DALENDE TILSKUERTALL
DALENDE TILSKUERTALL

RBK har mistet hver tredje tilskuer på fem år: – Tilskuersvikt et problem i hele Europa

Per Joar Hansen håper attraktiv fotball vil få publikum igjen til å strømme til Lerkendal.

La Manga (TV 2 Sporten): I rekordåret 2007 hadde Rosenborg et snitt på hele 19903 tilskuere per hjemmekamp.

LES OGSÅ: Perry om Sørloth junior: - Han blir bedre enn faren

Men de siste årene har færre og færre besøkt Lerkendal når Rosenborg spiller hjemmekamper.

Fra 20000 til 13400
TV 2 Sportens oversikt viser at trønder-klubben har mistet 6509 tilskuere de siste fem årene, en nedgang på rundt en tredjedel. Til sammenligning rommer klubbens langside «Megler'n-tribunen» 6194 tilskuere.

- Klubbene må spille attraktiv fotball og det må være sammenheng mellom prestasjoner og resultater. I tillegg må klubbene være flinke til å kommunisere til omgivelsene om klubben sin.

Men det er ikke bare Rosenborg som har opplevd en nedgang i publikumstallene. I 2007 var det totale snittet i Tippeligaen per kamp hele 12771, mens det i fjor var minsket til 7003 tilskuere per kamp.

– Det er vanskelig å si en enkeltårsak til at publikumstallene går ned. Det er vel mer sammensatt enn som så. I nesten hele Europa opplever toppklubbene publikumsnedgang, det er vel bare i Premier League og Bundesliga som opplever fulle hus, poengterer RBK-trener Per Joar Hansen overfor TV 2 Sporten.

Før han utdyper:

– Det er blitt en enorm tilgang på fotballkamper på TV, og da velger nok mange å sitte hjemme i godstolen fremfor å gå på kamp. Og mange opplever nok en stresset hverdag og velger å bruke tid på andre tid i helgene enn å gå på fotballkamp. Dessuten kan det ha med prisene å gjøre også. Mange synes kanskje det er for dyrt å gå på fotballkamp, oppsummerer Perry.

– Men å peke på en hovedårsak er vanskelig. Det er ikke lett å si en grunn til at nedgangen er blitt som den er i Tippeligaen, understreker han.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Per Joar Hansen
Per Joar Hansen

Tror snittet vil øke
Perry er likevel glad for at Rosenborg fremdeles har det høyeste publikumssnittet i Tippeligaen, til tross for nedgangen de siste årene.

– I Trondheim er det en vanvittig fotballinteresse og trønderne er veldig glad i Rosenborg. Det går på identitet, stolthet og tradisjoner. Rosenborg-supporterne er veldig glad i å følge laget sitt, sier Perry, som håper på at snittet vil øke i 2013-sesongen.

– Forhåpentligvis klarer vi å øke publikumstallene i Rosenborg i årene som kommer, mener han.

Hvilke grep kan klubbene ta for å øke snittet?

– Klubbene må spille attraktiv fotball og det må være sammenheng mellom prestasjoner og resultater. I tillegg må klubbene være flinke til å kommunisere til omgivelsene om klubben sin. At folk kommer på kamp handler om hvordan klubben selger produktet sitt både på og utenfor banen i byen sin, svarer han.

SELGER MEST: RBKs supportere stiller mannsterke opp på Lerkendal, men mot Hønefoss 16. mai blir det ikke utsolgt. (Foto: Alley, Ned/NTB scanpix)
SELGER MEST: RBKs supportere stiller mannsterke opp på Lerkendal, men mot Hønefoss 16. mai blir det ikke utsolgt. (Foto: Alley, Ned/NTB scanpix)

- Ingen krise
Han mener at nedgangen i tilskuertallene i Tippeligaen ikke kan beskrives som en krise for klubbene.

– Snittet i fjor lå på over 7000, og i Norge har vi fremdeles det høyeste tilskuertallet på bakgrunn av folketall sammen med Skottland. Så noen krise er det ikke, slår Perry fast.

Tidligere Rosenborg-spiller og nåværende TV 2-ekspert Mini Jakobsen tror årsaken til at færre og færre har besøkt hjemmebanen til Rosenborg de siste årene er at underholdningsverdien har minsket.

Underholdningsverdien har manglet
– Hovedgrunnen til at Rosenborg har mistet tilskuere er det spillemessige og til en viss grad resultatmessig. Selv under Erik Hamrén gikk tilskuertallet ned, minner Mini om.

– Det hadde med at fotballen ikke var så attraktiv som før. Det ble ikke 5-4, men heller 2-1 og 1-0. Det er ingen tvil om at folk er bevisst på hva de blir underholdt av, fortsetter han.

LES OGSÅ: Solskjær ønsker å hente tilbake Pape Paté Diouf

Mini_Jakobsen_841984i (Foto: Teigen, Trond Reidar, © TRT)
Mini_Jakobsen_841984i (Foto: Teigen, Trond Reidar, © TRT)

TV-tilbudet er blitt bedre
Han peker på at TV-tilbudet for de som er interessert i fotball er også blitt adskillig bedre de siste fem årene.

– Generelt sett er det mer som velger å se fotball på TV, og det fører til at kamper i blant annet Tippeligaen er blitt flyttet til ugunstige tidspunkt. Så tar du med hvor TV-tittere Rosenborg har hatt de siste årene så er det nok all time high for Rosenborgs del, konstaterer han.

Mini tror tilskuertallene i Tippeligaen ikke vil falle i like stor grad i årene fremover.

– Så og si alle klubbene i Tippeligaen har mistet tilskuere. Men det er ikke noe som er veldig bekymringsverdig. Jeg vet at klubbene i Tippeligaen jobber bevisst for at fotballen skal få et løft igjen, sier Mini, som neppe tror at det er mulig å kopiere rekordåret 2007.

19900 er nesten for mye
– Snittet på 19900 som RBK hadde i 2007 er rett og slett helt vanvittig. Det gjenspeiler ikke hvordan det skal være, det er nesten for mye, gliser TV-2eksperten.

Tror du RBK vil oppleve økende tilskuertall kommende sesong?

– Det er målet til klubben, men det kommer helt an på om RBK får resultater og hvordan resultatene eventuelt kommer. Blir det flust med målsjanser, scoringer og nye spennende spillere viser seg frem så tror jeg det kommer mer folk på Lerkendal, svarer han.

Rosenborgs tilskuersnitt på Lerkendal siden 2007:

Årstall: Rosenborgs tilskuersnitt Lerkendal:
2007 19 903
2008 18 957
2009 17 637
2010 16 911
2011 14 510
2012 13 394
Nedgang på 6509 siden 2007

Tilskuersnitt Tippeligaen:

Årstall: Tilskuersnitt per kamp:
2012 7003
2011 7997
2010 8078
2009 8959
2008 11 440 (14 lag i Tippeligaen)
2007 12 771 (14 lag i Tippeligaen)

Kilde: altomfotball.no