SENTRUM FOR GISSELDRAMA: En islamistgruppe har tatt gisler på dette Statoil-anlegget i Algerie. 13 nordmenn er involvert, bekreftet statsminister Jens Stoltenberg onsdag kveld.
SENTRUM FOR GISSELDRAMA: En islamistgruppe har tatt gisler på dette Statoil-anlegget i Algerie. 13 nordmenn er involvert, bekreftet statsminister Jens Stoltenberg onsdag kveld.

Dette er de norske gislene

Holdes fanget på gassanlegget i Algerie.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med flere utenlandske arbeidere sitter åtte nordmenn fanget inne på Statoils gassanlegg i In Amenas.

17 Statoil-medarbeidere ble tatt til fange da en islamistisk gruppe slo til mot anlegget onsdag morgen, 13 av dem er norske. Etterhvert ble det klart at fem av dem var kommet seg i sikkerhet, men fortsatt er det ni nordmenn som ikke er gjort rede for.

Situasjonen er ennå uoversiktelig og Statoil har ikke ønsket å gi ut informasjon om de norske gislene, av hensyn til sikkerheten deres. Men flere av dem har kontaktet sine pårørende i Norge.

Les også: Ni nordmenn holdes som gissel i Algerie

Åtte er savnet

Her er en oversikt:

 • 56 år gammel mann fra Sandnes. Ifølge Stavanger Aftenblad jobber han ved anlegget og befinner seg i landet sammen med kona.

Han har jobbet i Algerie i over to år og tidligere har han jobbet på norsk sokkel.

 • 55 år gammel mann fra Gran i Hadeland. Til Oppland Arbeiderblad sier mannens kone at han ringte hjem onsdag formiddag.

– Han sa bare at han var tatt og ingenting annet. Det var nok ingen fri samtale for å si det sånn, sa mannens kone til avisen onsdag kveld.

55-åringen har jobbet ved gassanlegget i In Amenas siden 2009.

Ordfører Knut Lehre i Gran kommune følger tett med på situasjonen i Algerie.

– Det normale apparatet er selvfølgelig tilgjengelig hvis det skulle være behov for det. Den informasjonen er er formidlet til de involverte, sier Lehre, som i tillegg til familien til hadelendingen også har vært i kontakt med mannens fastlege.

 • 35 år gammel mann fra Bergen. Etter det Bergensavisen kjenner til skal en mann bosatt i Bergen være tatt som gissel. Tilstanden hans er ukjent.

 • Mann fra Gulen, ukjent alder. Skal være tatt til fange på gassanlegget. En nær slektning opplyser til Nordhordland at de av sikkerhetsgrunner ikke ønsker å kommentere saken i media. Heller ikke for denne mannen er tilstanden kjent.

– En av våre innbyggere jobber ved anlegget, sier ordfører Hallvard Oppedal i Gulen kommune til avisen.

 • To menn fra Nordhordland. Ifølge Strilen var de alle på jobb ved anlegget onsdag morgen.

– Dette er veldig skremmende og har kommet veldig nært på. Alle her er opptatt av dette, sier ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes (Krf) til TV 2.

 • 43 år gammel mann fra Agder. Mannen kontaktet familien i Norge onsdag kveld. Ifølge Agderposten virket han rolig på telefonen og overbrakte et budskap fra gisseltakerne om at familien hans måtte kontakte ambassaden og kreve at franske styrker trakk seg ut av Mali.

 • I tillegg er det to nordmenn som det ikke er framkommet opplysninger om.

Se tidslinje over angrepet her.

Les også: – Gisler må ha bombebelter

I sikkerhet

Fredag opplyste Statoil at en ytterligere en norsk ansatt har kommet seg i sikkerhet.

Les også: En norsk Statoil-ansatt i sikkerhet

Dermed har totalt fem nordmenn kommet seg ut. De som nå er i sikkerhet er:

 • 54 år gammel mann fra Bokn. Ifølge Bergensavisen ringte Håkon Sletten til kona Vigdis onsdag morgen og fortalte om dramaet han nettopp hadde vært med på. Bussen han satt i var blitt beskutt og sammen med flere andre klarte han å rømme. Etter angrepet tok de tilflukt i en militærleir.

 • Mann fra Lindås, i 50-årene. Han var om bord i bussen som var iferd med å forlate anlegget. Senere på dagen sendte han en tekstmelding til kona der han fortalte kort at han var evakuert fra bussen og var trygg på en militærforlegning.

– Jeg føler meg ekstremt heldig som vet at han er i sikkerhet og at det gikk så bra, til tross for at han var på bussen som ble angrepet, sier kona til TV 2. Hun ønsker å være anonym, av hensyn til ektemannens sikkerhet.

 • 58 år gammel mann fra Sandnes. Også han var om bord i bussen som ble angrepet. Ifølge Sunnmørsposten skal gisseltakerne ha oppdaget flukten fra bussen og vært like i hælene på de fire. Han unnslapp imidlertid og er på vei hjem til Norge.

– Vi har fått beskjed om at han kommer til Bergen i dag. Vi er klare til å følge han opp når han kommer til Sandnes, sier kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes kommune til TV 2 Nyhetene.

 • Mann fra Bergen, ukjent alder. Han har løpende kontakt med sin datter på SMS, skriver Bergens Tidende.

– Han sier de er trygge nå, og at han har det bra. Han har ikke fortalt noe om selve angrepet, forteller hun til BT.

 • Mann, ukjent alder og bosted. Mannen rømte fra gisseltakerne natt til fredag. Det er usikkert hvordan han klarte å unnslippe. Han er lettere skadet, men tilstanden er stabil, ifølge Statoil. Han får behandling på et sykehus i In Amenas og har snakket med familien i Norge.

I tillegg kommer en mann i slutten av 50-årene fra Stjørdal. Han har jobbet et par år på anlegget i Algerie. Etter en juleferie hjemme i Stjørdal, reiste han tilbake til landet like over nyttår. Før gisseltakerne slo til, hadde han oppholdt seg inne i gassanlegget, skriver Stjørdalens-Blad. Men han var ikke til stede under angrepet og var dermed ikke direkte involvert.

30 rømte

To av gislene som har klart å rømme er ifølge Statoil lettere skadet.

Les også: To Statoil-ansatte skadd i Algerie

Torsdag klarte 30 gisler å flykte. 17 av dem skal være algeriere, mens de andre er utenlandske. Det er foreløpig uvisst om noen av dem er norske.

Les også: – 30 gisler har rømt

Siden de militante islamistene slo til mot gassanlegget i In Amena, har både Statoil som er deleier i anlegget, og Utenriksdepartementet vært selektive i informasjonen de har gitt til offentligheten.

Fra før er det kjent at norske myndigheter har sendt et team til Algerie for å arbeide med saken og at Forsvaret har startet arbeidet med å kartlegge hvilke ressurser de kan stille med, om det skulle komme en forespørsel om bistand.

Gisler fra til sammen åtte land ble tatt til fange onsdag. Blant disse er tre algeriere, sju amerikanere, flere briter, minst tre japanere, to malaysiere, en ire og flere franske.