audun lysbakken (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)
audun lysbakken (Foto: Tom Rune Orset/TV 2)

Lysbakken ut av Stortinget

Helblått flertall på valgårets første TV 2-gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SV faller under sperregrensen på den første målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i 2013.

– Under sperregrensen er ikke noe trivelig sted å være, derfor har jeg ikke tenkt at SV skal være der, sier SV-leder Audun Lysbakken.

– Hvor redd er du for at SV faller under sperregrensen ved valget?

– Jeg bruker ikke tid på være redd, jeg bruker tiden på å slåss for miljø og rettferdighet, de tingene SV står for.

Her får Lysbakken se tallene:

LES OGSÅ: Disse forsvinner garantert fra Stortinget i 2013

Kjernevelgerne svikter

Valgårets første måling TNS Gallup har laget for TV 2 sender SV ned til 3,6 prosent. Halvparten av velgerne som stemte på partiet ved stortingsvalget i 2009 har snudd ryggen til Audun Lysbakken & co.

LES OGSÅ: Sjekk alle tallene i partibarometeret

SV har i mange år hatt lavere oppslutning blant de eldste velgerne, men bakgrunnstallene på januarmålingen viser at partiet nå er under sperregrensen selv blant ungdom og kvinner.

– Vi er i angrepsposisjon, jeg er helt sikker på at potensialet vårt er stort. Vi skal opp og H skal ned, det er ikke nødvendigvis sånn at det er en fordel å ha mobilisert alle velgerne sine i januar, det er de som mobiliserer velgerne i september som vinner, sier Lysbakken.

TV 2s beregninger viser at Lysbakken ville manglet over 2.000 stemmer i Hordaland for å kapre en plass på Stortinget.

– Det er ingen som har abonnement på en stortingsplass, du får ikke det bare fordi du er partileder. Så de i Hordaland som ønsker meg på Stortinget de må stemme på SV, sier Lysbakken.

Les også Kjetil Løsets analyse: Partileder i trøbbel

Langt fra flertall

Det største regjeringspartiet kan notere seg for en svak fremgang på valgårets første TV 2-gallup, men 29,2 prosent (+ 0,4) er langt unna valgresultatet fra 2009 da Arbeiderpartiet samlet 35,4 prosent av velgerne.

65 prosent av velgerne fra 2009 er trofaste mot Ap, som mister 125.000 velgere til erkefienden Høyre. Tallene viser at 24 prosent av mennene (- 2) og 35 prosent av kvinnene (+ 3) som er intervjuet svarer at de vil stemme på partiet.

Det tredje regjeringspartiet Senterpartiet får 5,1 prosent (- 0,4).

Ved et stortingsvalg i dag ville de rødgrønne partiene bare fått 63 mandater, og dermed vært langt unna flertall.

LES OGSÅ: Slik vil de borgerlige styre Norge

Helblått flertall

For sjette måned på rad er Høyre største parti på målingene til TNS Gallup. Sammenlignet med desember går partiet fram, 0,5 prosentpoeng til 32,2 prosent.

Åtte av ti velgere som stemte Høyre i 2009 er lojale mot partiet. som henter mange nye velgere som stemte på alle de andre partiene. Bakgrunnstallene viser at Høyre ikke mister en eneste velger til Arbeiderpartiet.

Sammenlignet med desember går Høyre klart fram i de fem nordligste fylkene, der bakgrunnstallene viser at partiet er størst.

LES OGSÅ: Ny regjering vil endre Norge

Fremskrittspartiet kan notere seg for den største fremgangen med 2,9 prosentpoeng til 16,8 frem.

Bakgrunnstallene viser at partiet mister noen færre velgere til Høyre, mens tre av fire Frp-velgere fra 2009 nå vil stemme på partiet. Dermed er lojaliteten blant tidligere Frp-velgere nå høyere enn på flere måneder.

Et stortingsvalg i dag ville gitt Høyre 57 mandater, mens Fremskrittspartiet ville fått 30. Dermed hadde de partiene fått 87 mandater og flertall på Stortinget.

KrF i støtet?

Kristelig Folkeparti er for andre måned på rad fjerde størst med 6,2 prosent (+ 0,4). Det ville gitt 11 mandater på Stortinget.

Bakgrunnstallene viser at sju av ti velgere fra 2009 er lojale mot partiet, mens hver sjette KrF-velger forsvinner til Høyre. KrF henter imidlertid flere nye velgere enn de andre små på Stortinget.

Venstre som for i desember steg fra 3,8 til 6,2, er tilbake på nivået fra november med 4,1 prosent (- 2,1). Å ligge rett over sperregrensen betyr likevel åtte mandater.

Bakgrunnstallene viser et markant fall i lojalitet blant egne velgere, hver sjette Venstre-velger fra 2009 går til Høyre, mens hver fjerde setter seg på gjerdet.

Rødt får 0,9 (- 0,6) og de Grønne 0,7 (- 0,2). Ingen av de to partiene kommer dermed inn på Stortinget. Andre partier og lister får 1,1 (+ 0,1).

Følg alle meningsmålingene i partibarometeret på tv2.no

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 960 stemmeberettigede personer i tidsrommet 7.–11. januar. 79,6 prosent oppga partipreferanse. Feilmarinene på målingen er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.