Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny

Jeg håper du kan hjelpe meg med dette. Kjøpte ny Ford Mondeo Titanium 2.0 TCDI, i desember 2012. Den har LED-kjørelys foran, men ingen lys bak. Forhandleren kan ikke hjelpe med dette. Dette er innstilling fra fabrikk og kan ikke forandres, var deres svar. Jeg trodde nærmest alt kunne programmeres på dagens biler.

Kan du hjelpe meg med dette, ev. tips hvor jeg kan få ordnet dette, slik at jeg får lys også bak? På forhånd takk. Mvh. Bjørn

Benny svarer:

Hallo Bjørn!

For det første – gratulerer med fin bil, jeg regner med at du blir godt fornøyd med denne!

Når det gjelder kjørelys så blir det mer og mer vanlig at disse lyser kun foran. Lys forbruker jo – som du helt sikkert vet - energi og i biler som Mondeo kommer energien fra en forbrenningsmotor som igjen forbruker drivstoff og som forårsaker skadelige utslipp.

Så det at flere og flere biler nå bare har kjørelys foran og attpåtil LED som forbruker svært lite energi, er rett og lett en bitte liten dråpe i "miljøhavet". Men mange dråper små osv. ...

Både din Mondeo og mange andre bilmodeller er typegodkjente med dette og det skal altså være slik. Kjørelysene er jo for at møtende trafikanter skal se deg bedre.

LED-lys krever lite energi og brukes derfor i blant annet i kampen mot forbruk, utslipp og miljø.

Volvo var vel de første som kom med dette standard på 240 i 1975, de hadde en to-polet parklyspære på henholdsvis 21/5 Watt. Så var det i 1984 at det ble påbudt å bruke kjørelys og mange kom med dette som standard. Det var mildt sagt et rush på verkstedene med folk som ville ha dette ettermontert og jeg har ikke tall på hvor mange hundre slike sett jeg har montert.

Så kom de samme kundene tilbake og skulle ha fjernet de da de skulle på bilferie nedover i Europa. Man ble jo ansett som "tulling" der om man kjørte med lys på høylys dag den gangen.

De nye reglene om at man ikke behøver kjørelys bak kom i 2010 og har vært omstridte av både UP og forsikringsbransjen – så du er ikke den eneste som undrer deg over dette.

På din Mondeo kan ikke dette omprogrammeres. Du har i prinsippet to muligheter her:

1: Har bilen din regnsensor (som også inkluderer autolys), vil man kunne sette lysbryteren i en posisjon kalt «autolys». Da vil LED-kjørelysene være på når det er lyst ute – men gå over til nærlys (foran) og baklys automatisk når det er mørkt ute/eller man kjører i tunnel.

2: Har ikke bilen autolys, så har bilen valgene mellom å ha lysbryteren i posisjon «0», «Park» eller «Nærlys», og da vil kunden fysisk måtte skru bryteren til nærlys når det er mørkt. Da vil nærlys og baklys lyse. I posisjon 0 vil man kun ha LED foran og ikke lys bak.

Jeg er klar over at dette ikke er akkurat det svaret du ville ha, men håper allikevel at det var oppklarende.

Les også: Går lyset? Det kan bli kjempedyrt

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: De advarer mot å kjøpe katta i sekken

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: