Pets
Pets

Kynisk Northug bløffet om sykdom – løy for NM-arrangør

Petter Northug forteller om løgnene, presset og de rå prioriteringene i kveldens «Sirkus Northug».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Sirkus Northug på TV 2 og TV 2 Sumo i kveld kl. 21.40!

I kveldens episode av TV 2s «Sirkus Northug»-dokumentar innrømmer Northug (27) selv at han er fullstendig skruppelløs i forkant av store mesterskap.

Før VM i Oslo i 2011 skulle Northug etter planen delta i NM i Steinkjer. Northugs tilstedeværelse gjorde at arrangøren drømte om å dra 45 000 tilskuere.

Bløffet alle
Like før NM-start ble Northug imidlertid brått «tett i toppen og neseforkjølet». Til media kommuniserte skikongen og teamet rundt at han måtte stå over NM grunnet sykdom.

– Petter har en lett forkjølelse og er ikke i trening ennå. Derfor går han ingen skirenn i helgen, sa landslagssjef Morten Aa Djupvik til TV 2 Sporten 28. januar for to år siden.

Alt var imidlertid en stor løgn, bekrefter Northug selv i kveldens episode. Mosvik-ekspressen vurderte VM-gull i Oslo som langt viktigere enn noe nasjonalt mesterskap, og bestemte seg for å bløffe alle.

Se klipp fra programmet øverst i artikkelen

– Jeg merket presset foran VM i Oslo, jeg også. Jeg ønsket å gå NM, jeg ønsket å ta NM-gull. Så slo det meg at jeg hadde gått Tour de Ski. Jeg tenkte: «vær rå og legg inn en sykdom nå, og så er du hjemme og trener for deg selv. Hold deg unna folk når du har sagt at du er syk i media, og så begynner du å jobbe for det som er viktig, det du får oppleve en gang i livet», forteller en åpenhjertig Northug.

Les også: «Hooligan» skulle ta Northug etter VM-gullet: – Jeg varmet opp med to politimenn
Les også: Her får en forbløffet Northug ny sportsbil: – Jeg driter i janteloven

– Må være skuespiller
Skistjernen har slett ikke dårlig samvittighet for prioriteringen.

– Folk tror jo at du er syk, så du må være litt skuespiller. Samtidig er det en mental lek, det også. Jeg hadde sett på meg selv som mentalt svak dersom jeg hadde latt meg presse av arrangøren til å stille opp, sier Northug.

For NM-arrangøren kom «sykdommen» svært ubeleilig.

– Vi var enig med Petter og Team Petter om at NM var viktig for Petter. Så ble han dårlig. For oss som arrangør er ikke det noe artig. Jeg regner med Petter er dårlig når han sier han er dårlig, sier Runar Helbostad, leder for organisasjonskomiteen for Ski-NM.

Kun 17 000 tilskuere fant veien til løypene i Steinkjer. I lokalsamfunnet hang plakater med bilde av Northug og påskriften «Æ kjem, kjem du?». Dessverre passet ikke mesterskapet inn i Northugs timeplan.

– I forkant av NM på Steinkjer var jeg en del av reklamen. Jeg skulle være der, og jeg skulle trekke folk dit. Det var noe jeg ønsket. Jeg forstår at arrangører blir skuffet hvis jeg må si nei på grunn av sykdom eller at jeg må gjøre rå prioriteringer for å være i form til VM, sier Northug.

Northug slo for øvrig gjennom som nasjonal langrennsløper under NM på Kongsberg i 2006.

Les også: Northug om å velge bort venner og festing: – Føler at jeg har ofret mye
Les også: Sjekk Northugs draktbeskjed: «Haters gonna hate»

Skulket skolen
Mamma May Northug sier at sønnen prioriterte rått også i oppveksten.

– Hvis han skulle gå et viktig renn, så hende det at han var hjemme fra skolen dagen før for å lade opp til rennet. Det var et valg han tok. Det var kanskje derfor han var bedre enn andre. Hvis Petter mente det var rett å skulke en dag, så gjorde han det, sier mamma Northug.

Bjørn Dæhlie ble selv anklaget for å droppe NM-løp i løpet av sin aktive karriere. Sammen med Vegard Ulvang var han med på å starte trenden tidlig på 1990-tallet.

Dæhlie har forståelse for Northugs valg om å droppe NM på Steinkjer. Han mener toppidrettsutøvere først og fremst på tenke på balansegangen mellom hvile og å trene hardt.

– Jeg har mistet noen få konkurranser på grunn av sykdom, men statistisk sett tror jeg de kom flere ganger i NM, sier Dæhlie.