Verbruggen
Verbruggen

Armstrong-sjef styrte privatøkonomien til sykkeltopp

Thor Hushovds nåværende manager var megler da eieren av US Postal Team styrte privatøkonomien til den daværende UCI-sjefen Hein Verbruggen.

Da Lance Armstrong og US Postal herjet som verst hadde laget solide økonomiske muskler å flekse med. Det amerikanske postvesenet pumpet penger inn i laget, noe som gjorde at Lance Armstrong fritt kunne plukke de beste hjelperytterne til laget.

Finansmannen Thomas Weisel styrte mye av det som skjedde på bakrommet i US Postal. Weisel opprettet sykkelforetaket Montgomery Sports i 1987. På 90-tallet ble navnet skiftet til Subaru-Montgomery, så Montgomery-Bell, før det til slutt ble hetende U.S. Postal Service. Gjennom investeringsbanken Thomas Weisel Partners, som han grunnla i 1999, sørget Weisel for at Armstrong aldri trengte å bekymre seg over økonomien.

Les også: Utskjelt ektepar: – Lance har løyet til presidenten, Larry King og Oprah
Les også: Amerikanske myndigheter avslo Armstrongs tilbud om forlik

Hushovd-manager innblandet
Thomas Weisel Partners sørget også for å blidgjøre den daværende UCI-presidenten Hein Verbruggen, ifølge Wall Street Journal. Investeringsbanken styrte Verbruggens økonomiske ressurser fra 2001 til 2004, ifølge Thor Hushovds nåværende manager Jim Ochowicz. Ochowicz hadde styrt fond for Verbruggen i to år da han ble en del av Thomas Weisel Partners i 2001.

Han tok med seg klienten Verbruggen fra sitt tidligere selskap, Robert W. Baird & Co. I 2002 ble Ochowicz president i USA Cycling.

– At sportens overhode, som er ansvarlig for at antidopingreglene blir satt i kraft, gjør business med eieren av laget som vant sju Tour de France-titler - det stinker. Spesielt nå som det er blitt avslørt hva som skjedde da han satt på sin post, sier USADA-sjef Travis Tygart til Wall Street Journal.

Verbruggen nekter å kommentere
I 2008 hevdet Verbruggen at han aldri hadde hatt et business-forhold med Ochowicz eller Weisel. Onsdag var Wall Street Journal i kontakt med Verbruggen.

– Det begynner å bli latterlig, svarte Verbruggen da han ble spurt om kontoen.

Hushovd-manager Ochowicz innrømmer overfor avisen at Weisels firma styrte Verbruggens konto.

– Men det var ikke noe muffens, sier Ochowicz, og legger til at Weisel ikke hadde direkte tilgang til Verbruggens konto.

Ochowicz
Ochowicz

Les også: WADA vil ikke delta i UCI-gransking
Les også: Lance Armstrong vil vitne mot sykkeltopper

Ochowicz nektet å kommentere hvor mye penger som stod på kontoen.

– Jeg kan ikke erindre at jeg snakket med Weisel om Heins kontoer, sier Ochowicz.

Kontroversielt dopingsyn
Ifølge SF Weekly var Weisel lei av å tape penger på Montgomery-Bell-laget sitt. Avisen antyder at Weisel derfor satte igang det «mest sofistikerte, det mest profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet sportsverdenen har sett».

Weisel ble spurt om sitt syn på doping i sykkelsporten av Wall Street Journal i 2008.

– Håndter problemet under overflaten og sørg for å beholde et rent image. I amerikanske idretter - basketball, baseball og fotball - de fleste fans kunne ikke brydd seg mindre, svarte Weisel den gang.

Weisel investerte store summer av sin egen pengebinge i US Postal Service. I tillegg sponset det amerikanske bankvesenet laget med ca. 165 millioner kroner.