Lance3
Lance3
oprah_armstrong
oprah_armstrong

Armstrong innrømmet dopingbruk: – Ja, jeg tok EPO

Den tidligere sykkelkongen innrømmet svindel i stor stil.

Lance Armstrong innrømmet dopingbruk i nattens intervju med Oprah Winfrey. Den tidligere sykkelkongen dopet seg de sju gangene han vant Tour de France. Armstrong hevder han ikke var dopet i 2009- og 2010-sesongen.

– Jeg har faret med løgn. Løgnen min funket bra så lenge. Jeg var lykkelig gift, jeg vant Touren. Jeg hadde det rett og slett bra. Og alt var en løgn, sier Armstrong.

– Jeg ser sinnet og skuffelsen i folk. Folk som støttet meg og trodde på det jeg sa. Det har de all grunn til. Det er min feil. Jeg vil tilbringe resten av mitt liv med å prøve å gjenvinne tillit, sier Armstrong.

Armstrong angrer på at han gjorde comeback i 2009.

– Vi ville ikke sittet her om jeg ikke hadde gjort comeback, sier Armstrong.

Tok forbudte stoffer
Programmet startet med at Oprah Winfrey stilte en rekke ja/nei-spørsmål. Armstrong la ikke skjul på at han jukset seg til topps.

– Tok du forbudte stoffer?

– Ja.

– Var et av de forbudte stoffene EPO?

– Ja.

– Brukte du andre stoffer som kortison, veksthormoner eller testosteron?

- Ja.

– I alle seirene dine: Tok du ulvolige stoffer?

– Ja.

Les også: – Jeg spør meg selv om Lance Armstrong noen gang hadde kreft
Les også: Armstrong-sjef styrte privatøkonomien til sykkeltopp

– Ikke mulig å vinne uten doping
Armstrong mener det ikke var mulig å vinne Tour de France uten å dope seg.

– Det var ikke mulig å vinne uten doping. Jeg oppfant ikke kulturen, men jeg stanset den ikke. Det må jeg stå inne for, innrømmer Armstrong.

tv2.no vil bringe video fra intervjuet i løpet av de tidlige morgentimene fredag!

Armstrong forteller at han ikke var redd for å bli tatt.

– Jeg kontrollerte alt. Jeg kontrollerte alle utfall i livet mitt. Spesielt innen sport, forteller han.

Armstrong brukte testikkelkreften sin som en unnskyldning.

– Min cocktail var EPO, overføringer og testosteron. Jeg rettferdiggjorde det på grunn av kreften min, sier Armstrong.

– Var du en bølle?

– Ja, jeg var en bølle. Jeg var en bølle fordi jeg prøvde å diktere begivenhetene. Om jeg ikke likte det folk sa, eller om de var illojale, så forsøkte jeg å kontrollere det., sier Armstrong.

Truet ikke lagkamerater
Armstrong avviser at han truet lagkamerater til å dope seg.

– Det stemmer ikke. Vi hadde et forventningsnivå. Vi ønsket at folk skulle være i form, at folk skulle være sterke og at folk skulle prestere. Jeg truet ikke folk, sier Armstrong.

Les også: Amerikanske myndigheter avslo Armstrongs tilbud om forlik
Les også: Utskjelt ektepar: – Lance har løyet til presidenten, Larry King og Oprah

TV 2s sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg lot seg ikke imponere av de første tjue minuttene av intervjuet.

– Det var deilig å endelig se Lance si ordene «Ja, jeg dopet meg», men bortsett fra det en svak start på intervjuet. At Lance beklager var ikke det jeg satt oppe for. Jeg vil ha detaljene, bakmennene, linkene. Hvis dette er et «jeg tok et galt valg og er litt lei meg for det»-intervju, så er det tynn suppe! Han kan ikke bare si dette gjorde alle og ta kvelden på den. Fyren har ødelagt for så mange, det vil jeg høre om. Jeg vil vite hvem har skitne hender som fortsatt jobber med idrett, sier Stoltenberg til tv2.no.

Armstrong ville ikke dra dopingdoktoren Michele Ferrari ned i sølen.

– Det er vanskelig å snakke om noen av dissen tingene uten å nevne navn. Det er folk i denne fortellingen som er gode mennesker. Vi har alle gjort feil, men det er folk som ikke er monstere. De var ikke giftige og onde. Jeg så på Michele Ferrari som en god mann, sier Armstrong.

artikkelen fortsetter under bildet!

Ferrari
Ferrari

Avviser positiv dopingtest i Sveits rundt
Armstrong avviser at han testet positivt under Sveits rundt i 2001.

– Jeg skal fortelle deg hva som er sant og hva som ikke er sant. Den historien er ikke sann. Det var ingen positiv test. Lab'en ble ikke bestukket. Det var ikke noe hemmelig møte med lab-sjefen.

– Så UCI fikk ikke noe til å forsvinne?

– Nei. Og jeg er ingen fan av UCI. Det skjedde ikke, sier Armstrong.

Armstrong ble også spurt om hans karakteristikker av den tidligere massøsen Emma O'Reilly og ekteparet Betsy og Frankie Andreu. Armstrong kalte O'Reilly for en hore da hun fortalte om hans dopingbruk.

– Hva tenker du om det i dag?

– Ikke bra.

– Prøvde du å få henne til å holde kjeft?

– Jeg angrep da mitt territorium ble truet, da laget mitt ble truet og da mitt rykte ble truet, sier Armstrong.

artikkelen fortsetter under bildet!

Reilly
Reilly

USADA-sjef Travis Tygart mener nattens innrømmelse var et skritt i riktig retning.

– I kveld erkjente endelig Lance Armstrong at hans sykkelkarriere var bygget på en kombinasjon av doping og bedrageri. Hans innrømmelse om at han dopet seg gjennom karrieren er et lite skritt i riktig retning. Men hvis han oppriktig ønsker å gjøre opp for seg, så vil han vitne under ed om det fulle omfanget av hans dopingaktiviteter, skriver Tygart i en pressemelding.

Mistenkt lenge
Amerikaneren har vært mistenkt for urent mel i dopposen siden den franske avisen L'Equipe første gang skrev om en positiv dopingtest 22. juli 1999.

Siden den gang har Armstrong vært sykkelsportens store snakkis. Samtidig som dopanklagene haglet fra alle kanter, gikk texaneren til topps i hele sju utgaver av Tour de France.

Natt til fredag fikk vi svaret på hvorfor.

Det amerikanske antidopingbyrået USADA og det internasjonale sykkelforbundet UCI fratok Armstrong i fjor høst samtlige sju Tour de France-seirer.

I fjor kom USADA med en rapport som var knusende i sin dom over US Postals systematiske og omfattende dopingmisbruk. Rapporten konkluderte med at laget «hadde det mest sofistikerte, profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet som sporten noensinne har sett».

Torsdag ble det også kjent at OL-bronsen som Lance Armstrong (41) vant i Sydney for snart 13 år siden, er krevd returnert til Den internasjonale olympiske komité.