PERFEKT: Johanne Magnus (27) mener rosabloggerne og mediene får oss til å tro at man skal være tynnest, penest og best, og at bare det er godt nok.  (Foto: Ettermiddagen )
PERFEKT: Johanne Magnus (27) mener rosabloggerne og mediene får oss til å tro at man skal være tynnest, penest og best, og at bare det er godt nok. (Foto: Ettermiddagen )

«Rosabloggerne» ødelegger for Johanne (27): – Jeg er sykelig besatt av kosthold og trening

Johanne Magnus mener medienes fokus på sunt kosthold og trening gjør vondt verre.

Mange av oss sliter med dårlig samvittighet fordi vi droppet treningen eller fordi vi spiste den ekstra middagsporsjonen. Da hjelper det lite å se unge jenter blogge om at de så klart løp sin daglige mil på tredemøllen i dag eller se idolene poste bilder av hvetegressjuice og speltknekkebrød på Instagram.

– Jeg blir sykelig besatt av at det livet består av er et strengt kosthold og treningsregime, og at det er det som gir et lykkelig liv, forteller Johanne Magnus (27) ærlig i TV 2-programmet Ettermiddagen.

Johanne jobber selv med å komme seg ut av en spiseforstyrrelse, og kjenner at presset fra toppbloggere og forbilder på Instagram og på tv ødelegger hennes livsoppfatning.

– Jeg skjønner at det er feil tankegang. Problemet er at den falske innsikten likevel sniker seg inn og gjør det vanskelig å stå i mot, sier hun.

Les også: Fotballfruen slanket seg til hun besvimte

Mediene gjør vondt verre

Johanne mener medienes fokus på sunt kosthold og trening gjør vondt verre for mange, henne selv inkludert. Hun scroller gjennom matbilder på Instagram og klikker på toppblogger som omhandler trening og kosthold, selv om hun vet at hun bør la være.

– Jeg vet innerst inne at det ikke er sånn, men jeg blir svak, og det på tross av at jeg er 27 år og burde vite bedre. Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan det er å være 14 år og utsettes for dette, sier hun.

I et innlegg i Dagbladet skriver Johanne:

«Jeg kjemper imot, men ender opp med å ramle etter, falle for fristelsen og blir hypnotisert av «sunn» mat og treningstips. På den usunne måten. Mengde, kaloriinnhold og antall måltid. Hver gang jeg har spist begynner tankene å surre med hva og når jeg skal spise neste gang.»

Les også: – Tredjeklassinger spør om de kan droppe lunsjen sin

Tynnest, penest og best

Johanne irriterer seg over at disse bloggerne får så mye oppmerksomhet i mediene.

– De frontes overalt, de frontes overalt, og da blir jeg ubevisst sittende med en oppfatning om at det er sånn man må og skal være, at det er det som er målet, man skal være tynnest, penest, best, løpe lengst! Og at bare det er godt nok.

Les også: – Rått sixpack-press mot gutter

– Rådene kan være livsfarlig

Jorunn Sundgot-Borgen jobber med spiseproblematikk på Norges Idrettshøyskole og kjenner igjen problemstillingen Johanne forteller om. Hun berømmer henne for å sette ord på det så mange sliter med.

– Det er tragisk at disse bloggerne får så stor spalteplass i mediene. Mange av dem har ingen kompetanse innenfor områdene de gir råd under. Mange unge jenter sluker dette rått, og mange av rådene kan i verste fall være livsfarlige. Jeg tror mange av bloggerne ikke ser hvilket ansvar de har, sier Jorunn Sundgot-Borgen.