AVHENGIG: Martin Thorkildsen var avhengig av brus og energidrikk og drakk dette daglig både på jobb og hjemme før han la om livsstilen med Sporty. (Foto: TV 2/)
AVHENGIG: Martin Thorkildsen var avhengig av brus og energidrikk og drakk dette daglig både på jobb og hjemme før han la om livsstilen med Sporty. (Foto: TV 2/)

Kuttet brus og gikk ned 9 kilo

Martin (23) tok grep om egen livsstil for å bli en bedre pappa. Slik gikk han frem!

Kom i gang du også! Bli med i Sportyklubben!

Energidrikk til frokost, to og en halv liter brus for dagen, usunn mat og ingen trening. Dette var hverdagen for småbarnsfar og butikkmedarbeider Martin Thorkildsen (23).

I håp om å få mer overskudd til sønnen Sander (2) og datteren som var på vei, meldte han seg på «Sporty: Gjør livet lettere!» for å få hjelp til å ta grep om livsstilen sin.

Å la kroppen sin forfalle så mye er ganske alvorlig

Sin unge alder til tross, vekten hadde steget til 104 kilo og kroppsholdningen var allerede blitt lut.

Les hva Martin svarte i nettprat nederst i artikkelen.

Jeg vil tro at jeg ligger på 27, kanskje 28 år. Er jeg over 30 blir jeg både sjokkert og skuffet.

Fikk hakeslepp av testresultater

– Å la kroppen sin forfalle så mye er ganske alvorlig. Heldigvis er han ung, og hadde fortsatt mye tid på seg til å snu dette, sier treningsekspert og personlig trener Anne Marte Sneve.

Hun er en del av Sportys ekspertteam som veiledet Martin gjennom ti uker. Sneve forteller at Martin var veldig svak i kroppen, spesielt i overkroppen, og hadde dårlig kondisjon.

LES OGSÅ: Martin trente seg 5 centimeter høyere

Martins helsetilstand ble grundig testet i forkant av programserien. Han var særlig spent på hva resultatene ville si om hans fysiske alder.

– Jeg vil tro at jeg ligger på 27, kanskje 28 år. Er jeg over 30 blir jeg både sjokkert og skuffet, sier 23-åringen.

Resultatene skulle vise seg å være langt over dette.

VIDEO: Sjekk hvordan Martin reagerte på helsesjekken.

692547

Tre treningsøkter i uken

– Målet mitt var å gjøre ham sterkere, rettere i kroppen og å jobbe med kondisjonen. Hovedmålet til Martin var å bli en pappa med mer overskudd. Ved å fokusere på å gjøre kroppen sterkere og mer utholden ville han få mer energi og overskudd til Sander og den kommende babyen (som nå er født og heter Andrea journ.anm.)

* 1–2 økter med styrketrening per uke: Her ble hele kroppen trent gjennom basisøvelser som markløft, knebøy, roing, push ups og kjernemuskulaturøvelser som planken og sideplanke.

* 2 økter med kondisjonstrening per uke; en økt med langkjøring og én med bakkeintervaller. Dette ble gjort både for å øke slagvolumet til hjertet og lære kroppen å holde seg i gang gjennom tid.

– Vi fokuserte mye på å korrigere holdningen til Martin gjennom tøy av brystmuskulatur, mobiliseringsøvelser for stiv brystrygg og aktivering av svak muskulatur mellom skulderbladene.

STOR FORBEDRING: Martin Thorkildsen (23) klarte bare to push ups den første uken. Etter ti uker klarte han.... (Foto: TV 2/)
STOR FORBEDRING: Martin Thorkildsen (23) klarte bare to push ups den første uken. Etter ti uker klarte han.... (Foto: TV 2/)

Forhandlet seg til pauser

– Martin var i utgangspunktet ikke glad i å pushe seg selv, og hadde hatt det altfor godt de siste årene. Det merket jeg godt de første øktene. Med en gang det ble litt tungt eller at pulsen steg, så sluttet han eller ga seg, prøvde å forhandle seg til pauser og sutret. Jeg vet at han hatet meg underveis, men med en gang økten var over var han glad i meg igjen, forteller Sneve.

Da Martin hadde kommet godt i gang med opplegget ble det lagt til en styrkeøkt i uken.

– Jeg merket at Martin skjønte litt mer av hva dette handler om. Det er ikke en 10-ukerskurs, det er snakk om varige valg man skal kunne ta resten av livet. Et eksempel er å legge inn en joggetur fast en dag i uken, en treningsøkt sammen med en kompis en dag i uken og en felles fotballtrening.

– Det var tydelig at dette ga ham mer overskudd og energi utover i ukene, og det er gøy å se hvor engasjert, aktiv og treningsglad han ble av treningen.

I løpet av ti uker reduserte Martin sin fysiske alder med hele 20 år!

LES OGSÅ: Slanker ti personer uten å telle kalorier

Avhengig av brus

Det var ikke bare trening Martin måtte ta tak i for å få en sunnere kropp. Kostholdet var heller ikke så mye å skryte av.

