IKKE BRA FOR NORGE: Skraphandler Stensli (innrammet) i Brummunddal mener formueskatten virker ødeleggende på norske bedrifter. (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)
IKKE BRA FOR NORGE: Skraphandler Stensli (innrammet) i Brummunddal mener formueskatten virker ødeleggende på norske bedrifter. (Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2)

Skraphandler raser mot formueskatten

Vegard Stensli i Brummunddal mener regjeringen overser at den særnorske formueskatten gir konkurransefortrinn for utenlandske eiere i Norge.

Fredag kom Høyre på besøk for å lære av skraphandleren.

– Her er faktisk formuen vår, forteller Vegard Stensli og peker på maskinene som klipper opp og knuser metaller i familiebedriften Stensli gjenvinning i Brumunddal.

Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, følger interessert med i jakten på argumenter i debatten rundt formuesskatten.

– Urettferdig skatt

Vegard Stenslis familiebedrift i Brumunddal er ett eksempel på hvilken skvis norskeide bedrifter er i, i forhold til utenlandskeide som slipper formuesskatt.

– Det betyr at vi har betydelig dårligere rammevilkår enn konkurrentene våre, sier Vegard Stensli.

– Det er store multinasjonale selskaper, som ikke har eierskap i Norge, og de betaler mye mindre skatt enn det vi vanlige norske bedrifter gjør.

Stensli regnet i 2010 ut at alt overskuddet i 2,5 måned går med til å betale formuesskatt for maskinene.

– Omtrent til påske måtte vi jobbe, før vi begynte å tjene penger for å utvikle bedriften videre, da.

Fordel for utenlandske

Formuesskatten gjør det også mye lettere for en utenlandsk investorer å kjøpe opp norske bedrifter enn det er for landets egne, mener han.

– Det er jo som å starte 150 meter bak de andre når du skal løpe 400-meter.

Høyres finanspolitiske talsmann mener små og familieeide bedrifter må få like konkurransevilkår som utenlandske eiere.

– Det er viktig at vi nå snakker om de 600.000 bedriftene som betaler formuesskatt, små og familieeide. Det er deres konkurransesituasjon vi er opptatt av, at de skal ha like vilkår med utenlandske eiere, sier Jan Tore Sanner.

– Jeg mener det nå er på tide at Arbeiderpartiet forteller hvorfor en norsk lokal eier skal betale en formuesskatt som utenlandske eiere slipper.

Vellykkede bedrifter selges til utlandet

Stensli mener formuesskatten gjør at mange kreative og dyktige gründere som klarer å utvikle en god bedrift, selger selskapet slik at det havner på utenlandske hender.

Salgsbeløpet blir ofte investert i eiendom fordi det er mer gunstig skattemessig.

– Det er jo et alternativ å selge og bli rik og lat og være vaktmester for eiendommer, så får en i hvertfall redusert skatten, sier Stensli.

– Men ikke er det så veldig morsomt, og ikke er det bra for Norge.