oprah_armstrong
oprah_armstrong
TILSTOD: Lance Armstrong skal ha innrømmet dopingbruk i intervjuet med Oprah Winfrey.
TILSTOD: Lance Armstrong skal ha innrømmet dopingbruk i intervjuet med Oprah Winfrey.

CBS bekrefter: Armstrong innrømmet doping til Oprah

I intervjuet med talkshowdronningen skal Lance Armstrong ha tilstått den omfattende dopingbruken han har blitt beskyldt for.

Natt til tirsdag ble det mye omtalte intervjuet med Oprah Winfrey spilt inn i Austin, Texas. Der skal Lance Armstrong ha innrømmet bruk av prestasjonsfremmende midler, meldte nyhetsbyrået AP.

CBS, TV-kanalen som sendte «The Oprah Winfrey Show», har også bekreftet at Armstrong tilsto doping i intervjuet.

Like etter at intervjuet, som tok rundt to og en halv time, var over, tweetet talkshowdronningen:

«Just wrapped with @lancearmstrong More than 2 1/2 hours . He came READY!»

Som kan oversettes «Akkurat ferdig med @lancearmstrong. Mer enn to og en halv time. Han kom BEREDT!», men «ready» kan også oversettes med at han kom klar, eller at han gjorde seg ferdig.

Ifølge AP skal Oprah gjeste «CBS this morning» tirsdag for å prate om møtet med den falmede sykkelstjernen.

Lovet ærlighet
Etter at intervjuet ble kjent, har eksperter og journalister spekulert i hvor mye Armstrong ville si i intervjuet. Selv meldte han at alt ville bli besvart til det fulle.

– Jeg fortalte henne at hun kunne gå inn på akkurat de temaene hun ville, og at jeg ville svare på spørsmålene direkte, ærlig og oppriktig. Det er alt jeg kan si, skal Armstrong ha sendt i en sms til AP i helgen.

Ifølge CNN skal Armstrong ha blitt emosjonell i løpet av intervjuet. Både venner, rådgivere og advokater skal ha fulgt Armstrong til hotellet der intervjuet ble gjort.

Ba om unnskyldning
Tidligere på dagen var han innom Livestrong-organisasjonen der han ba om unnskyldning til de ansatte. Her skal han ikke ha tilstått dopingbruk, men ha vært på gråten da han møtte rundt 100 av de ansatte.

– Han ga en oppriktig og ærlig unnskyldning for trøbbelet som de opplever på grunn av han, sier Rae Bazzarre, pressetalsmann for Livestrong, ifølge CNN.

Lenge mistenkt
41-åringen har i over ti år vært mistenkt for bruk av doping, og etter at de tidligere lagkameratene Floyd Landis og Tyler Hamilton offentlig beskyldte ham for doping har nettet snøret seg strammere og strammere.

Ifjor valgte han ikke å forsvare seg i etterforskningen til Det amerikanske antidopingbyrået (USADA), og ble som følge av dette strippet for de syv Tour de France-seierne han tok fra 1999 og til 2005. I tillegg ble han ilagt en livslang utestenging fra all idrett.

Etter dette måtte han trekke seg som president for Livestrong, organisasjonen mot kreft som han selv stiftet. I tillegg kuttet sponsorer som Nike, Anheuser-Busch og Trek samarbeidet.

Kan koste dyrt
Spørsmålet er hva en tilståelse vil bety for Armstrong fremover. Floyd Landis har levert et «whistle-blower»-søksmål, som kan oversettes som et «varslersøksmål», der han kan få en snau tredel av det Armstrong eventuelt vil måtte betale tilbake til den amerikanske staten som sponset det tidligere U.S. Postal-laget.

Flere amerikanske medier melder at det amerikanske justisdepartementet nå vurderer å ta del i søksmålet som kan koste Armstrong flere titalls millioner kroner.

– Dersom jeg var advokaten hans, ville jeg frarådet ham å si noe om dopingsaken eller komme med innrømmelser. Det vil være galskap. Han kan faktisk ende i fengsel, sa jussprofessor ved Golden Gate University, Peter Keane, til Aftenposten.

Kan få konkurrere igjen
Mens Armstrong i fjor ikke ville samarbeide med USADA, melder nå flere amerikanske medier at han er i kontakt med både USADA og Det internasjonale antidopingbyrået, WADA. I fjor saksøkte han USADA for å få dem til å avslutte etterforskningen, men da søksmålet ble avvist sa Armstrong at han ikke lenger ville samarbeide med dem.

Dersom ønsket om å igjen å få konkurrere i thriatlon er en av årsakene til at han nå skal ha innrømmet det han tidligere har nektet så hardnakket for, åpner WADAs reglement for at en livstidsutestenging kan oppheves ved tilståelse.

En av advokatene til Armstrong skal ha avvist at det er kontakt med noen av antidopingbyråene i en epost til CNN.

Gjennom årene har samtlige som har beskyldt amerikaneren for doping blitt enten frosset ut av sykkelmiljøet, blitt møtt med enorme motangrep, eller regelrett blitt ignorert. Flere av disse beskyldningene har endt med rettslige skritt, men med forlik som resultat.

Se Armstrong hudflette kritisk journalist i 2009:

691995

Først da en føderal etterforskning ble satt i gang ble det virkelig hett. Flere og flere tidligere lagkamerater vitnet mot Armstrong og tilsto egen dopingbruk. Til slutt var vitnelisten av tidligere lagkamerater på elleve mann: Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters og David Zabriskie.

Og ordlyden fra Armstrong om Landis var kraftig forandret ett år etter at han forsvarte den tidligere lagkameraten. Plutselig var Landis uten troverdighet, full av psykiske problemer, hevnlysten og desperat.

Se intervju med Armstrong om Landis' anklager fra 2010:

691996