Nederlands dronning Beatrix kunngjorde i går at hun abdiserer til fordel for prins Willem-Alexander. Etter 33 år ved tronen sa hun i sin tale at hun trer av 30. april og legger ansvaret videre i hendene til neste generasjon.

Det er altså konprinsparet Willem-Alexander og Maxima som blir Nederlands nye kongepar.

Nært forhold til kronprinsparet

Tronarvingene har et godt forhold til vårt eget kronprinspar Haakon og Mette-Marit.

– De to kronprinsparene er svært gode venner, og omgås også privat. Willem-Alexander og Haakon har kjent hverandre godt siden de begge var i tenårene og de var selvskrevne gjester i hverandres bryllup. Willem-Alexander og Maxima har blant annet besøkt Haakon og Mette-Marit på Mågerø. Og vår kronprinsfamilie har vært på flere weekendbesøk hos sine venner i deres hjem utenfor Haag, forteller kongehusekspert Kjell Arne Totland til tv2.no.

Han legger også til at Maxima også er gudmor til prins Sverre Magnus og hadde en sentral plass ved dåpen i Slottskapellet i Oslo i 2006.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Prinsessene er venninner

Men det er ikke bare kronprinsparet som har et nært forhold til den kommende kongefamilien – deres barn har også et tett vennskap.

– Prinsesse Ingrid Alexandra kjenner også deres eldste datter prinsesse Catharina Amalia, som i likhet med henne en gang skal bli dronning etter sin far. De to arveprinsessene var blant annet brudepiker sammen for sin felles gudmor, kronprinsesse Victoria av Sverige. Og det fortelles at de konverserte hverandre veslevoksent på engelsk .

Les også: Dronning Beatrix abdiserer

– Jeg tror Willem-Alexander blir en flott konge

Totland forteller at det er en tradisjon i Nederland for at statsoverhodet abdiserer og overlater makten til neste generasjon.

– Jeg tror Willem-Alexander blir en flott konge for Nederland, etter flere generasjoner med regjerende dronninger. Han er svært godt forberedt. Sammen med sin Maxima har han fulgt sin mor på statsbesøk i mange år. Senest sist uke var de i Brunei og Beatrix virket gladere enn på lenge. Kanskje fordi hun visste det var hennes aller siste, uttalte Totland til tv2.no da nytehen ble sluppet i går.

Se dronning Beatrixs tale her: