suarez_neville_web
suarez_neville_web
suarez
suarez

Gary Neville mener Suárez-hetsen må ta slutt

Liverpool-stjernen får støtte fra en mann med over 600 kamper for erkerivalen.

Se Manchester United-Liverpool søndag 13. januar klokken 14.30 på TV 2 PL HD 1 og tv2sumo.no!

Mye har vært skrevet om Luis Suárez, både med positivt og negativt fortegn. Liverpool-stjernen er uten tvil en begavet spiller og en av Premier Leagues største stjerner, men dessverre for hans del har han også havnet i søkelyset på grunn av negative hendelser opp gjennom sin karriere.

Den seneste tiden har allikevel flere og flere begynt å tale uruguayanerens sak, og den siste som nå stiller seg i rekken for å gi sin støtte er tidligere Manchester United-kaptein Gary Neville.

– Han er akkurat den spilleren du vil ha på ditt lag, og som supporter ville du elsket å ha ham på din side, skriver Neville i sin faste spalte i den engelske avisen Daily Mail.

Har du Luis Suárez på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Mange hevder at Suárez som en av stjernene i verdens største liga burde være et bedre eksempel for barn og unge, og at det faktum at han tjener nærmere 800 000 kroner i uken også stiller krav til en viss form for oppførsel, men Neville hevder at det ikke er så enkelt som så.

– Mange vil si det, og på en måte har jeg ingen motargumenter. Da jeg fikk min første kontrakt sa ungdomstreneren Eric Harrison til meg at «nå er du Manchester United-spiller». Implisert betyr det at gitte standarder er forventet, og etter hvert som du blir eldre skjønner du at du er United-spiller for livet. Dine holdninger og din oppførsel vil alltid bli gransket og stilt spørsmål ved, skriver Neville.

Les også: Manchester United-Blomqvist: – Hatet ligger i luften

– Men jeg vil aldri akseptere at folk skaper en direkte forbindelse mellom hvor mye penger du tjener og hvordan du oppfører deg. Som om en ny kontrakt på 80 000 pund i uken automatisk bringer med seg et visst nivå av ansvarlighet, skriver den legendariske Manchester United-forsvareren.

Luis Suárez' karriere er ulik de fleste andre stjernene i engelsk fotballs øverste divisjon, ettersom hans oppvekst i tøffe kår i Uruguay skiller seg ekstremt fra de aller fleste som hver uke trer ut på de forskjellige grønne mattene på de britiske øyer.

MESTERLIG: Luis Suárez og Raheem Sterling lekte med Sunderland hjemme på Anfield. (Foto: PHIL NOBLE, © PN/DS/ML)
MESTERLIG: Luis Suárez og Raheem Sterling lekte med Sunderland hjemme på Anfield. (Foto: PHIL NOBLE, © PN/DS/ML)

– Din karakter blir ikke formet av hva du har i banken. Den utvikles over 20 år, gjennom en oppvekst med ulike gode og dårlige opplevelser, gjennom dine foreldre og din oppdragelse. En kontrakt i millionklassen vil ikke endre det over natten. Selv om Suárez er 25 år nå har han bare vært i England i to år og holder fremdeles på å tilpasse seg.

Les også: Dette er Luis Suárez' syndeliste

– Dette er en gutt som vokste opp med å spille fotball på gaten i Uruguay, som har opplevelser og en bakgrunn totalt ulik fra alle som leser våre aviser. Så blir han kastet inn i et globalt spill med forventninger om en oppførsel og vedtektker som kanskje ikke engang eksisterte da han lærte seg spillet fotball, skriver mannen som nå er en del av Roy Hodgsons trenerteam på landslaget.

Videre forklarer Neville hvor ulikt fotballspillernes jobb er fra de fleste andre yrker, der man bygger en karriere over tid, gjør dine feil når du er ung og etter hvert blir belønnet på finansielt vis når man er eldre.

– Hvem kjenner ikke noen som har fått bot eller blitt sparket i ung alder for å ha håndtert en situasjon feil på et kontor? Vanligvis kommer den slags tidlig i en karriere og de fleste lærer av det. I fotball er det motsatt: Pengene og statusen kommer når du er ung og modenheten kommer etterpå.

