RVPDEFoeDempsey
RVPDEFoeDempsey
RVPRooeneyWeb
RVPRooeneyWeb

Storkamp på White Hart Lane: – Resten av United-laget holder ikke samme klassen som spissene

Manchester United ligger 15 poeng foran Tottenham på tabellen, men bortsett fra på topp mener TV 2s Premier League-eksperter at lagene er omtrent jevngode spiller for spiller.

Se Tottenham-Manchester United søndag 20. januar klokken 17.00 på TV 2 PL HD 1 og tv2sumo.no!

Oppgjøret på White Hart Lane søndag er et toppoppgjør, men til tross for at det er lag nummer én og fire på tabellen som møtes er avstanden i poeng hele 15 poeng.

Spiller for spiller er det likevel mange som mener at André Villas-Boas' liljehvite mannskap ikke står veldig tilbake for Sir Alex Fergusons gutter, noe TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt er enig i.

– Robin van Persie er på en veldg hype akkurat nå, men bortsett fra ham og Rooney føler jeg at United er et lag som er mye bedre enn summen av enkeltspillere. Resten av United-laget holder ikke samme klassen som spissene. Gareth Bale er vel det nærmeste Tottenham kommer de to i kvalitet. Han er omtrent på samme nivå, men kanskje akkurat bak, sier den tidligere Tottenham-keeperen.

Les også: Lagkameraten om Bale: – Han kunne spilt for Brasil

Har du van Persie på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Rangert spillerne fra 1 til 10
Sammen med sine kollegaer Petter Myhre og Øyvind Alsaker har Thorstvedt rangert spillerne i startelleverne (*) til de to klubbene på en skala fra 1 til 10, og resultatene viser at det er jevnt over hele linjen - med unntak av en posisjon.

Ronney og van Persie (Foto: EDDIE KEOGH/Reuters)
Ronney og van Persie (Foto: EDDIE KEOGH/Reuters)

– Robin van Persie er selvfølgelig en forskjell, men slik ville det vært uansett hvem man sammenligner United med. Han vil stå frem som den spilleren ingen av de andre har, men selv om Tottenham har et meget godt lag mener jeg at Manchester United fremdeles er jevnt over litt bedre. Kun tre eller kanskje fire av Tottenhams spillere kunne spilt for United, og det speiler jo også tabellen, sier Øyvind Alsaker.

Les alle tre ekspertenes karakterer nederst i saken!

Hovedkonklusjonen etter TV 2-ekspertenes rangering ligger dog på spissplass. Robin van Persie og Wayne Rooney rangeres betraktelig bedre enn Jermain Defoe og Clint Dempsey, ettersom United-duoen gis henholdsvis tre 10'ere (van Persie) og én 10'er og to 9'ere (Rooney). De to fra White Hart Lane-klubben gis tre 8'ere (Defoe) og to 7'ere og en 6'er (Dempsey).

– Jeg var vel den eneste som gav Rooney 10, men jeg mener den kraftfaktoren og den innflytelsen han har på laget både i form av sin personlighet og den lagspilleren han er er viktig. Han er alltid den første borte og feirer med en målscorer, han gir ros og han har en vinnerskalle. Noen har vel antydet at han kanskje ikke er så god, men rett etter jeg så en artikkelen om det så scoret han to mål i neste kamp, sier Thorstvedt.

Les også: To av Rooney og ett av van Persie i det utrolige Manchester-derbyet

– Kvalitetskjøp kan korte avstanden
– Det er de to plassene der framme som skiller mest. Bevegelsesmønsteret og avslutningsteknikken er med på å gjøre van Persie til en 10’er. Han er blant verdens beste spisser, og har vært ligaens beste spiller sammen med Luis Suárez, sier Petter Myhre.

Alsaker mener Tottenham har et meget godt lag, gir skryt til André Villas-Boas for sine signeringer og mener at det ikke er så mye som skal til for at Tottenhams tropp skal kunne hevde seg enda høyere på tabellen.

– Dersom de henter topp kvalitet kan de være med og sloss enda høyere, og kanskje er to-tre mann i topp europeisk klasse nok. Da er de som er de helt sentrale nå kanskje bare en del av stallen. Han hentet Mata til Chelsea og Vertonghen og Dembélé, og både de to og Lloris kunne like greit vært United-spillere. Hvis han fortsetter å hente så bra kvalitet så kan han korte den avstanden på relativt kort tid, sier kommentatoren.

Spissenes overlegenhet gjør at totalen til Manchester United høyere, og alle tre eksperter kommer fram til en totalsum på 86 poeng hos de røde. Hos Tottenham er det mer varierende, med 84 hos Thorstvedt, 83 hos Myhre og 79 hos Alsaker. Allikevel skiller altså 15 poeng på tabellen.

