17(9)
17(9)

Slik pusset «Tid for hjem» opp huset på landet

– Det finnes så mange søte, ensomme hus rundt om i landet, det føles godt å ha stelt fint med ett av dem!

Ja, for det er mange som arver det gamle familiehuset og som ønsker å tilbringe tid der, men så er det kanskje omfattende arbeider som må gjøres for å legge til rette for trivsel og vårt moderne levesett. Og så går tiden...

Les også: Disse produktene ble brukt til huset på landet

Se før- og etterbilder øverst!

1
1
«Vårt hus» er i ganske god stand, med nye vinduer og velholdt kledning. Familien har vært flinke til å prioritere dette. Men at det er modent for fornying i stuer og kjøkken, det er det ingen tvil om. Så vi er ganske spente når vi tar med oss vår nye designer Oliver Heath for å se på stedet. Hva tenker en engelskmann om våre tradisjonelle «hus på landet»?

– I want to buy it! Det er den umiddelbare reaksjonen fra Oliver. Han faller pladask for de sjarmerende rommene og får raskt ideer om hva vi kan gjøre her. Og det er jo ganske spennende å hente en britisk TV-stjerne som har designet og vært programleder for rundt 50 interiør- og arkitekturprogrammer i England, til et enkelt hus på den norske bygda. Vi får sett det litt med nye øyne da.

Les mer om Oliver her

Oliver er opptatt av Eco- design og gjenbruk. Altså å benytte materialer som har minst mulig negativ effekt på miljøet og som gjerne har hatt et annet liv tidligere. Og i dette huset er her masse vi kan befare og fremheve, mener han.

2
2

Olivers plan

Han vil bruke alle de rare bildene som henger rundt om på veggene, men han vil samle dem og henge dem opp på en slik måte at vi legger merke til dem på en ny måte. Han vil ta den gamle sofaen som står på loftet og sende den og en matchende stol til møbeltapetsereren for omtrekking.

Disse møblene har god kvalitet, mener han. Han vil bygge et funksjonelt kjøkken med alle fasiliteter, men han vil at det skal ha et nostalgisk ytre. Videre vil han ha et ekstra ildsted der man kan se flammene, finne fliser som passer til et nostalgisk litt romantisk hus, og framheve bjelker i taket og de gamle tømmerveggene.

Nytt spisebord skal lages av den gamle veggen mellom kjøkken og spisestue, og stolene skal være gamle men med nytt trekk. Stuen har forskjellige oppbevaringsmøbler fra før, og disse skal males og få nye knotter. «Upcycling» er et fint utenlandsk ord for dette.

Han vil også beholde det gamle mit-spiste golvet, slipe og hvitlakke det. Det har karakter sier han. Mer om det siden.

3
3
Les også: Nå kan du melde deg på «Tid for hjem»

Kjøkkenet

Da er det bare å flytte alle møbler ut, sette i gang med vasking og pussing av det som skal gjenbrukes, og å gå i gang med det nye kjøkkenet.

Planløsningen på det nye kjøkkenet er enkel, men helt sikkert glitrende for den som skal lage mat. Det er ikke store flekken, men med en ekstra benk som en halvøy mellom stue og kjøkken blir her godt med arbeidsflater samt oppbevaringsplass under.

Kjøleskap blir det eneste høye skapet. Kjøkkenskrogene er standard Ikea-skap og skuffeseksjoner.

Kjøkkenfronter av gammel naustevegg

Andreas byggmester har fått i oppgave å finne trematerialer som vi kan bygge skapdører og skuffefronter av, og de skal være godt brukte. Jeg vet ikke hvordan han fant fram til de endelige plankene, sikkert noen bekjentskaper, men du verden så flotte materialer!

4
4

Tenk, noen som har byttet kledning på eller revet et gammelt naust har tatt vare på de gamle kledningsbordene. Disse er værbitte og slitte, med en nydelig patina og sikkert en og annen spennende historie å fortelle også. Og de som har tatt vare på disse materialene (som er i perfekt stand under den slitte overflaten) har lagret dem tørt og fint, så dette er blitt til riktig ettertraktet vare.

