ORDKRIG: Den svenske kulturjournalisten Martin Aagård har hisset på seg Jon Eikemo (midten) og Jon Hustad (t.h.). Eikemo vil skalle ned Aagård, mens Hustad nøyer seg med å kalle ham en idiot. (Foto: Prosch Simonsen/Storhaug/Cuomo / Sørbø)
ORDKRIG: Den svenske kulturjournalisten Martin Aagård har hisset på seg Jon Eikemo (midten) og Jon Hustad (t.h.). Eikemo vil skalle ned Aagård, mens Hustad nøyer seg med å kalle ham en idiot. (Foto: Prosch Simonsen/Storhaug/Cuomo / Sørbø)

Full svensk-norsk kulturkrig

Det brygger opp til kulturkrig mellom Sverige og Norge. Sveriges største avis, Aftonbladet, mener den norske kulturen ikke er mye å skryte av. Reaksjonene lar ikke vente på seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det finnes jo en sannhet i det at norsk kultur har ikke vært særlig internasjonalt fremgangsrik veldig lenge. Men det holder på å forandre seg. Norsk film har ikke vært mye å henge på juletreet. Så denne oppblåste ideen av at norsk kultur er så magnifik, kan man jo fundere litt på, sier kulturjournalist i Aftonbladet, Martin Aagård.

Les også: Expressen: – Dere nordmenn er oljedopet og bortskjemte

Det som begynte som en diskusjon mellom journalist Jon Hustad og kulturminister Hadia Tajik, om hva som definerer norsk kultur, har fortsatt over landegrensen til kulturredaksjonen i Sveriges største avis, Aftonbladet.

Hvis jeg hadde hatt han her nå så hadde jeg skallet te han så han hadde ramlet uvitet bak i rongi, Jon Eikemo

– Jeg ville skrive noe som kanskje sprekker denne bobla om at det finnes en magnifikk norsk kultur, som er uhørt uvurderlig for resten av verden, og for nordmennene, forklarer Aagård.

Men han har ikke kastet seg inn i den såkalte kulturdebatten fordi han er så opptatt av om brunost eller bunad er norsk kultur. Han mener debatten egentlig handler om nordmenns fremmedfrykt.

– Det handler om å sprekke denne forkledte innvandringsdebatten som handler om at nordmenn ikke skulle kunne spille hardingfele om det kommer for mange muslimer til Norge, sier han.

– Mannen er en idiot

Aagårds uttalelser skaper sterkere reaksjoner her hjemme. Journalist Jon Hustad er ikke nådig i sin kritikk.

– Det er jo tydelig at mannen er en idiot. Nå han kan så lite og er så lite i stand til å tenke prinsipielt, så kan han ikke være særlig intelligent, sier han.

Se reaksjonene her! Artikkelen fortsetter under videovinduet.

695871

Hustad mener overdreven politisk korrekthet i Sverige er grunnen til at den svenske kommentatoren kritiserer norsk kultur for å være mindreverdig og rasistisk.

– Det er en veldig, veldig tragisk situasjon. Det er et land uten ytringsfrihet. Og mange der borte er stolte av det, sier Hustad.

– Skalle ham ned

På premieren av «Bibelen» på Det Norske Teatret var det ingen overdreven politisk korrekthet i kveld.

– Hvis jeg hadde hatt han her nå så hadde jeg skallet til ham så han hadde «ramlet uvitet bak i rongi», sier skuespiller Jon Eikemo, og låner litt fra en norsk folkevise.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

695865

Hustad vil kanskje ikke gå like langt som Eikemo, men han har ikke mye positivt å si om Aagård. Slik oppsummerer han den svenske kulturkritikken:

– Å påstå at norsk kultur er dårlig og middelmådig, det er sludder og vås, sier Hustad.

Les også: Skitrenere brukte svenske skattepenger på bordell

Svensken som har skapt furore i Norge tar det hele med knusende ro.

– Mitt råd er å bare å slappe av, men også å innse at norsk kultur må inkludere halalslakt og utenlandske taxisjåfører, sier Aagård.

Hva mener du om Aftonbladets kulturslakt? Si din mening i kommentarfeltet.