VAKSINE: Folkehelseinstituttet anbefaler at all ungdom mellom 17 og 19 år tar vaksine mot hjernehinnebetennelse i forkant av russetiden.  (Foto: NTB SCANPIX / COLOURBOX)
VAKSINE: Folkehelseinstituttet anbefaler at all ungdom mellom 17 og 19 år tar vaksine mot hjernehinnebetennelse i forkant av russetiden. (Foto: NTB SCANPIX / COLOURBOX)

Anbefaler vaksine til alle mellom 17 og 19

Folkehelseinstituttet anbefaler at all ungdom mellom 17 og 19 år tar vaksine mot hjernehinnebetennelse i forkant av russetiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor anbefalte Folkehelseinstituttet at ungdom som skulle delta i russefeiring å vaksinere seg mot meningokokk-bakterier, som kan føre til smittsom hjernehinnebetennelse.

I år anbefaler de at all ungdom i alderen 17 til 19 år vurderer å ta vaksinen.

– Det er klart det blir en del uro og engstelse når noen blir smittet, men nå har vi fått en ny vaksine som treffer bra og kan hindre 2/3 av tilfellene, sier overlege Synne Sandbu ved divisjon for smittevern i Folkehelseinstituttet til tv2.no.

LES OGSÅ: Russ blir «jaget» av trekkfugler

Ingen smittet ifjor

Hun forteller at den første gangen de gjorde dette var høsten 2011, for de som skulle være russ i 2012. Da var det mange som vaksinerte seg.

– Risikoen er ikke så stor for russen, men den er der. Det er alltid noen tilfeller, frem til i fjor. Da var det faktisk ingen tilfeller, så det var bra. Det er første gang på mange år.

– Men det er ikke dermed sagt at det utelukkende var på grunn av vaksinen, påpeker Sandbu.

Da var det faktisk ingen tilfeller, så det var bra

Det er kommunene selv bestemmer hvordan de skal tilby vaksinering. Noen arrangerer vaksinering på skolen, mens andre må til helsekontor eller fastlegen.

LES OGSÅ: Milliondryss fra russen til kreft

En god investering

En undersøkelse fra Ipsos, gjort for Fokus Bank, viste ifjor at russen i gjennomsnitt bruker 10.000 kroner på feiringen av at 13 års skolegang er over. Selv om vaksinen må betales av egen lomme og koster rundt fem hundre kroner, er det dermed ikke et voldsomt innhugg i budsjettet for gjennomsnittet.

Overlege Synne Sandbu (Foto: Folkehelseinstituttet)
Overlege Synne Sandbu (Foto: Folkehelseinstituttet)

– Den kan virke dyr, men den gir langvarig beskyttelse. Mange i den alderen og noe eldre reiser også til andre land der det er høyere risiko for å bli smittet, så det er en god investering for mange.

Selv om russen tar vaksinen, så er det ikke dermed sagt at man ikke kan bli smittet. Ifølge Sandbu er det viktig å også tenke på hygiene.

– Det smitter ved kontakt, og når man er nærme noen som hoster, kysser eller deler ting som sigaretter og flasker.

– Hes og sår hals øker risikoen for å bli smittet, da slimhinnene blir mer mottakelig for infeksjoner.

LES OGSÅ: Aftenposten utnyttet russen i spekulativ salgskampanje

Ta ansvar for hverandre

I tillegg anbefaler Sandbu at man tar seg tid til å sove ut, slik at kroppen får hvile. Folk bør også unngå for mye alkohol, da symptomer på sykdommen kan forveksles med tegn på for mye alkohol.

– Russen må ta ansvar og skaffe lege dersom de tror noen medruss kan være syke. Det er viktig å passe på hverandre, sier Sandbu.

Blant symptomene på hjernehinnebetennelse er at man føler seg slapp, trøtt, har feber, vondt i hodet og stiv nakke. Hvis noen også får blodutredelser på kroppen bør de oppsøke lege.

LES OGSÅ: – Vil heller ha 11.000 russ enn to tusen 40-åringer

Vaksinering i januar

Kommuneoverlege i Oslo kommune, Tore Steen sier at skolehelsetjeneste i de forskjellige bydelene har informert og vaksinen og andre forebyggende tiltak som ungdommen kan gjøre for å unngå smitte.

– Anbefalingen er utvidet i år, og organiseres i Oslo av de forskjellige bydelene. Noen tilbyr vaksinasjon på skolen, mens andre ordner dette gjennom fastlegen, sier Steen.

I bydel Nordstrand kan elevene vaksinere seg i slutten av januar. Assisterende bydelsdirektør Vildgun Steinhaugen sier til tv2.no at det er et godt samarbeid mellom smittevern og skolehelsetjenesten på de tre videregående skolene i bydelen.

– Det blir gitt informasjon til skolens ledelse, og den legges på fronter – et elektronisk nettsted for elevene, sier Steinhaugen.

LES OGSÅ: Gjett hva denne ene kvelden kostet Bærums-russen

Snakker om vaksinen med elevene

Skolehelsetjenesten har også vært på hver skole og informerer skriftlig om vaksinen, i tillegg til at de besøker russen i forkant av russetiden.

– Vi er aktivt ute på skolene og snakker om viktigheten av vaksinen. I tillegg deler vi ut et infoskriv hvor de må undertegne og melde tilbake til helsesøster, slik får vi oversikt over hvor mange som ønsker vaksinen.

– Elever som ikke er til stede får informasjon om vaksinen og kan henvende seg til reisevaksinekontoret på helsestasjonen.