Andreas bruker en tynn kryssfinerplate som han så monterer disse gamle plankene på, sager til slik at størrelsen passer med skrogene, monterer vanlige ikea-hengsler, og vips flunkende nye gamle dører i kjøkkenet. Det er ganske kult når disse dørene fører til kjøleskap og oppvaskmaskin og skuffer som er lette å åpne og lukke.

5
5

Og så kunne man ha montert håndtak i rustfritt stål eller lignende, men Oliver ønsker håndtak i skinn. Det er prikken over i-en, kjempefine!

Frontene blir til slutt behandlet med voks for å gjøre flatene holdbare og lette rengjøring.

Og som den gjenbruksmann designer Oliver er, så finner han også fram til et benkeplatemateriale som er gjort av materialer som har hatt et tidligere liv.

Her kan du se hvilke produkter som er brukt

Fliser og ildsted

På kjøkkensiden av pipen står en gammel rundbrenner. Jeg mener det er det de heter disse ovnene som er runde og svarte og som har en egen hylle for å holde kaffekjelen varm? Den er riktig søt og vil passe inn i sine nyoppussede omgivelser.

8
8

På stuesiden av pipen er der ingen ovn, bare ubehandlet leca-stein, overhodet ikke stemningsskapende. Så Oliver ønsker seg en liten peisovn med glassdør slik at man kan se flammene, og han ønsker seg «tradisjonelle norske folke-fliser». Jeg ante ikke at slikt fantes, vet vel egentlig ikke om det gjør det heller, men vår produksjonsleder Marte finner firmaet Historiske Fliser, og er du ikke enig? Er de ikke flotte de flisene som Oliver velger?

Einar gyver løs på flisearbeidet, og det viser seg at, ja det er et arbeid. Flisene må nøye tilskjæres i forhold til hjørner og kroker, og det må gjøres veldig nøyaktig siden vi her snakker sterkt mønstrete fliser der hver enkelt av dem utgjør en del i en større figur. Men han er nå flink da, og det blir jo fantastisk!

Flisene skjæres med vannsag, limes med fliselim, og sluttbehandles med impregnering.

9
9

Sammen med den nye lille peisovnen blir dette virkelig et nytt blikkfang i rommet.

Malearbeid

Tak, vegger, dører og vinduskarmer blir malt i ulike hvite og grå malinger. Gråfarger i salongen og hvitt i spisestue og kjøkken. Noe matt maling og noe blankere (se produktliste for fargekoder og type).

Endeveggen på kjøkkenet blir malt svart for å «henge sammen» med flisene på pipen. Det synes jeg ble svært vellykket og laget litt spenning i det ellers lyse og hvite interiøret.

10
10

Gamle møbler (stoler, kjøpmannsdisk og skap) ble også malt. Her er det viktig å avfette med salmiakk eller annet, og å bruke en god egnet grunningsmaling før du maler toppstrøk. Slik får du et varig pent resultat.

Bjelkene i taket blir malt grå, dermed står de litt frem fra det hvite taket og danner fine linjer.

Sofamysteriet

Som nevnt tidligere ville Oliver trekke om en gammel 60-tallssofa og dens tilhørende stol. Møbler av slik kvalitet kan leve videre mener han, og omtrekking er da en god løsning. Vi har bestilt to fine tekstiler til dette. Et grått ullstoff til armlener og rygg, og et blågrått mønstrete stoff til seter og puter.

11
11

Stor er selvfølgelig skuffelsen når vi kommer til huset for å pusse opp og oppdager at sofaen er borte. De har rett og slett kastet den. De visste jo ikke at vi ville bruke den, og de syntes ikke den var noe fin eller verdt å ta vare på. Så da er det bruktbutikk som gjelder, for Oliver vil vise at nettopp denne sofaen kan bli fin. Og vi finner en som er nesten lik, og Anders møbeltapetserer synes det er en morsom oppgave, og møblementet? Det blir kjempefint og ser ut som noe riktig dyrt og eksklusivt.

