Storhamars Eirik Skadsdammen taklet av Frisks canadier Kiel McLeod og måtte sendes til sykehus for sjekk. (Foto: TV 2)
Storhamars Eirik Skadsdammen taklet av Frisks canadier Kiel McLeod og måtte sendes til sykehus for sjekk. (Foto: TV 2)

Krever 20 kampers karantene etter stygg hodetakling

Storhamar-leder Svein-Erik Edvartsen er sjokkert etter at Eirik Skadsdammen ble taklet av Frisks Kiel McLeod og endte på sykehus. Se taklingen her!

Askerhallen/Bergen (TV 2 Sporten): Publikum i Askerhallen var vitner til stygge scener ni minutter inn i kampen mellom Frisk og Storhamar.

Bortelagets Eirik Skadsdammen var i angrep og hadde akkurat sendt fra seg pucken da Frisks Kiel McLeod taklet ham med albue/skulder.

Skadsdammen gikk rett i isen og ble liggende og vri seg. Han fikk legetilsyn i flere minutter, men kom seg i garderoben gående. Det var likevel tydelig at han var meget fortumlet. McLeod fikk matchstraff for taklingen.

Til observasjon
Skadsdammen ble sendt til sykehus. Der skulle gjennomgå CT-skanning grunnet mistanke om kraniebrudd. Kilder forteller til TV 2 at det sannsynligvis ikke skal være så alvorlig.

Sent torsdag kveld la Storhamar ut en pressemelding på sin hjemmeside hvor det står:

«Storhamar Dragons sitt medisinske personell har vært i kontakt med Bærum sykehus. Undersøkelser på sykehuset viser at Eirik Skadsdammen har vært heldigere enn fryktet, men han ligger fortsatt på sykehuset til observasjon».

Se video av hendelsen øverst i artikkelen

- Dette er den styggeste taklingen jeg har sett i norsk ishockey på veldig, veldig, veldig, lenge og det er helt bevisst fra Frisk/Asker-spilleren. Da Steffen Thoresen ble utestengt i 20 kamper i 2011 bør straffen her bli minst det samme og noe oppsettende virkning her er det bare å glemme først som sist, sier administrerende direktør i Storhamar Dragons Svein-Erik Edvartsen, til tv2.no.

Kiel McLeod har en litt annen versjon av hendelsen.

- Jeg vil ikke se noen bli skadet slik. Det var ikke med vilje. Jeg håper han blir frisk snart, sa McLeod til tv2.no etter at han var utvist.

- Jeg brukte ikke albuen, det var skulderen. Jeg er ikke en spiller som gjør skitne taklinger. Dette er hockey og slikt skjer, slo han fast.

Jeg ikke en spiller som gjør skitne taklinger.

- Tror du at det blir flere kampers straff?

- Det er opp til ligaen. Jeg håper ikke det, svarte canadieren, som sa unnskyld til Skadsdammen i garderoben.

- Det må reageres strengt
Svein-Erik Edvartsen vil at saken skal tas videre fra disiplinærutvalget for å gi mer enn ni kamper i karantene.

- Disiplinærutvalget har ikke myndighet til å ilegge mer karantene enn ni kamper. Vi forutsetter derfor at saken sendes domsutvalget slik at en rutinert kar som advokat Sigurd Klomsæt kan avgjøre saken slik at rettssikkerheten her ivaretas. Dersom disiplinærutvalget mener at dette ikke skal være mer enn ni kampers utestengelse kan utvalget bare nedlegges først som sist, sier Edvartsen, som selv var saksbehandler i forbindelse med disiplinære straffer i Norges Ishockeyforbund i flere år og er tidligere hockeydommer.

Storhamars Eirik Skadsdammen taklet av Frisks canadier Kiel
  McLeod og måtte sendes til sykehus for sjekk. (Foto: SIRI AVLESEN)
Storhamars Eirik Skadsdammen taklet av Frisks canadier Kiel McLeod og måtte sendes til sykehus for sjekk. (Foto: SIRI AVLESEN)

- Det Internasjonale Ishockeyforbundet (IIHF), Norges Ishockeyforbund (NIHF) og Norske Idrettsutøveres sentralorganisasjon (NISO) har fastslått at stygge taklinger og spesielt mot hodet må vekk fra ishockeysporten. Da må det reageres strengt. Alt under 20 kamper her er for mildt, slår han fast.

Daglig leder i Frisk Asker, Tore Jobs, er ikke enig med Svein Erik Edvartsen at McLeod fortjener 20 kampers karantene.

– Jeg beklager at det ble en skade, men Edvartsen burde ikke uttale seg på den måten. Hvem er han? Han er en som dømmer en annen idrett. Han er ikke en gud som har kommet fra himmelen og som dømmer hockey. Vi har et disiplinærutvalg som dømmer i slike saker, så la dem få dømme da, slår Jobs fast.

- Tore Jobs har vært ansatt i Frisk/Asker i ti dager etter at han fikk sparken i Sparta. Han har nok dessverre ikke brukt dagpengene sine på ishockeyens regelverk, kontrer Edvartsen.

Edvartsen er ikke en gud som har kommet fra himmelen og som dømmer hockey.

- Takling av alvorlig karakter
Storhamars lege, My Marie Linge Lystad, var ikke til stede i Askerhallen, men har snakket med dem som tok seg av Skadsdammen etter hendelsen.

– Det var en takling mot hodet som var av alvorlig karakter. Han er blitt sendt til sykehus for videre undersøkelser. Eirik er en tøffing. Jeg er sikker på at ti ville hester ikke hadde klart å holde ham igjen. Han er en sterk person, sier Linge Lystad.

Frisk Asker vant kampen 4-1. Etter matchen var Storhamar-troppen preget av hendelsen. Assistenttrener Jonas Norgren sa til tv2.no at taklingen som Eirik Skadsdammen ble utsatt for er den typen taklinger som man ønsker å bli kvitt i norsk hockey.

- Det er respektløst. Han vet at Eirik ikke ser ham og så velger han å fullføre taklingen mot hodet. Hockey betyr ikke så mye på en slik dag.

- Må bli kvitt slike taklinger
Han forteller at slike taklinger er et hett tema i sporten og at man vil ha en slutt på dem.

- Hver enkelt må forstå konsekvensene av slike taklinger der man ikke har mulighet til å forsvare seg. Det er feigt. Store, sterke menn skal ikke dele ut slike taklinger, sier en rystet assistenttrener.

Hver enkelt må forstå konsekvensene av slike taklinger der man ikke har mulighet til å forsvare seg.

- McLeod er blitt utestengt for lignende takling tidligere. har det noe å si for en eventuell straff?

- Ja, det er noe vi diskuterer. Gjengangere bør straffes hardere. Det som irriterer meg mest er at taklingen kommer i blindsonen og at man ikke kan forsvare seg.