STØTTER FORSLAG: - På denne måten kan nordmenn som kriger mot norske styrker i utlandet dømmes som landssvikere med inntil 21 års fengsel som strafferamme, sier Abid Raja om forslaget fra Generaladvokaten i Forsvaret.
STØTTER FORSLAG: - På denne måten kan nordmenn som kriger mot norske styrker i utlandet dømmes som landssvikere med inntil 21 års fengsel som strafferamme, sier Abid Raja om forslaget fra Generaladvokaten i Forsvaret.

Raja støtter forslag som gjør Bhatti til landssviker

– Jeg synes det er et ypperlig forslag, sier Abid Raja.

I desember fortalte TV 2 at islamisten Arfan Bhatti truet og hånet norske soldater i Afghanistan. Etterretningstjenesten bekreftet samtidig at nordmenn har deltatt i kamper mot den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan.

– Vi ser på dem som levende blink, levende lik, het det i meldingen som ble postet på Facebook-veggen til Profetens Ummah.

Regjeringen ønsker nå å stanse ytterliggående islamister som slåss mot norske styrker i utlandet. Et forslag er til vurdering som kan gjøre dem til landssvikere.

Det er Generaladvokaten i Forsvaret, Arne Willy Dahl, som ser på mulighetene for å endre den såkalte «landssvikerparagrafen» i straffeloven.

– Vi ønsker å se på om vi bør endre straffebestemmelsene for nordmenns deltakelse i strid i utlandet, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet til Klassekampen.

En endring i den såkalte «landssvikerparagrafen» i straffeloven vil kunne gjøre det mulig å dømme nordmenn som kriger mot norske styrker i utlandet som landssvikere med inntil 21 års fengsel som strafferamme.

– Et ypperlig forslag

Abid Raja har tidligere brukt svært sterke ord om norske, ekstreme islamister, og kalte dem for skadedyr i fjor. Han er positiv til forslaget som regjeringen jobber med.

Regjeringen bør tenke seg godt om, og vurdere om et lovforslag har en avvergende effekt. - Linda Alzaghari.

– Jeg synes det er et ypperlig forslag fra Generaladvokaten i Forsvaret, Arne Willy Dahl, som ser på mulighetene for å endre den såkalte «landssvikerparagrafen» i straffeloven. På denne måten kan nordmenn som kriger mot norske styrker i utlandet dømmes som landssvikere med inntil 21 års fengsel som strafferamme, sier Abid Raja til tv2.no.

Raja sier han føler sterk uro over hvordan en gruppe som Profetens Ummah har utviklet seg, og mener de holder på med å stikke «eget land» i ryggen.

BAKGRUNN: Her er de mest ekstreme islamistene i Norge

– Jeg sier eget land, ettersom de er borgere av Norge. Det de har uttalt og nå gjort er helt klart et stort svik mot alle oss norske borgere, herunder også et svik mot norske muslimer flest som ønsker å være del av demokratiet Norge. Og det er ingen hemmelighet at hver gang de har blitt sagt imot, har de valgt å svare med trusler mot norske muslimer, sier Raja.

– Bør tenke seg godt om

Linda Alzaghari er daglig leder i Minotenk.
Daglig leder Linda Alzaghari i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk sier lovforslaget viser at regjeringen åpenbart ser et behov for å gjøre noe med utenlandskjempere.

Men hun frykter at det vil ha en begrenset effekt, ettersom ekstremister i Norge langt på vei har meldt seg ut av samfunnet.

– Regjeringen bør tenke seg godt om, og vurdere om et lovforslag har en avvergende effekt, sier Alzaghari til tv2.no.

Statsviteren Kamil Azhar mener det er på tide at norske muslimer rydder opp i de islamistiske miljøene, og oppfordrer til et oppgjør på linje med Einar Gerhardsens politiske krigserklæring mot norske kommunister i 1948 – den såkalte Kråkerøy-talen:

– Denne ekstremismen vi nå er vitne til, midt i blant oss, vil dessverre ikke brenne bort ved hjelp av noen fakler i januarkulden. Noe mer må til, skriver Azhar på det konservative nettstedet Minerva onsdag.

LES OGSÅ: Norsk ekstremist tiltalt for trusler mot kongehuset

Oppfordrer til å endre statsborgerskap

Abid Raja setter sin lit til at justisminister Grete Faremo raskt fremmer dette lovforslaget, og begrunner dette med at det å krige mot norske soldater ikke skal kunne gjøres konsekvensløst.

– Ønsker de å unngå å bli stemplet som landssvikere og påfølgende straffeansvar oppfordrer jeg Bhatti, Mohyeldeen og andre likesinnede til å oppsøke sine respektive opphavsland - og sørge for å endre sitt statsborgerskap. Jeg tror de forøvrig nok har fått med seg at folk flest, så å si unntaksvis, ønsker dem bort fra Norge, sier Raja.

Loven slik den framstår nå, forutsetter at norske styrker deltar i en krig før man kan benytte landssvikerparagrafen. Paragrafen ble sist revidert i 1950 og betraktes som utdatert.

– Det er en veldig uønsket situasjon at norske borgere deltar i operasjoner mot norske styrker. Saken ligger nå til vurdering og utredning i lovavdelingen vår, og har høy prioritet, sier statssekretær Pål Lønseth.

I desember sa Høyre-politiker Mudassar H. Kapur til tv2.no at det er viktig at det norske samfunnet bekjemper krefter som roper «viva Osama» i gatene og legger ut skrytevideoer av kister drapert i norske flagg.

LES OGSÅ: Høyre-politiker kaller Bhatti for landssviker

(TV 2/NTB)