Verbruggen
Verbruggen

Lance Armstrong vil vitne mot sykkeltopper

Mads Kaggestad mener de høye herrer i det internasjonale sykkelforbundet bør grue seg.

Natt til tirsdag ble det mye omtalte intervjuet med Oprah Winfrey spilt inn i Austin, Texas. Der skal Lance Armstrong ha innrømmet bruk av prestasjonsfremmende midler, meldte nyhetsbyrået AP.

CBS, TV-kanalen som sendte «The Oprah Winfrey Show», har også bekreftet at Armstrong tilsto doping i intervjuet.

– Vil dra med seg flere
Det mener sykkelekspert Mads Kaggestad er dårlig nytt for det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

– I verste fall fryktet jeg at Armstrong ikke ville innrømme noe som helst. Han holder kortene tett til brystet, og vi vet ikke hvor mange kort han har spilt ut i intervjuet. Uansett kan Armstrong bidra til å rydde opp. Han kommer til å dra med seg flere, spesielt i UCI, tror Kaggestad.

Les også: CBS bekrefter: Armstrong innrømmet doping til Oprah

Ifølge USADA-sjef Travis Tygart bidro UCI til å dekke over en positiv dopingtest Armstrong skal ha avlagt i Sveits rundt i 2001. Da Tygart besøkte antidopinglaboratoriet i Lausanne ga lederen for laboratoriet, Martial Saugy, svært oppsiktsvekkende opplysninger til Tygart.

– Han fortalte meg at det var en positiv EPO-test av Armstrong. Han sa at han da ble kontaktet av UCI som ba ham forklare Armstrong og Johan Bruyneel hvordan EPO-testen fungerte. Saugy bekreftet at han fulgte anmodningen, sier Tygart i et intervju med «60 Minutes».

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tygart
Tygart

Varsleren Lance
Armstrong donerte seinere rundt en halv million kroner til UCI. Dette vil bite sykkelforbundet i halen nå, mener Kaggestad.

– Jeg vil tro at de gruer seg, sier Kaggestad.

New York Times skriver at Armstrong planlegger å vitne mot flere av toppene i UCI, men at han ikke vil vitne mot syklister. Armstrong er også i forhandlinger med justisdepartementet i USA. Det er ventet at Armstrong vil bli en del av en føderal varsler-sak.

Armstrong vil vitne mot flere av eierne til US Postal Service, inkludert bankmannen Thom Weisel og en foreløpig uidentifisert person som kjenner til situasjonen.

Les også: – Armstrong har bedt folk i sykkelmiljøet om unnskyldning

Slakter Verbruggen
Kaggestad tror Armstrongs vrede vil gå hardest utover tidligere UCI-president Hein Verbruggen. Det synes han er helt greit.

– Han var president under den verste dopingperioden i sykkelsporten. Ingen skal få meg til å tro at han ikke visste noe om det som foregikk. Verbruggen er tett knyttet opp mot Jaques Rogge i IOC. Idretten bør kvitte seg med sånne folk, sier Kaggestad.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Verbruggen
Verbruggen

Også det nåværende regimet vil merke følgene av Armstrongs innrømmelser.

– Det kan gå hardt utover Pat McQuaid. Han tok riktignok over en skute fullstendig ute av kurs, men McQuaid mangler også tillit. Han har opptrådt som en marionett for Verbruggen. McQuaid har vært litt forvirret og hjelpesløs, selv om det skal sies at det er blitt satt igang veldig mye bra antidopingarbeid. Sykkelsporten har det mest omfattende antidopingprogrammet, og det er synd at dagens generasjon betaler prisen for den forrige generasjonens feil, sier Kaggestad.

Til tross for doping-innrømmelsen tror ikke Kaggestad at Armstrong plutselig er blitt en angrende synder.

– Han gjør ingenting impulsivt, og han har jo også et kobbel av advokater bak seg. Han har kanskje fått en garanti om at myndighetene ikke vil forfølge dette videre. Det kan virke som om det er gjort en hestehandel. Armstrong vil nok prøve å stå frem på en måte som får fansen til å trykke ham til sitt bryst igjen, sier Kaggestad.

Les også: – Lance Armstrong fikk dopinghjelp av UCI

«Operasjon Puerto»-høring
Armstrong-innrømmelsen er en av flere dopingskandaler som vil prege januar måned. Etter sju år er det endelig duket for høring i «Operasjon Puerto» 28. januar i Madrid. Ivan Basso, Tyler Hamilton, Frank Schleck og Jan Ullrich er bare noen syklister som er implisert i saken.

«Operasjon Puerto», som omhandler dopingnettverket rundt den spanske legen Eufemiano Fuentes, startet med et raid mot kontoret til Fuentes i mai 2006. Det ble funnet dopingpreparater, poser med blod og bøker med kodenavn som gjorde at flere høyprofilerte idrettsutøvere kunne knyttes til saken, deriblant tennis- og fotballspillere.

– Jeg har vanskelig for å tro at spanske myndigheter vil grave for dypt i det. Fuentes har jo sagt at dersom han snakker om fotball blir det det et ras av skandaler. Stillhetens lov i fotball er beinhard, sier Kaggestad.