HEDRET AV JØDISK ORGANISASJON: Trond Ali Linstad. (Foto: Fotograf Lars Unneberg)
HEDRET AV JØDISK ORGANISASJON: Trond Ali Linstad. (Foto: Fotograf Lars Unneberg)

Linstad hedret av jødisk organisasjon

Mannen som ble fratatt Kongens fortjenstmedalje på grunn av sin kritikk mot jøder, hedres nå av jødisk organisasjon.

Israel-kritikeren og muslimen Trond Ali Linstad fikk tirsdag en æresutmerkelse fra en internasjonal ortodoks jødisk organisasjon.

Dette skjer på dagen to måneder etter at Linstad ble fratatt Kongens fortjenstemedalje på grunn av kritikken mot jøder og Israel.

Takknemlige jøder

Linstad har blitt kalt antisemitt, og havnet på en internasjonal liste over jødehatere. Tirsdag mottok han en en utmerkelse fra en konservativ jødisk organisasjon.

– Vi vil vise vår anerkjennelse og takknemlighet til vår gode venn, sa rabbi Yisroel Dovid Weiss i organisasjonen Neturei Karta, Jøder mot sionismen, under tirsdagens tildeling.

I november 2012 ble det bråk da Linstad fikk tildelt Kongens fortjenestemedalje for sitt arbeid med å skape forståelse mellom religioner.

Men da slottet ble kjent med at Linstad har kommet med krasse uttalelser mot Isreal, ble tildelingen trukket tilbake.

«I en ny gjennomgang av denne saken har vi imidlertid heftet oss ved skriftlige ytringer som synes egnet til å mistenkeliggjøre jøder som folkegruppe og som minner om den spesielle floraen av stigmatiserende konspirasjonsteorier om det jødiske folk», heter det i begrunnelsen fra Slottet for å slette medaljen.

Kritiske til Israel

På dagen to måneder senere fikk Linstad en æresbevisning av den ortodokse jødiske organisasjonen Neturei Karta på et hotell i Oslo.

Disse ortodokse jødene er nemlig sterkt kritiske til staten Israels eksistens, og kritiske til det de kaller Israels aggresjon mot, og okkupasjon av palestinske områder. Det er mot guds vilje, mener de, og de vil ikke være medskyldige bare fordi de har jødisk tro.

– Vi skal ikke ha en stat, og vi skal selvsagt ikke stjele og ta hjemmene fra det palestinske folket, og deres rettigheter. Det er helt imot jødisk lære, sier rabbi Yisroel Dovid Weiss.

Se reportasje:

692163

De blir av mange sett på som kontroversielle. Blant annet har de hatt hjertelige møter med Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

– Om jeg skal få lov å kalle dem mine venner og mine brødre, disse jødiske besøkende, de har ønsket å markere deres syn på dette. Egentlig hadde jeg fortjent Kongens fortjenstmedalje, og de beklager at den ble trukket tilbake. Tror jeg, sier Trond Ali Linstad.

LES OGSÅ: Kongen beklager Linstad-bråket