Villas-Boas (Foto: DYLAN MARTINEZ/Reuters)
Villas-Boas (Foto: DYLAN MARTINEZ/Reuters)

– Spurs kom litt sent i gang med laget sitt. De mistet mange sentrale, kjøpte mange nye og fikk ny manager. Det også betyr mange poeng. I tillegg kan man si at sluttminuttene av kampene har laget forspranget. United har kommet tilbake og avgjort mange kamper, mens Tottenham har hatt trepoengerne i lomma og rotet dem bort, sier Myhre.

Les også: Denne tabellen vil ikke André Villas-Boas se

– Prestasjonene har vært jevnene enn 15 poeng. United får betalt som et resultat av vinnerviljen, gutsen og den erfaringen som ligger i veggene på Old Trafford. Den mentaliteten er bedre enn alle andre i ligaen, og når du i tillegg tar med i betraktningen at Tottenham slo United i forrige kamp, så er 15 poeng mye, avslutter Myhre.

Les Petter Myhres analyse av lagdel for lagdel og alle ekspertenes karakterer nederst i saken!

– Spillerne er aldri alene
De tre ekspertene er alle enige om at det er hvordan spillerne fungerer sammen som er tellende, og Erik Thorstvedt setter ord på situasjonen.

– I en slik vurdering så prøver vi å se hver eneste spiller isolert, og det går nesten ikke an å gjøre, for man er aldri alene. United er sårbare, men har denne mentale tøffheten som gjør at de ligger der de ligger. Av og til er det show å gjøre sånne ting, og jeg er ganske overrasket over hvor likt det ble mellom oss som vurderte det, sier keeperkjempen.

– Hvilke spillere fra Manchester United ville man ønsket seg på Tottenham-laget?

– Det er gjengen på topp der. Du har jo en Carrick som er en gammel Tottenham-spiller, men det er ikke noen andre av United-spillerne som er klart mye bedre, det er veldig jevnt og fordel Tottenham i noen posisjoner, avslutter Thorstvedt.

* De respektive elleverne er plukket ut basert på de elleve som har flest spilleminutter i Premier League for hvert av de to lagene. Tottenham stiller derfor med langtidsskadde Sandro, men uten spillere som Younes Kaboul, Benoit Assou-Ekotto, Emmanuel Adebayor og Scott Parker, mens Manchester united er uten blant andre Nemanja Vidic, Phil Jones, Nani og Shinji Kagawa.

Her ser du Petter Myhres analyse og oversikten over hvordan ekspertene rangerte de ulike spillerne:

Petter Myhres analyse
– Likt på keeerplass og i bakre firer

Jeg føler at på keeperplass er det ganske likt. Så lenge du ikke kan gi halve poeng, så føler jeg at de to keeperne er omtrent på samme nivå. Kanskje litt i favør av Lloris, hvis man skulle bestemme at den ene er bedre enn den andre. Lloris har litt mer erfaring og gjør færre tabber, selv om begge er gode keepere så føler jeg at Lloris’ erfaring kan være det som skiller.

Jan Vertonghen og Nani (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Jan Vertonghen og Nani (Foto: ANDREW YATES/Afp)

– Jeg har gitt alle Uniteds fire samme karakter, og den eneste som jeg vurderte å ta opp fra en 7’er var Evans, som jeg synes har vært stabilt bra. Han var den som lå på vippen til å komme opp på en 8’er. Når det gjelder Tottenham så synes jeg Vertonghen er en meget god signering. Han har levd opp til forventingene. Gallas synes jeg blir svakere og svakere, og er deres svake punkt, mens Walker kunne fått en 8’er om han hadde vært på fjorårsnivå.

– Carrick er stabil, men Tottenhams duo er vel så bra
– Når det gjelder de to sentrale så er det Michael Carrick som er den stabilt gode, han gjør mye av den usynlige jobben, og det er lett å skjønne at Ferguson velger ham hver eneste gang. Plassen ved siden av ham har, sammen med backene, vært akilleshælen til United. Slik var det forrige sesong, og jeg synes fortsatt at det er det selv om Evra har bidratt mye offensivt. Det er mye rotasjon rundt plassen ved siden av Carrick, og det har mye med skader å gjøre, men jeg synes Cleverley har mangler foreløpig som gjør at han ikke er verdt mer enn en 7’er. Han kan bli en toppspiller med tiden.

– Her mener jeg Tottenham er vel så gode. Sandro er meget god i duellspillet, takler motspillere og vinner 50/50-duellene, mens Dembélé er den offensive kraften. Hans evne til å transportere ball er meget bra. Han har variert litt mer i prestasjonene etter skaden, men jeg synes han er en meget spennende midtbanespiller. Han kan også bekle flere roller, blant annet som hengende spiss.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Michael Carrick i duell med Jermain Defoe. (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Michael Carrick i duell med Jermain Defoe. (Foto: ANDREW YATES/Afp)

– Valencia ikke like god i år
– Kantspillet til United er alltid bra. Jeg har kjempesans for Valencia, selv om han ikke har vært så markant denne sesongen, mens Young også har variert mer denne sesongen. Han har vært skadet og ikke fått ut makspotensialet. Valencia kunne nærmet seg 9’eren, men han har ikke hatt en så god sesong denne sesongen som forrige.

