvalget i 2009. Senterpartiet ville fått 10 mandater (- 1) og SV 9 mandater (- 2). I tillegg ville Rødt fått et mandat i Oslo.

I Arbeiderpartiets hovedkvarter innser de at 65 rødgrønne mandater er langt fra flertall, men gleder seg over fremgangen til regjeringspartnerne.

– Det er bra at Senterpartiet og SV går frem det skal vi ta med oss, så gjelder det å komme ut med vår politikk, og vise hvordan vi skal ta Norge videre, sier Raymond Johansen.

Oppturen for de små regjeringspartiene kommer etter en uke med mye bråk og murring. Særlig har Senterpartiets uklarheter om EØS-avtalen skapt dårlig samarbeidsklima i den rødgrønne regjeringen.

Statsminister Jens Stoltenberg likte dårlig at Senterparti-ledelsen åpnet for å reforhandle EØS-avtalen. Derfor presset han partiledelsen til retrett i en av Senterpartiets kjernesaker.

Se video med Liv Signe Navarsete. (Reporter: Kristoffer Thoner):

Rødt får 2,4 prosent (+ 1,3) og ville dermed kapret mandat i Oslo. Miljøpartiet De Grønne får 1,0 (+ 0,3), som ikke er nok til mandat. Andre partier og lister får 0,5 (- 0,6).

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 955 stemmeberettigede personer, i tidsrommet 28. januar - 1. februar. 76,8 prosent oppga partipreferanse. Feilmargionen er +/- 1,2-2,4 prosentpoeng, størst for de største partiene.