Therese Johaug, Petter Northug og Justyna Kowalczyk
Therese Johaug, Petter Northug og Justyna Kowalczyk

Kowalczyk knuser Northug og Johaug i premiepenger

Justyna Kowalczyk kan smile hele veien til banken. – Ikke overraskende, sier TV 2-ekspert Fredrik Aukland.

Den polske langrennstjernen Justyna Kowalczyk tjener rått på suksess i skisporet.

Hun har allerede gått inn 1,06 millioner kroner denne sesongen, skriver NTB.

LES OGSÅ: Bjørgen gjør comeback i La Clusaz

Therese Johaug (481.000) og Marit Bjørgen (401.000) ligger på andre- og tredjeplass.

Alexander Legkov har gjort det mest innbringende blant gutta med 626.000. Petter Northug følger nærmest og har 477.000 fra FIS-kontoen.

– Justyna Kowalczyk er kjent for å gå mest mulig verdenscuprenn og hun går fort i alle verdenscuprenn. Derfor er ikke dette overraskende.

– Naturlig siden hun går alt
Men totalt sett viser oversikten altså at Justyna Kowalczyk har tjent dobbelt så mye som Norges to største langrennstjerner, Marit Bjørgen og Petter Northug.

Det overrasker ikke TV 2 Sportens langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Justyna Kowalczyk er kjent for å gå mest mulig verdenscuprenn og hun går fort i alle verdenscuprenn. Derfor er ikke dette overraskende. Men det som er positivt med disse premiepengene fra FIS er at det er likt for gutter og jenter, sier Aukland til TV 2 Sporten, før han legger til:

– Samtidig så vet jeg at Justyna Kowalczyk har en privat bonusavtale med sin privatsponsor der hun får utbetalt en betydelig sum hvis hun vinner verdenscupen sammenlagt. Og jo flere verdenscuprenn hun går, jo flere penger genererer det, poengterer han.

LES OGSÅ: Landslagstreneren vil kvitte seg med bonussekunder på jaktstart

Justyna Kowalczyk (Foto: LEHTIKUVA/Reuters)
Justyna Kowalczyk (Foto: LEHTIKUVA/Reuters)

– Alpinsporten er større enn langrenn i Mellom-Europa og sånn sett gjør det at denne sporten får mer markedspenger.

Aksel får mest av de norske
Aukland understreker samtidig at utøverne tjener betydelig bedre gjennom sine private sponsoravtaler enn det de får fra FIS-kontoen.

– Totalt sett så er jo ikke disse tallene riktige. Hadde en tatt med private sponsoravtaler så tror jeg Petter Northug totalt sett hadde kommet høyere enn Justyna Kowalczyk, sier langrennseksperten.

Aksel Lund Svindal gjør det skarpest i pengeveien blant norske skiløpere så langt denne sesongen. Han har kjørt inn over dobbelt så mye som de største norske langrennsprofilene.

Han rundet 1 million kroner i innkjørte premiepenger i lørdagens renn i Adelboden. Østerrikeren Marcel Hirscher topper med 1,75 mill.

– Alpinsporten er større enn langrenn i Mellom-Europa og sånn sett gjør det at denne sporten får mer markedspenger. Sånn sett er det helt naturlig at Lund Svindal har tjent mer i premiepenger enn for eksempel Northug, forklarer han.

LES OGSÅ: Hjelmeset gir Northug terningkast tre opp bakken

Fredrik Aukland. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Fredrik Aukland. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

– Hadde en tatt med private sponsoravtaler så tror jeg Petter Northug totalt sett hadde kommet høyere enn Justyna Kowalczyk

– Hopp og langrenn omtrent likt
Blant hopperne er Gregor Schlierenzauer nummer én med 537.500 kroner foran Anders Bardal (440.000).

I kombinert er det nesten dødt løp i toppen mellom Jason Lamy Chappuis og Magnus Moan. Franskmannen topper med 220.000 kroner.

Aukland synes det er naturlig at hopperne og langrennstjernene tjener omtrent like mye.

– Hopp og langrenn er omtrent likt i forhold til publisitet og profiler og derfor tjener de omtrent det samme i premiepenger sammenlignet med kombinert, hvor det er mindre interesse og omtale. Men igjen, hadde de private sponsoravtale blitt tatt med så ville nok Northug vært ganske suveren. Han tjener mye mer på for eksempel suksess i VM enn premiekronene fra FIS, understreker han.