Gerrard and Suarez (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
Gerrard and Suarez (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Hva mener du om Luis Suárez? Ta diskusjonen i kommentafeltet under!

– Det er derfor jeg tror det er så sterke følelser rundt Suárez. Motstandernes supportere forakter ham, og han ville vært en vanskelig liten spiller å møte. Jeg vet at dersom jeg skulle møtt ham på Old Trafford i dag ville det blitt en konfrontasjon. En av oss ville satt inn en takling over streken eller en albue. I beste fall ville det blitt skriking på et tidspunkt fordi han er den typen spiller som tar krigen med deg, skriver mannen med 400 ligakamper og 602 kamper totalt for Manchester United.

Les også: Dette Premier League-stjernelaget kan gå gratis

– Liverpool-fansen synger «Vi drømmer alle om et lag av Carraghers», men akkurat nå kunne de like greit sunget om et lag fullt av spillere som Suárez. En kjempe som jakter ballen, en av de dyktigste spillerne i Premier League og en spiller som denne sesongen har hatt flere ballberøringer i motstandernes straffefelt enn noen andre i toppdivisjonen. Jeg skjønner hvorfor noen aldri vil like ham. De rasistiske fornærmelsene han kom med mot Patrice Evra er totalt uakseptable i England, uansett hva han sier om hva som er godkjent språk i Uruguay, men han har sonet sin straff for en stor tabbe, skriver Neville.

Suárez havnet i negativt søkelys sist helg da han på mange måter var uheldig og ble truffet i hånden før han scoret 2-0-målet mot Mansfield i FA-cupen, og Neville mener heksejakten som gjenoppstod etter den hendelsen er tatt fullstendig ut av proporsjoner.

– Juksing, filming, mangel på sportsånd? Jeg mener dette knapt fortjener oppmerksomheten vi gir det. Jeg har ikke noen problemer med handsen mot Mansfield annet enn at det var en dårlig dommeravgjørelse som gikk mot et lag utenfor ligaen og at det kanskje kostet dem en omkamp. Men jeg har aldri hørt ordet «juksemaker» bli brukt så billig som i de siste uker av tidligere spillere og eksperter.

For meg er juks doping, kampfiksing og hendelser som undergraver sporten. Dette var ikke juks.

– For meg er juks doping, kampfiksing og hendelser som undergraver sporten. En hands eller at en spiller legges ned foran mål er del av spillet. Det dekkes av reglene, du tar din straff enten det er en utvisning eller et frispark imot, og kampen fortsetter. Alle i idretten vet det. Det er ikke alt som blir rettferdig håndtert, men slik er det også i hverdagen. Det som hendte mot Mansfield var urettferdig, men det var ikke juks.

Les også: Her er spillerne bak den berømte sjuerdrakten

– Når jeg ser på Suárez så ser jeg en fantastisk fotballspiller. En spiller som garantert er en del av Manchester Uniteds forberedelseser. Dette er en spiller som ikke vet når han er slått. Sånn sett er han bedre enn Fernando Torres, som du føler blir motløs når ting ikke går så bra. Slik er ikke Suárez. Han er i fejset på deg, hele kampen, selv om alt håp ser ut til å være ute. Han er kanskje oppvokst i gatene i Salto og Montevideo, men du kan nesten tenke deg at han er oppvokst utenfor Anfield, for så stort er engasjementet hans for klubben.

Les også: Erkerivalene Liverpool og Manchester United forenes for felles sak

– Suárez har gjort feil og har hatt øyeblikk som han vil angre på. Da jeg hadde slike, spesielt i dette oppgjøret her, fikk jeg bøter og mistet kamper. Det er riktig at autoritetene straffer deg når du tråkker over linjen, og så lærer du deg sakte men sikkert å oppføre deg og vokse opp. Og nå som Suárez er 25 må han sørge for at det blir færre og færre kontroversielle øyeblikk, avslutter Neville om Liverpools uten tvil mest omtalte spiller - Luis Suárez.

Hvordan tror du Manchester United håndterer Suárez søndag? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!