BosmanLagetPL
BosmanLagetPL

Dette Premier League-stjernelaget kan gå gratis

En hel startoppstilling av Premier League-stjerner kan allerede nå signere for nye klubber utenfor England.

London (TV2 Sporten): Januar betyr overgangsvindu, kaos og sprengte ryktebørser. Men det betyr også en annen ting: Spillere som kun har kontrakt ut denne sesongen kan nå signere førkontrakter med en ny klubb. Etter dagens regler må Premier League-klubber vente noen måneder til, men klubber utenfor England kan teoretisk sett sikre seg Frank Lampard og Theo Walcotts tjenester for neste sesong allerede nå.

Les også: Følg overgangsvinduet live

Stjernelag
Selv om Lampard og Walcotts utløpende kontrakter kanskje er de som har fått mest oppmerksomhet i media er de langt fra alene – faktisk kan du sette opp et helt lag av Premier League stjerner som akkurat nå er frie til å skrive kontrakt med en ny klubb. TV 2 Sporten gjorde akkurat det, og i en 3-5-2-formasjon ble laget seende slik ut:

Ashley Cole  (Foto: GLYN KIRK/AFP)
Ashley Cole (Foto: GLYN KIRK/AFP)

Keeper: Mark Schwarzer

Midtstopper: Jamie Carragher

Midtstopper: Rio Ferdinand

Midtstopper: Brede Hangeland

Høyre vingback: Phil Neville

Venstre vingback: Ashley Cole

Chelseas Frank Lampard (Foto: NIGEL RODDIS/Reuters)
Chelseas Frank Lampard (Foto: NIGEL RODDIS/Reuters)

Midtbane: Frank Lampard

Midtbane: Paul Scholes

Midtbane: Ryan Giggs

Spiss: Carlton Cole

Spiss: Theo Walcott

Innbyttere: Ross Turnbull, Sylvain Distin, Maynor Figueroa, Florent Malouda, Chris Brunt, Mladen Petric, Franco Di Santo

Les også: Sjekk torsdagens fotballrykter: – Norwich interessert i Per Ciljan Skjelbred

– En av tre årsaker
Flere av disse er klubblegender som går mot slutten av karrieren og neppe kommer til å dra noe sted, men noen av de vil også være røverkjøp om de ender opp med å skifte klubb vederlagsfritt. Journalist og forfatter Gabriele Marcotti mener det er flere årsaker til at spillere havner i denne situasjonen.

– Når dette skjer er det generelt sett en av tre grunner som ligger bak. Enten er de gamle spillere, og klubben prioriterer de ikke så høyt. Klubben vet at de kommer til å ta et lønnskutt, de vet at de generelt sett ønsker å bli værende, så de lar bare kontrakten gå ut. Eller så er det spillere som har bestemt seg for å sette seg opp mot klubben, noe som kan være tilfellet med Walcott og Cole. Eller så er de bare dårlige spillere som klubben ikke vil ha, forklarer Marcotti til TV 2 Sporten.

Se videointervjuet med Marcotti i vinduet øverst i saken!

Les også: Lundekvam ville gitt Lampard ny kontrakt

Fotballskoene på hyllen?

Marcotti mener det er et sammentreff at det er så mange store navn som ikke har signert ny kontrakt akkurat i år, og poengterer at det stort sett er eldre spillere det er snakk om.

– Fire av navnene du nevner, Carragher, Scholes, Giggs og Schwarzer, kommer mest sannsynlig til å legge opp. Phil Neville og Frank Lampard er veldig gode, eldre spillere, som vil bli nødt til å ta et lønnskutt. Av de du nevner er det bare Hangeland, Ashley Cole og Theo Walcott som er i en posisjon der de har fordel av at kontrakten deres er i ferd med å gå ut, sier Marcotti.

Kunne blitt ny Bendtner

Spesielt sistnevnte Walcott og hans kontraktssituasjon har vært en het potet denne vinteren. Arsenal-trener Arsène Wenger har sagt til TV2 at han håper unggutten signerer, og de siste dagene har flere engelske medier rapportert at det nærmer seg en løsning.

Likevel står nå Walcott fritt til å signere for en toppklubb i Spania eller Italia uten at Arsenal står igjen med et øre. Mange har kritisert Wenger for å ikke binde Walcott til en langtidskontrakt for lenge siden, slik at man ville unngått denne vanskelige situasjonen, men Marcotti er ikke enig i kritikken.

Se video: Wenger om Walcott til TV 2: Vi elsker han

– Det irriterer meg når jeg hører folk si om Walcott-situasjonen at «Du må jo gi han ny kontrakt når han har to år igjen uansett, bla bla bla». Men da tenker jeg «nei, du må ikke det, du må virkelig ikke det». Fordi det finnes alltid en bakside. Du som klubb er nødt til å bestemme deg når en fyr har to år igjen av kontrakten sin. Hvor god er han? Hvor mye verdi har han?

– Jeg kan komme på en ung spiller i Arsenal som så veldig bra ut, scoret mange mål, og som fikk en stor femårsavtale når han hadde to år igjen av kontrakten sin. Alt etter boken, slik at de ikke skulle miste han. Den spilleren heter Nicklas Bendtner. Som nå er han en klamp om foten for Arsenal, fordi han tjener for mye penger, de klarer ikke få solgt han, så de må bare håpe og be om at noen vil låne han hver sesong. Så jeg tror de tenkte «vel, kan Walcott gå samme vei som Bendtner?», la oss se på plussene og minusene. Og de ga han ikke ny kontrakt. Så enkelt er det, mener Marcotti.

Etterpåklokskap

I etterpåklokskapens allvitenhet er det selvsagt lett å si at Walcott ikke ble noen Bendtner, men det var ikke nødvendigvis lett å spå for to år siden.

– Du kan sitte og si at de tok feil, og det kan godt hende de gjorde, men alt du kan gjøre er å bruke din beste dømmekraft der og da. Å automatisk fornye kontraktene med alle når de har to år igjen, da tar du for eksempel fra de motivasjonen. Du kan argumentere for at noe av grunnen til at Walcott spiller så godt nå er at han vil ha en ny kontrakt. Han prøver å imponere.

– Kanskje dersom du hadde gitt han ny kontrakt for to år siden så ville han fortsatt vært den samme Walcott som spilte annenhver kamp, som var skadet hele tiden, som sto ute på kanten og viftet med armene og aldri var nær ballen, og alt det tullet, avslutter Marcotti.

Hvem håper du din klubb henter? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!