Gunnar Seim (Foto: TV 2)
Gunnar Seim (Foto: TV 2)

Nå må Gunnar ta taxi for å spise middag med noen

95 år gamle Gunnar Seim ble nektet å spise middag med vennene sine like ved der han bor. Nå må han i stedet kjøre 25 km for å spise sammen med noen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

95 år gamle Gunnar Seim ble like før jul i fjor nektet å spise middag med vennene sine i omsorgsboligen like ved der han bor.

Hver dag hadde han pleid å gå 200 meter og spise middag der, noe han i tillegg betalte selv for, slik at han slapp å sitte ensom hjemme og spise.

Etter kraftige reaksjoner over hele landet, lovet Årdal kommune å se på ordningen.

Nå har de kommet fram til at Gunnar fremdeles ikke får lov til det, han må derimot kjøres 25 kilometer fram og tilbake til nabobygda for å spise middag der.

– Etter samråd med Gunnar prøver vi nå ut et dagtilbud som vi har i Årdal kommune, og det er på Årdal sykehjem, sier Rigmor Svanberg, Kommunalsjef i Årdal kommune til TV 2.

Hva synes du? Si din mening under artikkelen!

LES MER: Gunnar (95) blir tvunget til å spise helt alene

Er misfornøyd

Gunnar blir altså nå hentet i taxi i Øvre Årdal der han bor. Så blir han kjørt forbi Årdal bo- og omsorgssenter hvor han pleide å spise, og så videre til sykehjemmet på Årdalstangen.

En tur på rundt 12 kilometer en vei.

– Det er for at jeg skal ha selskap at de sender meg dit, men det er ikke noe selskap i det, sukker Gunnar.

Han er slettes ikke fornøyd med tilbudet kommunen har kommet med.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, det er ikke noe tilbud i det hele tatt, sier han.

LES OGSÅ: Gunnar (95) må spise alene: Ordføreren beklager

Rigmor Svanberg (Foto: TV 2)

Kan besøke, ikke spise

Men hvorfor kunne ikke Gunnar være på omsorgsboligen 200 meter unna der han bor og spise middag?

– Fordi det er ikke en institusjon, vi har ikke et dagtilbud der. Det er omsorgsboliger og så er det noen av beboerne som spiser middag der sammen. Men det betyr ikke at han ikke har lov å komme dit, han er hjertelig velkommen hver dag, sier Svanberg.

Men han får ikke spise?

– Per i dag får han ikke spise for vi har ikke det tilbudet der, poengterer kommunalsjefen.

LES OGSÅ: Reaksjonene hagler etter historien om Gunnar (95)

Ble avvist i døra før jul

Det var like før jul i fjor at Gunnar plutselig ble avvist da han skulle spise i omsorgsboligen.

– Jeg skulle inn i spisesalen da de ropte at jeg ikke fikk kjøpe middag der lenger, sa Gunnar da TV 2 var på besøk.

Saken skapte sterke reaksjoner over hele landet og debatten gikk flittig på sosiale medier.

– Du forteller ikke en 95 år gammel mann, som jevnlig kommer og spiser og som setter pris på det sammen med de andre i omsorgssenteret, at han ikke får lov å komme lenger, sa eldregeneral Carl I. Hagen til TV 2 i desember.

LES OGSÅ: Dette skal Gunnar (95) i jula

Gunnar Seim (Foto: TV 2)

– Er for frisk for sykehjem

Gunnar mener han er for frisk til å være på sykehjemmet.

– Jeg får nå prøve noen dager, men jeg er fullt bestemt på at det er ikke noen løsning i det hele tatt. Jeg er for frisk til å være der, etter min mening i hvert fall, sier 95-åringen.

– Ber kommunen ta det på alvor

På vei inn til regjeringens årlige nyttårsmiddag fredag kveld, for å spise middag sammen med sine venner og kollegaer, ville statsminister Jens Stoltenberg ikke kommentere saken overfor TV 2.

Men det ville helseministeren, selv om han ikke hadde full oversikt over saken.

– Jeg regner med at kommunen tar det på alvor, det er de som har ansvaret, så får jeg finne ut hva dette handler om, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

SE VIDEO hvor Gunnar må ta taxi for å spise, her.

– Kommunen må ta seg sammen

Opposisjonen er klar i sin dom.

– Jeg synes Årdal kommune må ta seg kraftig sammen, for litt sunn fornuft hadde jo gjort det mulig for han å tilbringe litt tid sammen med likesinnede og han er også villig til å betale selv for det, sier Siv Jensen fra Frp.

– Når det offentlige skal lage ordninger for folk så må de ta utgangspunkt i hvert enkelt menneske, og ikke prøve å lage rettferdighet på så stort makronivå at du ikke ser enkeltmennesket. Her burde kommunen satt folk først. sier Trine Skei Grande fra Venstre.

– Man har jo allerede sett på saken en gang, kanskje bør man nå se på saken en gang til sånn at Gunnar får gå tilbake til den gode praksisen med å besøke eldresenteret og spise sin mat og få sin sosiale omgang slik som han har trivdes så godt med, sier Knut Arild Hareide fra KrF.

Kjell Erik Øie (Foto: TV 2)

– Systemet bør vike

Også statssekretæren i helsdepartmentet mener dette burde være en enkel sak å løse og kommer med en klar oppfordring til den arbeiderpartistyrte kommunen.

– Nå er jeg skrudd sammen slik at jeg tenker at hvis systemet og folk krasjer så er det stort sett systemene som bør vike, sier Kjell Erik Øie, statssekretær i Helsedepartementet.

– Her tror jeg det må gå an å bruke sunn fornuft, ikke la det gå prestisje i saken og finne en løsning man er tilfreds med, sier han.