Flere egyptere som deltok i terrorangrepet i Algerie, var også med på angrepet mot et amerikansk konsulat i Libya i fjor, hevder en høytstående algerisk tjenestemann.

De egyptiske angriperne ble drept i løpet av det fire dager lange gisseldramaet ved gassanlegget In Aménas, der fem nordmenn fortsatt er savnet.

Nye bilder av terroristene

Onsdag ble flere stillbilder, tatt inne på anlegget mens gisselaksjonen pågår, publisert.

De er tatt med mobiltelefon av gisler fra Algerie og viser kamuflasjekledte terrorister som passer på algerierne. Bildene er tatt onsdag 16. januar, samme dag som de militante islamistene slo til og tok kontroll over anlegget.

Gisseltakerne gjorde hurtig det klart at de var på jakt etter utlendinger, og ikke de lokale arbeiderne.

Over 600 hundre gisler fra Algerie klarte etterhvert å rømme fra anlegget.

SE VIDEO: Eksklusiv video: Her er savnede Hans Bjone i In Aménas

Terrorister In Amenas (Foto: AFP)

Røpet info i avhør

Men tre angripere ble fanget i live, og en av dem har beskrevet egypternes rolle i begge angrepene i forhør med den algeriske sikkerhetstjenesten, skriver avisa The New York Times.

USAs ambassadør og tre andre diplomater ble drept da en væpnet gruppe gikk til angrep på USAs konsulat i den libyske havnebyen Benghazi i september i fjor.

Dersom påstanden blir bekreftet, kan dette bidra til å styrke mistanken om et tett samarbeid over landegrensene mellom jihadistgrupper i Nord-Afrika, skriver The New York Times.

LES OGSÅ: PST: – Terrortrente nordmenn er en trussel mot Norge

Terrorister Algerie In Amenas (Foto: AFP)

Kjøpte våpen i Tripoli

Algeriske myndigheter sier de militante islamistene antas å ha kjørt gjennom Niger til Libya først. I hovedstaden Tripoli skal gruppens leder, Mohamed-Lamine Bouchneb, ha kjøpt store mengder våpen og sprengstoff til angrepet, skriver New York Times.

Deretter dro de til den libyiske byen Ghat, like ved grensen til Algerie, før de krysset grensen og kjørte hovedveien, N3, direkte fra Ghat og sør til gassanlegget ved In Amenas. En strekning på vel 920 kilometer som tar rundt 12 timer å kjøre.

Etter revolusjonen i Libya og Gadaffis fall er forholdene i landet tildels kaotisk, uten noen effektiv militærstyrke eller fungerende politi.

LES OGSÅ: Tilfeldigheter gjorde at nordmann slapp unna gisseldramaet

Clinton bekrefter våpen fra Libya

Også USAs utenriksminister Hillary Clinton slår fast at våpen fra Libya ble brukt i terrorangrepet i Algerie.

– Det er ingen tvil om at de algeriske terroristene hadde våpen fra Libya, sa Clinton da hun onsdag forklarte seg for Senatet i Washington om angrepet mot det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i fjor. Tre personer, deriblant USAs Libya-ambassadør, ble drept i angrepet som skapte politisk storm i USA.

Clinton mener at det heller ikke hersker noen tvil om at al-Qaidas avlegger i Nord-Afrika, AQIM, har fått våpen inn fra Libya til Mali.

LES OGSÅ: – Fire nordmenn ble lagt i bakken og bundet

Russland kritiserer Vesten

Russiske myndigheter anklaget onsdag Vesten for selv å ha bygget opp krigerne som nå kjemper mot franske og afrikanske styrker i Mali.

– De som nå kjemper i Mali, er de samme som våre vestlig partnere bevæpnet i Libya slik at de kunne styrte regimet til Muammar Gaddafi, sa utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse.

Russland støttet resolusjonen i FNs sikkerhetsråd som ga grønt lys for den militære aksjonen i Libya, men har siden hevdet at USA og dets allierte gikk langt utover sitt mandat i sin støtte til landets opprørere.

LES OGSÅ: Algerie-terrorgruppe opererte i Norge

Clinton advarte om radikalisering

Samtidig advarer Clinton om en farlig radikalisering av regionen etter «den arabiske våren».

Den amerikanske ambassadøren Chris Stevens og tre andre ble drept i Benghazi nordøst i Libya 11. september i fjor.

– Det som hendte i Benghazi, skjedde ikke i et vakuum, sa Clinton.

De arabiske revolusjonene har snudd opp ned på maktdynamikken og rystet sikkerhetstjenestene i hele regionen, framholdt den amerikanske utenriksministeren i sin forklaring. (TV 2/NTB)