Kjetil Rekdal ble presentert som ny VIF trener av Åge Petter Christiansen. (Foto: TV 2)
Kjetil Rekdal ble presentert som ny VIF trener av Åge Petter Christiansen. (Foto: TV 2)

Rekdal signerte toårskontrakt med Vålerenga: – Vil vinne serien igjen

Vålerenga presenterte Kjetil Rekdal som klubbens nye hovedtrener mandag. Se opptak av pressekonferansen.

Oslo (TV 2 Sporten): Vålerenga bekreftet selv mandag at Kjetil Rekdal eller Jan Jönsson ville bli ny sjef på Valle, og da sistnevnte signerte for Aalesund senere på kvelden, var det ikke lenger tvil.

Klokken 15.00 tirsdag melder VIF i en pressemelding at Rekdal har signert en toårskontrakt.

– Vi er veldig glade for å annonsere at Kjetil Rekdal skal lede oss i jubileumssesongen 2013. Vi har landet en av Norges beste trenere og det er vi strålende fornøyde med. Rekdals fire pokaler i Norge de siste årene taler for seg selv, sier styreleder Åge Petter Christiansen.

Se pressekonferansen med Rekdal i opptak øverst i artikkelen.

Les også: VIF-Børven: – Kjetil Rekdal vil heve oss

Kjetil Rekdal ble presentert som ny trener i Vålerenga på pressekonferansen tirsdag.

– Det er spesielt. Det setter i mange følelser i sving, og det er en voldsom tøff jobb. Det er bare å glede seg, sier Kjetil Rekdal.

– Skal vi kjempe om gull så må en del ting skje. Det er mange talenter her som vi kan flytte opp. Vi står ikke på bar bakke. Det er kortere vei til toppen denne gangen. Forrige gang var vi i Adeccoligaen, sier Rekdal.

– Det er mange myter rundt min person som jeg vil slå i hjel. Mange tror jeg bestandig er sint og vanskelig. Jeg håper at jeg skal klare å motbevise det, i tillegg til at jeg vil være en samlende kraft for at klubben drar i samme retning, fortsetter han.

– Klubben har gitt meg en utfordring som jeg gleder meg til å begynne på. Jeg husker hvordan det var sist, men har lyst å skape en ny suksessperiode med Vålerenga. Vi får se hvor lenge vi klarer å komme denne sesongen, men vi har en klar tanke om ny blest, ny historie, nye resultat og nye helter, sier han.

– Klubben i mitt hjerte
Rekdal går inn i sin andre periode som Vålerenga-trener, og er klar på at han vil være med å kjempe i toppen.

– Jeg har aldri lagt skjul på at Vålerenga er klubben i mitt hjerte, og nå jeg er jeg veldig glad for å være tilbake. Motivasjonen min for å løfte Vålerenga til toppen av norsk fotball igjen, der klubben hører hjemme, er enorm. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på denne jobben, sier Rekdal.

Rekdal var ikke førstevalg til Vålerenga-jobben, men bedyrer at det ikke er et problem for ham.

– Føler det ikke slik i det hele tatt. Da jeg var ferdig i Aalesund, var jeg ikke aktuell for noe som helst. Da jeg ble spurt om å ta en prat på en skikkelig måte, så opplevede jeg noe helt annet. Den prosessen som har pågått før jeg ble invitert til bordet er uinteressant. Jeg vet at jeg har noe å komme med, sier han.

Ville ikke til utlandet
Rekdal har vært attraktiv etter at han fikk sparken i Aalesund. Han forteller at han hadde flere tilbud fra utenlandske klubber.

At jeg bare stiller tøffe krav er en av mytene jeg vil motbevise.

– Jeg hadde noen henvendelser fra utlandet i etterkant av Aalesund-jobben. Det var jobber som handlet om å redde klubber ut av en vanskelig situasjon. Så har det vært en tredje klubb som har forsøkt en lengre pakke, men det skal mye til å flytte utenlands uten langsiktig trygghet på grunn av familien. Så dette er en fantastisk løsning for meg, og jeg håper det blir en fantastisk løsning for alle som har et hjerte for Vålerenga, sier Rekdal.

Les også: Her er 10 uforglemmelige Rekdal-utblåsninger

Rekdal er kjent for å ha en svært direkte trenerstil. På spørsmål om hvordan han tror Vålerenga-spillerne kommer til å reagere på hans lederstil svarer han slik:

– At jeg bare stiller tøffe krav er en av de mytene jeg vil motbevise. Jeg er opptatt av utvikling også. Det er flere spekter i min lederstil enn bare å stille tøffe krav, sier Rekdal.

