FARLIG?: En gruppe forskere hevder nå at bruk av mobiltelefon kan være helseskadelig. (Foto: Colourbox.com/(Illustrasjon))
FARLIG?: En gruppe forskere hevder nå at bruk av mobiltelefon kan være helseskadelig. (Foto: Colourbox.com/(Illustrasjon))

Forskere hevder mobilbruk gir økt risiko for hjernesvulst

Mobilbruk kan gi kreft, dårlig sædkvalitet og økt risiko for hjernesvulst, hevder alternative forskere i en ny rapport.

Mens norske eksperter har frikjent mobiltelefonen for å gi helseskader, kommer de alternative forskningsmiljøene med en rapport som sier det stikk motsatte, skriver Stavanger Aftenblad.

LES OGSÅ: Eksperter avviser mobil kreftalarm

Hjernesvulst

De 29 forskerne fra hele verden har gjennomgått 1.800 nye vitenskapelige studier, og har kommet fram til konklusjoner som ikke støtter tidligere ekspertrapporter.

– Et gjennomgående mønster er økt risiko for hjernesvulst, sier Lennart Hardell ved Universitetet i Örebro i Sverige, en av forskerne bak rapporten.

<i> LES OGSÅ: – Mobilstråling bremser alzheimers sykdom </i>

Sædkvalitet

Rapporten setter også mobilstråling i sammenheng med svekket sædkvalitet. Ifølge rapporten kan selv det å ha mobiltelefonen i lomma eller i et belte skade sædens DNA, resultere i misdannelse av sperm eller svekke mannens fruktbarhet.

LES OGSÅ: – Ingen forbindelse mellom mobilbruk og kreft

Forskerne mener også at de kan føre bevis for at stråling fra blant annet mobiltelefoner kan øke risikoen for autisme og symptomer på autisme. Trådløse sendere som mobiltelefoner og laptoper som blir brukt av gravide kan også påvirke utviklingen til fosterets hjerne, mener forskergruppen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2