– Martin drakk energidrikk til frokost og spiste en større mer eller mindre usunn middag etter at sønnen hadde lagt seg på kvelden. Han spiste alltid litt sammen med sønnen sin før dette også. Ellers var det energidrikk og brus som var hans største ballast, sier kost- og livsstilsrådgiver Siri Marte Hollekim.

SPORTYEKSPERT: Kost- og livsstilsrådgiver Siri Marte Hollekim har hjulpet deltakerne i «Sporty: Gjør livet lettere!» ned i vekt - uten å telle kalorier. (Foto: TV 2)
SPORTYEKSPERT: Kost- og livsstilsrådgiver Siri Marte Hollekim har hjulpet deltakerne i «Sporty: Gjør livet lettere!» ned i vekt - uten å telle kalorier. (Foto: TV 2)

– I tillegg spiste han nesten ikke fisk. Martin sluttet med søt drikke og begynte å spise mer fisk. Han gjorde også noen justeringer i retning Helsedirektoratets anbefalinger. Martin er definitivt et bevis på at litt endring kan utgjøre mye, sier Hollekim.

LES OGSÅ: Hedda frelste fiskehateren med denne oppskriften

Sjekk Martins resultater på ti uker:

Før Etter
104 kilo 95 kilo
32 % kroppsfett 26 % kroppsfett
40 år – kondisjonsalder 20 år – kondisjonsalder

Gikk ned flere kilo

Innspillingen av programserien var ferdig i sommer. Siden den gang har Martin holdt fast på sine nye vaner med trening 2–3 ganger i uken og et sunt kosthold. Det har gitt ham en ytterligere vektreduksjon på over tre kilo.

FORNØYDE: Personlig trener Anne Marte Sneve og Martin Thorkildsen er tilfreds med gode resultater etter ti ukers trening. Martin reduserte sin fysiske alder med 20 år! (Foto: Privat/)
FORNØYDE: Personlig trener Anne Marte Sneve og Martin Thorkildsen er tilfreds med gode resultater etter ti ukers trening. Martin reduserte sin fysiske alder med 20 år! (Foto: Privat/)

– Alt jeg ville oppnå har gått i oppfyllelse. Målet mitt var å få mer overskudd til å leke med barna og det har jeg oppnådd. 1. juledag akte jeg med sønnen min og dro ham opp bakker i fire time. Vi leker mye sammen. Han sitter på skuldrene mine, vi krabber rundt, aker og spiller fotball. Jeg har mye mer overskudd nå.

– Det var følelsen av å orke det lille ekstra jeg ville ha, sier Martin som også liker å gå tur med datteren i vogn.

– Hva var den største utfordringen for deg med å endre livsstil?

– Jeg synes det var vanskelig å komme seg ut på trening når jeg først hadde kommet meg hjem. Det å lage avtaler om å trene sammen med andre har hjulpet meg. Nå trener jeg fotball fast hver tirsdag, og det er god motivasjon at det er en guttegjeng som venter.

Spiser fisk hver uke

– Hvordan er kostholdet nå?

– Vi spiser fisk 1–2 ganger i uken. Det går også en del i kylling, hjemmelaget pasta med masse tomater og annen vanlig mat. Jeg bruker mye mindre saus enn tidligere og spiser mer grønnsaker enn før. Tidligere spiste jeg 5 brødskiver på jobb, mens nå spiser jeg tre i stedet.

LES OGSÅ: Her er matfellene du bør passe deg for

– Holder du deg fortsatt unna brus?

– Jeg drikker ikke brus til hverdags, men velger sukkerfritt hvis jeg er i selskap og det serveres brus. Ellers kjøper jeg for eksempel eplemost hvis vi er ute og spiser på restaurant. Hjemme drikker jeg vann, gjerne med sitron eller lime i. Det hender også at jeg drikker litt juice.

Trener for halvmaraton

I september deltok Martin i sitt aller første halvmaraton. Målet var å klare løpet på 2 timer og 45 minutter, men Martin løp inn til tiden 2.19.

– Målet mitt nå er å få en bedre tid når jeg skal delta i løpet igjen til høsten. Da skal også konen min være med og løpe, forteller Martin som håper på å komme under to timer.

LES OGSÅ: Riktige klær for løpetur i kulden

I tillegg til fotballtrening en dag i uken er det derfor løping som nå er hovedfokuset for treningen til Martin.

SPREK: Martin Thorkildsen trener nå fast 2-3 ganger hver uke. Han har gått ned ytterligere tre kilo siden programserien var ferdig innspilt. (Foto: Ivar Kvaal/)
SPREK: Martin Thorkildsen trener nå fast 2-3 ganger hver uke. Han har gått ned ytterligere tre kilo siden programserien var ferdig innspilt. (Foto: Ivar Kvaal/)

24-åringen er nå bevisst på valgene han tar i hverdagen og vil ikke tilbake dit han var for et år siden:

– Jeg vil ikke tilbake dit jeg var. Jeg flau over at jeg lot meg forfalle, at jeg godtok å komme opp i den vekta jeg endte på. Nå skjønner jeg ikke at det gikk an å gå rundt med den kulen på magen, det er flaut.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!