Verbruggen
Verbruggen

Norges sykkelpresident raser mot Verbruggen: – Han har ingen framtid i idretten

Harald Tiedemann Hansen reagerer sterkt på uttalelsene til Hein Verbruggen om at dopingmistenkte ryttere ble advart.

Sykkelsporten fikk et nytt tøft slag i ansiktet da Lance Armstrong innrømmet omfattende dopingbruk forrige uke. Texaneren dopet seg til sju Tour de France-titler, men ble aldri tatt som aktiv utøver.

Nå sier tidligere president i Det internasjonle sykkelforbundet (UCI), Hein Verbruggen, at ryttere som var mistenkt for dopingbruk ble advart. Blant dem var Armstrong.

– Vi gjorde det for at de skulle slutte med doping. I noen tilfeller lyktes vi, i andre tilfeller lyktes vi ikke, sier Verbruggen til Vrij Nederland, ifølge NRK.

Uttalelsene til Verbruggen får president i Norges Cykleforbund til å reagere.

– Det er helt ufattelig at man kan sitte og lukke øynene på den måten som han har gjort. Han har ikke noe videre å gjøre i idretten, sier Harald Tiedemann Hansen til tv2.no.

Dette forsterker mitt inntrykk om at ledelsen i sykkelmiljøet har hemmeligholdt dopingpraksis.

Advarte ryttere
Verbruggen, som var president i UCI fra 1991 til 2005, la onsdag ut en uttalelse i forbindelse med intervjuet med den nederlandske avisen. Det nåværende ærsmedlemmet i både Den internasjonale olympiske komité (IOK) og UCI, sier at UCI ikke utviste upassende oppførsel ved å informere rytterne om mistenksomme blodverdier.

– Det pleide å være UCIs holdning, også andre forbunds, å diskutere atypiske blodprøveresultater eller andre testresultater med de rytterne det angikk, sier Verbruggen i en uttalelse gjengitt av AP.

– Ryttere som dopet seg (men som hadde til gode å test positivt) ble effektivt advart om at de ble overvåket for å hindre dem i å dope seg i framtiden.

Les også: Tidligere lagkamerat kan avsløre «kyllingen»
Les også: Oprah om Armstrong: – Han kan bli en helt

– Sitter som en klam hånd over UCI
Tiedemann Hansen mener at det er helt meningsløst å håndtere dopingproblemet på den måten som Verbruggen forteller om. Han håper nå at Verbruggen må stå til rette for uttalesene han har kommet med.

– Jeg kan vanskelig forstå at han har noen fremtid i idretten. Han sitter jo som æresmedlem her og der, det synes jeg ikke han fortjener. Jeg håper at dette får konsekvenser for hans rolle i UCI og IOC. Han har ingen troverdighet. De (UCI red.anm) er helt avhengige av en ledelse som har troverdighet og som kan bygge nødvendig tillit, sier Tiedemann Hansen.

RASER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener at Hein
  Verbruggen må stå til rette for den rufsetet dopingfortiden til sykkelsporten.
  (Foto: Kallestad, Gorm, © GOK)
RASER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener at Hein Verbruggen må stå til rette for den rufsetet dopingfortiden til sykkelsporten. (Foto: Kallestad, Gorm, © GOK)

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad reagerer også på uttalelsene til Verbruggen. Han mener at sykkelsporten må gjennom en «hestekur» for å ordne opp i dopingrotet.

– Man kan ikke skyve problemet under teppet, og late som om dette ikke har skjedd. Vi må bygge ny troverdighet rundt sykkelsporten, sier Kaggestad til tv2.no.

– Dette forsterker mitt inntrykk om at ledelsen i sykkelmiljøet har hemmeligholdt dopingpraksis. Hvis de mener at noen er skyldig i doping, så må man straffe dem. Dette har vært det store problemet med kulturen. Dette må endres, sier Kaggestad.

Sykkelpresidenten er klar på at UCI må ta tak i egen organisasjon for å gjenvinne tillit og skape ny troverdighet. Det inkluderer Verbruggen.

– Nå er han som en klam hånd over hele UCI. Man får jo ikke gjort noe. Det er litt av faren. Mange av dem som har vært med i mange år har hatt mye å gjøre med Verbruggen. Det nytter ikke med kamerater som sitter der og styrer, sier Tiedemann Hansen.

Les også: Amerikanske myndigheter avslo Armstrongs tilbud om forlik

Skal undersøke pengegave
Et av de store spørsmålene som fremdeles står ubesvart etter intervjuet med Armstrong, er hvorvidt pengegaven texaneren kom med til UCI var for å dekke over en positivt dopingprøve. I etterkant av Sveits rundt i 2001 skal nemlig Armstrong angivelig ha testet positivt for bruk av forbudte stoffer, noe han selv avkreftet i intervjuet med Oprah Winfrey.

41-åringen ga UCI en pengegave på 125.00 dollar, noe han omtaler som et bidrag i kampen mot doping.

I HARDT VÆR: Tidligere UCI-president Hein Verbruggen. (Foto:
  Robert F. Bukaty, © RB JK**TOK** DD**NY** BJ**LON**)
I HARDT VÆR: Tidligere UCI-president Hein Verbruggen. (Foto: Robert F. Bukaty, © RB JK**TOK** DD**NY** BJ**LON**)

Ifølge The Guardian starter en uavhengig kommisjon fredag arbeidet med å undersøke om den angivelige positive dopingprøven fra 2001 ble dekket over av sykkelsportens øverste organ.

Les også: UCI nekter: – Ingen positive tester ble dekket over
Les også: Armstrong-sjef styrte privatøkonomien til sykkeltopp

I intervjuet med Vrij Nederland innrømmer også Verbruggen at Thomas Weisel Partners styrte deler av hans privatøkonomi mellom 2001 og 2005. Thomas Weisel Partners var deleier i Armstrongs US Postal.

– Selv om jeg hadde vist om det, så ville jeg ikke tenkt over det to ganger, sier Verbruggen.