Bordene

Her vil jeg si Oliver viser oss noe riktig flott. Nemlig hvordan gamle materialer som nesten er å vei til containeren kan bli til et fantastisk spisebord.

Den gangen familien fjernet en veggbit som opprinnelig stod mellom stue og kjøkken, så tok de vare på denne biten. De likte de tykke solide materialene og tenke at kanskje kunne dette bli til noe? Det var lurt.

12
12

Oliver sager platen ned til passende spisebordmål. Så setter han i gang med å skrape maling og vi ser at veggen har hatt ulike farger opp gjennom årene. Når han har fått bort det meste er det fram med flammeverktøy, ved hjelp av gassblåsen fjerner han de siste malingsrestene og treverket får en brun svidd overflate.

Denne behandlingen fører til at de myke delene av treet brenner mens de harde delene står igjen. Når han så tar frem stålbørsten får treverket en flott grov overflate.

Overflaten blir til slutt hvitoljet.

15
15
Understellet til det nye spisebordet lager vi av understellet til et furubord vi kjøper på bruktbutikken. Det blir malt og den nye (gamle) platen blir montert. Flott jobb, flott resultat!

Det lille bordet foran sofaen er laget av en et gammelt vindu som er hengslet på en kasse laget i mdf.

Begge deler blir malt i en gråfarge. Oppi bordet kan du ha saker du synes er fine siden du ser dem gjennom vindusrutene. Andreas byggemann har tatt vinduet fra sitt gamle gutterom hjemme hos mor,- han har lovet henne å sette inn et nytt i løpet av året...

16
16

– Vi protesterer vilt

Da har vi vel vært gjennom det meste? Ja, den nå hvitmalte kjøpmannsdisken får nye håndtak, alle forskjellige og interessante hver på sitt vis. Litt av den samme effekten får vi når vi henger opp små og ulike tallerkener som dekor på veggen ved kjøkkenet. Små interessante fargeinnslag som alle har en historie å fortelle om du ser nærmere etter.

Og litt av den gamle tømmerveggen skrapes fri for maling, her skrur vi fast en billedramme. Slik kan en betrakte de originale materialene som huset er bygget av.

Lovet jeg å fortelle noe om et mit-spist gulv? Vel, designer Oliver ønsker å slipe det gamle gulvet for så å hvitlakke det. Vi protesterer vilt. Ett sted går grensen. Vi er villige til å bevare mye av det han mener kan få nytt liv, men gulvet? Nope. Men den sanne historien er at det ble slipt, det ble ikke pent, og til slutt må Oliver gi tapt denne ene kampen. Det er bare å innse at vi trenger et nytt gulv.

18
18
Men det går jo det også. Snille leverandører får lastet opp det vi trenger, noen kjører over fjellet om natten, og vi legger nytt gulv. Akkurat det tror jeg huset og husets eiere ble glad for.

Det ble en halv dag på overtid, og vi var grundig slitne da vi var ferdig. Men alle var enige i at det hadde vært en fin tur!

Håper dere ble litt inspirert til å «ta vare på», og hurra for designer Oliver som var arkitekten bak dette prosjektet.

Med det, vi ønsker brukerne av huset mange gode opplevelser og sier takk for oss.

Hilsen Kjersti

1(9)
1(9)
2(9)
2(9)
3(9)
3(9)
4(9)
4(9)
5(9)
5(9)
6(9)
6(9)
7(9)
7(9)
8(9)
8(9)
9(9)
9(9)
10(9)
10(9)
11(9)
11(9)
12(9)
12(9)
13(9)
13(9)
14(9)
14(9)
15(9)
15(9)
16(9)
16(9)
17(9)
17(9)
18(9)
18(9)
19(9)
19(9)
20(9)
20(9)
21(9)
21(9)
22(9)
22(9)
23(9)
23(9)
24(9)
24(9)