– Mer moden
Styreleder Åge Petter Christiansen var henrykt over å kunne presentere Kjetil Rekdal som ny Vålerenga-trener. Han er klar over at Rekdal er en kontroversiell type, og vil ikke utelukke at Rekdal kan havne på kant med klubben slik han gjorde forrige gang han trente Oslo-klubben.

– Jeg er ikke sikker på at det ikke skjer, men vi ser en mer moden Kjetil enn forrige gang han var her. Det var noen episoder i Aalesund, men det tenker vi ikke på. Jeg opplever han som mer fellesskapsvinklet. Jeg ser en linje hvor han kommer til å bli en enda bedre trener enn forrige gang. Hvis han blir det, da kan vi bare drømme, sier Christiansen.

– Da blir det Europa?

– Da kan det bli Europa.

Hovedaksjonær i Vålerenga Invest Fotball AS, Tor Olav Trøim, ga tidlig beskjed om at han ville gå inn med flere titalls millioner dersom Rekdal ble hentet tilbake, og dette ble da også løsningen VIF falt ned på selv om flere i klubbens ledelse skal være skeptiske til 44-åringen og hans lederstil.

Og de ekstra midlene kommer godt med etter at NA24 tirsdag morgen meldte at hovedsponsor Nordea trekker seg ut. Ifølge nettstedet skal den årlige utbetalingen til klubben ha ligget på rundt 12-13 millioner kroner.

Les også: Her forlater styrelederen Vålerengas «hemmelige» Rekdal-møte

Forhandlet i Oslo
Etter at VIF-ledelsen mandag bestemte seg for å gi Rekdal tilbud om å bli Martin Andresens erstatter, forhandlet styreleder Åge Petter Christiansen med gulltreneren fra 2005 i en leilighet på Oslos østkant senere på kvelden.

45 minutter senere kom styrelederen ut igjen. På spørsmål fra TV 2 om Rekdal allerede er Vålerengas nye trener, svarte han dette:

– Det er ikke avklart ennå. Nå har vi snakket fint sammen. Nå gjelder det å finne en god tone, og det har vi.

Christiansen var overrasket – og mislikte sterkt - at TV 2 var på plass utenfor blokkleiligheten hvor partene møttes. Nå er VIF og Rekdal enige og treneren blir presentert i en pressekonferanse på Valle. Allerede onsdag kan han være på plass på treningsfeltet.

Høgmo var førstevalg
15. oktober ble det klart at Martin Andresen og Vålerenga var enige om å avslutte samarbeidet. Ronny Deilas navn dukket raskt opp på ryktebørsen - og Godset-sjefen fikk raskt selskap.

I slutten av november la Vålerenga frem en krevende stillingsbeskrivelse der det ble klart at en ny trener burde, eller skulle, ha blant annet et poengsnitt på 1,8 poeng de siste fem årene, UEFA Pro-lisens og internasjonal erfaring med klubb- eller landslag og være pluss/minus 40 år.

Artikkelen fortsetter under bildet!

hogmp
hogmp

Tidlig i desember skrev TV 2 Sporten at VIFs ønskeliste besto av Per-Mathias Høgmo, Morten Wieghorst, Peter Gerhardsson, Rikard Norling, Ronny Deila og Dennis Bergkamp. Ajax-stjernen skal ha vært fristet, men takket nei av både familiære og sportslige årsaker.

Deila ønsket å være i Drammen mens danske Wieghorst, med kontrakt med det danske fotballforbundet frem til sommeren, ville vente til midten av januar med å avklare sin trenerfremtid. Så lenge kunne ikke VIF vente.

Nei fra Høgmo
Høgmo var førstevalget, men den tidligere TIL-treneren sa fredag nei til Oslo-klubben. En av grunnene skal ha vært at han ikke fikk de midlene til spillerkjøp han ønsket seg. TV 2 vet at han allerede hadde startet å snuse på Tom Høgli og forhørt seg om mulighetene for en retur til Tippeligaen for landslagsbacken.

Også Ståle Solbakken ble kontaktet av VIF søndag, men ga ikke overraskende beskjed om at han var uaktuell som Martin Andresens erstatter. I mellomtiden dukket også den sparkede RBK-treneren Jan Jönssons navn opp på listen og endte opp som Rekdals motkandidat mandag.