erna solberg og siv jensen (Foto: NTB scanpix)
erna solberg og siv jensen (Foto: NTB scanpix)

Kraftig Høyre-bølge i nord

Høyre går forbi Arbeiderpartiet på fersk måling i Troms.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver tredje velger i Troms ville stemt Høyre dersom det var stortingsvalg i dag. Med 32,5 prosents oppslutning på en måling Norfakta har laget for avisen iTromsø er Høyre dermed største parti i Troms. Ved stortingsvalget i 2009 fikk Arbeiderpartiet tre ganger så stor oppslutning som Høyre, som den gang bare fikk 12,9 prosent.

– Det er et historisk nivå. Jeg kan ikke huske at vi har hatt høyere oppslutning i moderne tid, sier fylkesråd Kent Gudmundsen (H) til avisen.

Større enn høyrebølgen

Under høyrebølgen på 80-tallet fikk partiet 30,44 prosent i Troms ved valget i 1981 og 27,19 prosent fire år senere.

Valgforsker Marckus Buch ved Universitetet i Tromsø er ikke overrasket over Høyres fremgang.

– Det er en tendens som har vart lenge og som er lik situasjonen i resten av landet, sier Buch.

Målingen viser at Arbeiderpartiet må nøye seg med 29,5 prosent, mot 36,7 prosent ved valget. Fremskrittspartiet får 19,1 prosent (- 6,1). SV får 6,7 prosent (- 0,8), Senterpartiet 4,5 (- 3,8), KrF 2,6 (- 1,0), Venstre 2,4 (- 0,2), Rødt 1,6 (som sist), De Grønne 0,8 (+ 0,5) og andre partier og lister 0,6.

TV 2s beregninger viser dermed at Høyre og Arbeiderpartiet får 2 mandater hver og Frp 1 mandat i fylket. Spenningen ved valget i Troms handler dermed om hvem som tar utjevningsmandatet.

LES OGSÅ: Lysbakken ut av Stortinget

Vil ha Herman

I helgen nominerer Troms Arbeiderparti sine kandidater foran høstens stortingsvalg. Etter at Roger Ingebriktsen trakk seg som kandidat, vil 44 prosent av de spurte ha tidligere Tromsøordfører Herm, an Kristoffersen som listetopp, 26 prosent ønsker tidligere AUF-leder Martin Henriksen, 6 prosent vil ikke ha noen av dem, mens de øvrige ikke har noen mening.

Nominasjonskomiteen i Troms Arbeiderparti har innstilt Henriksen på topp, og det er ventet tøff kamp mellom de to rivalene om listetoppen.

Les Kjetil Løsets analyse «Partileder i trøbbel»

Høyrebølge i hele landet

En nasjonal måling Opinion Perduco har gjort for Avisenes nyhetsbyrå (ANB) sender Høyre fram 3,3 prosentpoeng til 35,2 prosent, som er den høyeste oppslutningen byrået har målt for partiet. TNS Gallup som lager målinger for TV 2 har bare en gang tidligere målt samme nivå for Høyre, mens Respons og Infact som vekter mot kommunevalget 2011 har målt Høyre høyere. (Respons 38,8 i september 2012 og Infact 36,0 i oktober 2012).

– Dette er veldig hyggelige tall, og det er fortsatt solid borgerlig støtte. Vi forsterker dessuten posisjonen i januar, en måned etter juleferien da Høyre tradisjonelt har gått litt tilbake, sier Høyre-leder Erna Solberg til ANB.

Høyre har dermed flertall sammen med Fremskrittspartiet som får 15,7 (- 0,7).

Også Arbeiderpartiet går tilbake 0,7 prosentpoeng til 28,7 prosent.

Småpartiene ligger alle på firetallet, og SV, Sp og Venstre balanserer nærmest på sperregrensen.

Se alle tallene fra Opinion-målingen i partibarometeret.