ORTOREKSI: Slik ser kjøleskapet til Hanne ut nå, men før spiste hun så mye laks for å være sunn, at hun risikerte å bli forgiftet.  (Foto: Øyvind Hermstad / TV 2 )
ORTOREKSI: Slik ser kjøleskapet til Hanne ut nå, men før spiste hun så mye laks for å være sunn, at hun risikerte å bli forgiftet. (Foto: Øyvind Hermstad / TV 2 )

Ødela kroppen med for sunt kosthold

Hanne Opsahl (23) spiste så mye laks og drakk så mye vann, at hun risikerte å bli forgiftet.

23-åringen slet i mange år med den nye, uoffisielle spiseforstyrrelsen "Ortoreksi", som gjorde henne sykelig opptatt av sunnhet. Lenge spiste hun så sunt, at det ble veldig usunt.

– Helsemyndighetene anbefaler oss å spise fet fisk tre ganger i uken. Men i min lille syke verden, ble det til at jeg spiste fisk syv dager i uken, til alle måltider. Jeg tenkte at det måtte være fantastisk sunt, sier hun til TV 2.

Opsahl tenkte ikke at kostholdet var farlig før en ernæringsfysiolog sa at hun spiste så mye laks, og drakk så mye vann, at hun kunne bli forgiftet av tungmetaller.

LES OGSÅ: Benedicte (26) om ortoreksi: – Julen er den verste tiden

Ødelagt tarm

Det store vendepunktet kom i forbindelse med en legesjekk.

– Legen spurte om jeg hadde tatt avføringsmiddel, fordi jeg hadde skadet tarmen så mye gjennom min påståtte sunnhet. Tarmen innvendig så ut som den var utsatt for avføringsmiddel, og det var for meg et stort sjokk. Når han sa det, tenkte jeg at nå er det noe som er galt.

For henne var det merkelig å få beskjeden "du spiser ikke sunt, selv om du tror det".

– Det var et slag i trynet, innrømmer hun.

Se innslaget her: (Artikkelen fortsetter etter video)

Kraftig økning

En kvart million mennesker i Norge lider av en spiseforstyrrelse. I tillegg til de mest vanlige som anoreksi, bulimi og tvangsoverspising, har det blitt registrert en markant økning av den uoffisielle diagnosen "Ortoreksi". Det forteller presseansvarlig i Interessegruppen for kvinner med spiseforstyrrelser, Kaja Flatøy.

– Vi har spesielt merket en markant økning i gruppen med uspesifikke spiseforstyrrelser. Det blir presentert som sunnhet, eller som riktig livsstil, men i virkeligheten er det en alvorlig sykdom, forklarer hun.

STOR ØKNING: Presseansvarlig i Interessegruppen for kvinner med spiseforstyrrelser, Kaja Flatøy, forteller om stor økning i antallet kvinner med uspesifikke spiseforstyrrelser. (Foto: Stein Roar Leite./ TV 2)

I 2010 ble det kun registrert ni tilfeller av Ortoreksi, mens i fjor var tallet helt oppe i 37, kun hos Senter for spiseforstyrrelser.

– Avisene har oppslag flere ganger i uken, «Spis dette så blir du lettere», og «Ikke spis dette for da kan du få kreft». Man får veldig mye påvirkning av medier, og sosiale medier, om hva man bør spise og ikke spise, sier Opsahl.

LES OGSÅ: Eli (48) tenker på kropp og mat døgnet rundt

Ble vanskelig i sosiale settinger

Det tok flere år før Opsahl innså at hun var syk.

– Jeg skjønte det nok da det for eksempel begynte å bli veldig vanskelig å spise middag med familien, fordi poteter, ris og posemat er usunt. Når sosiale settinger ble skikkelig krevende, begynte jeg å forstå at noe var galt, sier hun.

I bursdagsselskap eller på kafébesøk, følte Opsahl at hun vant over de andre dersom hun ikke spiste kake.

– Når venner spurte hvorfor jeg for eksempel ikke spiste brød til suppa, tenkte jeg at de bare var sjalu. Jeg var jo så sunn og flink.

I ettertid har hun vært hos både ernæringsfysiolog og psykolog, og i dag er hun nærmest helt frisk.

– Jeg har brukt 3,5 år på å bli frisk, så det har vært en lang prosess. Nå kan jeg endelig spise laks igjen, men ikke mer enn 500 gram i uken. Det har vært veldig vanskelig for meg å finne den balansen, innrømmer hun.

LES OGSÅ: Jakten-Marthe åpen om spiseforstyrrelsene

BLIR PÅVIRKET: For Hanne Opsahl var det alle oppslagene om kropp og sunnhet i blader og aviser, som gjorde at hun fikk et sykelig forhold til sunnhet. (Foto: Stein Roar Leite / TV 2)