ajonnson
ajonnson

Ekspertene kritiske: – Vålerenga har vært naive i trenerjakten

Både Lars Bohinen og Petter Myhre mener Vålerenga-ledelsen har gjort en rekke feil i jakten på ny trener.

Martin Andresen skal erstattes i Vålerenga, og etter å ha vurdert en rekke kandidater står nå valget mellom Kjetil Rekdal og Jan Jönsson.

Men verken Rekdal eller Jönsson har vært klubbens førstevalg i jakten på en ny hovedtrener.

LES OGSÅ: VIF bekrefter: – Rekdal eller Jönsson får tilbud i dag

Man har ingen garanti for at en som har levert før vil gjøre det igjen. Det er naivt å tro, føler jeg. Kjetil Rekdal kan selvfølgelig lykkes dersom han får jobben, men valget må ikke skje på bakgrunn av at han har hatt suksess i klubben tidligere.

– Vålerenga har vært naive
Lars Bohinen er kritisk til hvordan Vålerenga-ledelsen har gått frem i jakten på en ny trener på Ullevaal.

– I utgangspunktet syns jeg Vålerenga har vært litt uforsiktige. De bekreftet at Høgmo var førstevalget, og det mener jeg er en taktisk dårlig vri og ikke minst unødvendig. Man vinner ingenting ved å si det. Det er aldri hyggelig å komme til en klubb og vite at du er andre-, tredje- eller fjerdevalg. Alle liker å føle seg ønsket og prioritert. Det er klassisk i fotball at man ser seg tilbake til hvem som har prestert i klubben tidligere. Det gjør man med varierende suksess rundt omkring. Man har ingen garanti for at en som har levert før vil gjøre det igjen. Det er naivt å tro, føler jeg. Kjetil Rekdal kan selvfølgelig lykkes dersom han får jobben, men valget må ikke skje på bakgrunn av at han har hatt suksess i klubben tidligere.

Bohinen, som for øvrig jobbet som sportssjef i Stabæk med Jönsson og i Vålerenga med Rekdal, mener imidlertid at Oslo-klubben nå står tilbake med to gode kandidater.

– Rekdal og Jönsson er gode trenere på hver sin måte, men i min verden er de så forskjellige i trenerstil at det er helt uforståelig at man står igjen med de to. Den ene drar til venstre og den andre til høyre. Da lurer jeg på hva slags filosofi man legger til grunn. Etter det jeg har lest i media ønsker de en mer mykere og involverende trener enn Martin Andresen har vært. Det er ingen tvil om at Jönsson ligger på den siden av skalaen, men ikke Rekdal. Det er to så store motsetninger som du kan få det til å bli i norsk fotball.

Tror Rekdal får jobben
– Hvem tror du får jobben?

– Jeg tror det blir Rekdal. Etter det jeg hører finnes det folk i systemet som vil åpne lommeboka dersom han kommer inn. Det sier også litt om hva slags dilemma en klubbleder kan sitte i. Det er litt sånn at man må gå på kompromiss noen ganger. Det er litt av fotballens verden nå, svarer Bohinen.

– Hvem passer best i Vålerenga nå?

– Godt spørsmål. Det er ikke mange spillere igjen fra sist Rekdal var i klubben, og det er en fordel. Da han gikk sist var det stor slitasje mellom spillere og trenere. Jeg kjenner ikke spillergruppen der veldig godt, men hvis de har hatt problemer med den noe harde stilen til Andresen, blir det ikke mindre hardt med Rekdal. Hvis de vil ha en mildere type, er jo Jönsson den beste, mener han.

Lars Bohinen

Kravsspesifikasjoner
Vålerenga satte i jakten på en ny trener en rekke ulike kravsspesifikasjonene til sin nye trener.

De ville blant annet at treneren måtte være pluss/minus 40 år, vise til et poengsnitt på over 1,8 pr. kamp de siste fem årene, ha UEFA Pro-lisens, internasjonal erfaring med klubb- eller landslag, en tydelig og inkluderende lederstil både ovenfor spillerne og medarbeidere, god motivator som kommuniserer inspirerende både internt og eksternt, tydelige krav og konsekvenser og bruke unge spillere bevisst for å bygge et nytt topplag.

– Det å gå ut med krav til poengsnitt syns jeg er merkelig. Det er ting her jeg som klubbleder ikke ville gjort. Man må gjøre en grundig analyse av spillerstallen og de menneskelige ressursene man har i klubben og sette det opp mot ressursene trenerne har, sier Bohinen.

Tidligere Vålerenga-trener Petter Myhre er spesielt kritisk til at klubben har gått offentlig ut med de ulike navnene på trenerne som har vært aktuelle.

– Rekdal og Jönsson er to gode kandidater, men dette har jo på mange måter vært en offentlig prosess. Høgmo sitt navn er blitt bekreftet og avkreftet og så ble jo Solbakken tilbudt jobben en halvtime etter at han fikk sparken i Wolves. Jeg mener det har vært litt merkelige vurderinger underveis, sier TV 2 Sportens fotballekspert Petter Myhre.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Petter Myhre er tidligere Vålerenga-trener og TV 2s fotballkommentator. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)

Men for meg så synes jeg denne offentlige prosessen har vært feil. De burde hatt en mer intern og ryddigere prosess. Det har vært unødvendig mye støy

– Vært for mye støy
– Så dette har vært litt sirkus?

– Vålerenga har vel prøvd å rettferdiggjøre at ting har tatt tid. Mange spennende navn har sirkulert. Men for meg så synes jeg denne offentlige prosessen har vært feil. De burde hatt en mer intern og ryddigere prosess. Det har vært unødvendig mye støy, oppsummerer han.

Myhre tror Kjetil Rekdal og Jan Jönsson kommer til å tilføre Vålerenga helt forskjellige ting.

– Den største forskjellen er nok lederstilenn og tilnærmingen til spillergruppen, og litt i forhold til spillestil og hvordan de ønsker å spille, sier han om Rekdals og Jönssons kandidatur.

DEBATT:
Hvem mener du bør overta Vålerenga? Ta debatten i kommentarfeltet under!