– Når det gjelder Bale og Lennon så er Bale en verdensklassekant. Han er blant de bedre kantene i Europa, og hakket bedre enn alle de andre kantspillerne her. Med Lennon blir et for lite sluttprodukt. Han er hurtig og når han har dagen er han morsom å se på, men han har aldri klart å knekke koden som gir nok tellende resultater til at han kommer opp på nivået til Valencia og Young.

– Verdensklasse mot Premier League-kvalitet
– Her ligger den største forskjellen. Emmanuel Adebayor på sitt beste kunne kanskje gjort at avstanden på tabellen ikke var på 15 poeng, for Jermain Defoe er en god Premier League-spiss og han har hatt en bra sesong, men sammenlignet med van Persie så er det klasseforskjell. Rooney er også en verdensklassespiller. Normalt ville han vært en 10’er, men jeg synes ikke han har vært på sitt beste denne sesongen.

– Skader har blant annet ført til at han ikke har vært så stabil som han kan være. Dempsey er en bra Premier League-spiller, men ikke noe mer. Han har ikke vært like toneangivende i Tottenham som i Fulham. Der var han en 8’er, men han har ikke fått ut det i Spurs denne sesongen. Andre halvdel av sesongen vil kanskje gjøre ham godt.

William Gallas og Robin van Persie (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)
William Gallas og Robin van Persie (Foto: Neal Simpson/Pa Photos)

Petter Myhres rangering
Tottenham
Lloris 8
Walker 7, Gallas 6, Caulker 7, Vertonghen 8
Lennon 7, Sandro 8, Dembélé 8, Bale 9
Dempsey 7, Defoe 8

Total: 83

Manchester United
De Gea 8
Rafael 7, Evans 7, Ferdinand 7, Evra 7
Valencia 8, Carrick 8, Cleverley 7,Young 8
Rooney 9,
Van Persie 10

Total: 86

Erik Thorstvedts rangering
Tottenham
Lloris 7
Walker 8, Gallas 6, Caulker 7, Vertonghen 8
Sandro 8, Dembélé 8
Lennon 8, Dempsey 7, Bale 9
Defoe 8

Total: 84

Manchester United
De Gea 7
Rafael 7, Evans 7, Ferdinand 7, Evra 7
Valencia 8, Carrick 8, Cleverley 7, Young 8
Rooney 10
Van Persie 10

Total: 86

Øyvind Alsaker rangering
Tottenham
Lloris 8
Walker 7, Gallas 6, Caulker 6, Vertonghen 8
Lennon 6, Sandro 7, Dembélé 8, Bale 9
Dempsey 6
Defoe 8

Total: 79

Manchester United
De Gea 8
Rafael 7, Evans 7, Ferdinand, 7 Evra 7
Valencia 8, Carrick 8, Cleverley 7, Young 8
Rooney 9
Van Persie 10.

Total: 86

Gjennomsnittsrangering hos de tre
Tottenham
Lloris 7,67 (Snitt lagdel: 7,67)
Walker 7,33, Gallas 6, Caulker 6,67, Vertonghen 8 (Snitt lagdel: 7)
Lennon 7, Sandro 7,67, Dembélé 8, Bale 9 (Snitt lagdel: 7,92)
Dempsey 6,67
Defoe 8 (Snitt lagdel: 7,33)

Total: 82

Manchester United
De Gea 7,67 (Snitt lagdel: 7,67)
Rafael 7, Evans 7, Ferdinand, 7 Evra 7 (Snitt lagdel: 7)
Valencia 8, Carrick 8, Cleverley 7, Young 8 (Snitt lagdel: 7,75)
Rooney 9,33
Van Persie 10 (Snitt lagdel: 9,67)

Total: 86

Antall spilleminutter Premier League, Tottenham
Aaron Lennon 1915, Kyle Walker 1823, Jan Vertonghen 1800, Jermain Defoe 1795, Sandro 1778, Gareth Bale 1575, William Gallas 1514, Mousa Dembélé 1151, Clint Dempsey 1098, Hugo Lloris 1080, Steven Caulker 1035

Antall spilleminutter Premier League, Manchester United
Patrice Evra 1890, Michael Carrick 1824, Robin van Persie 1759, Rio Ferdinand 1480, Rafael 1470, Antonio Valencia 1263, David De Gea 1260, Jonny Evans1233, Wayne Rooney 1087, Tom Cleverley 1068, Ashley Young 1053

Oversikt over spilleminutter: Tall fra Infostrada Sport

Hvor stor mener du forskjellen på lagene er? Hvordan er dine rangeringer? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!