Meld deg inn i Sportyklubben du også!

Unni Frogner jobber som bakeriansvarlig i Meny-butikken på Langhus. Til tross for en fysisk krevende jobb hadde 52-åringen aldri trent før hun ble deltaker i «Sporty: Gjør livet lettere!»

Her får Unni vite at hun er hjertefrisk - klikk på videovinduet!

Nedturen kom i uke 2 av TV-innspillingen. Da måtte Unni inn til hjertesjekk fordi Sporty-lege Oscar Ohene Asante fryktet 52-åringen tidligere hadde hatt et hjerteinfarkt hun ikke visste om.

SPORTYLEGE: Oscar Ohene Asante. (Foto: TV 2/)

LES OGSÅ: Unni får Jan Thomas til å gråte

Legevisitten ble i stedet vendepunktet i Unnis liv. Hjertelegen fant ingen tegn til skade og ga Unni kontrabeskjed:

«Du må bevege deg og bruke hjertepumpa di! Hvis ikke er det det som knekker deg»!

Fikk et nytt liv

Fra den dagen kan man snakke om Nye Unni. 52-åringen skjønte at for å overvinne frykten måtte hun pushe seg selv og komme seg ut av komfortsonen.

Mitt råd til deg som sliter med smerter og angst: Kom deg ut, gå tur i skogen og få tankene over på andre ting. Trening gjør deg til et nytt menneske, svarte Unni i kveldens nettmøte på tv2.no.

Ville trekke seg

52-åringen innrømmer at hun var på nippet til å trekke seg. Det er hun glad hun ikke gjorde.

– Jeg har fortsatt å trene. Nå har det gått et halvt år etter TV-innspillingen og det går kjempefint med meg, sier hun lykkelig.

ETTER: Unni Frogner trente seg 6 kg lettere og 30 år yngre på ti uker. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

– Med dette utgangspunktet hadde vi en lang vei å gå, men da Unni trosset litt av frykten under første kondisjonstest og begynte å løpe skjønte jeg at vi kunne klare det, sier trener Anne Marte.

Sjekk Unnis resultater på ti uker:

Før

Etter

85 kilo

79 kilo

46 % kroppsfett

41 % kroppsfett

80 år – kondisjonsalder

50 år – kondisjonsalder

LES OGSÅ: «Sporty - Gjør livet lettere»: Her er deltakerne

Grensesprengende

– Jeg var redd for pulsen min, den var jo i utgangspunktet høy. Tidligere stoppet med all aktivitet når jeg kjente at det dunket. Også når jeg gikk tur, da snudde jeg og gikk rett hjem. Men det har endret seg. Nå har jeg lært pulsen min å kjenne og er ikke redd. Helt utrolig! sier Unni.

– Første gang jeg møtte Unni ble jeg skremt over at noen kan forfalle så mye, og at det gikk an å ha så mange plager, sier personlig trener Anne Marte H. Sneve.

– Etter deltakelsen i TV 2 Sporty har jeg blitt i bedre humør, er mye tøffere og passert noen grenser som jeg ikke trodde var mulig! Jeg har fortsatt med treningen, spiser riktig og har en kropp jeg trives med.

LES OGSÅ: Unngå smerter på de første skiturene

SPORTYEKSPERT: Kost- og livsstilsrådgiver Siri Marte Hollekim har hjulpet deltakerne i «Sporty: Gjør livet lettere!» ned i vekt - uten å telle kalorier. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: – Jeg trengte hjelp til å legge om kostholdet

Slik endret Unni kostholdet

Unni presenterte en tilsynelatende optimal kostholdsplan til Sportys kost- og livsstilsekspert Siri Marte Hollekim da innspillingen startet. Likevel sto vekten på stedet hvil og i ferien gikk hun opp i vekt, så noe stemte ikke.

Så lenge summen er god kan man tillate seg kos innimellom

– Opplegget virket nok ikke fordi hun hadde lagt opp et løp som var veldig ambisiøst med strenge, rigide kostregler som innebar at mannen til tider hadde annet utvalg på middagstallerkenen enn henne. Så vi gjorde kosttiltakene mer realistiske, og fikk Unni til å akseptere at det ikke behøvde å være ekstremt, og at hun fikk spise godteri en dag i uken, forteller Siri Marte.

Fjernet dårlig samvittighet

Eksperten jobbet med å få Unni til å akseptere at vektreduksjon skal og kan ta tid, og at man ikke behøver å gå rundt med dårlig samvittighet de gangene man tar et litt dårligere valg.

– Så lenge summen er god kan man tillate seg kos innimellom. Trivsel er også god helse. Strenge regler kan slite så mye på deg mentalt at de overgår de fysiske fordelene. Unni har blitt bedre på å senke kravene til seg selv, men har tilegnet seg noen enkle motivasjonsregler hun kan ta med seg resten av livet.

LES OGSÅ: Dette gir deg superkondis på kortest tid

Slik trente hun

Unni startet med å gå bakkeintervaller, og lo da hun ble sliten i stedet for å gråte. På treningsstudio kjørte hun øvelser som styrket ømme muskler og ledd. Unni jobber i bakeriet, noe som krever at kroppen må takle mange løft.

Sammen med Anne Marte gjennomførte hun variert trening tre til fem ganger i uka: 1 time rask gange, styrke og intervaller.

Unni kurerer vannskrekken - se video:

Angsten forsvant

Hun merket raskt at smertene ble mindre, angsten også.

– Det var morsomt da Unni ringte meg og fortalte at hun hadde truffet samboer Egil, som gikk tur med bikkja, da hun var ute for å løpe bakkeintervaller. Egil trodde det hadde rablet for henne. I deres samliv hadde han aldri sett henne gjøre noe slikt før, ler Anne Marte.

LES OGSÅ: Nybegynnertabbene du må unngå på rulleski

Full rulle på ski

I uke fem sendte Unni melding til Anne Marte og spurte om rulleski var bra trening. Hun og Egil vurderte dette. Dama som tidligere knapt torde å gå opp en trapp hadde plutselig lyst til å gå på rulleski.

Anne Marte tok henne på ordet og troppet opp på Langhus med utstyr og instruktør. Det hele ble en uforglemmelig opplevelse.

– Rulleski? Det er kjempegøy. Men vi har ikke fått trent så mye etter at det kom snø. Vanlig langrenn går vi ikke, sier Unni.

Elsker tredemølla

– Hvordan trener du nå som TV-kameraene er slått av?

– Jeg var syk i jula, men nå er jeg i gang med treningen igjen. Jeg trener styrke og kondisjon, sier Unni.

– Jeg liker tredemølla veldig godt. Den var jeg redd for tidligere, men nå er jeg blitt glad i den. Jeg kjører intervalltrening hele tiden: Går sakte, så løper jeg, så går jeg igjen, forteller 52-åringen.

LES OGSÅ: Unngå smerter på de første skiturene

GIR RÅD OM TRENING: Anne Marte Sneve er TV 2 Sportys treningsekspert og personlig trener. (Foto: Privat/)

LES OGSÅ: Ny deltakerrekord opp landets lengste motbakke

Motbakkeløp

Det hele toppet seg da Unni stolt gjennomførte et motbakkeløp.

– Den største seieren for Unni er uten tvil at hun har overvunnet frykten som har holdt henne fanget i 50 år. Jeg føler at Unni sitt liv egentlig starter for fullt nå. Og jeg tror hun gleder seg til å prøve alt hun fram til nå har vært redd for, sier Sporty-ekspert Anne Marte H. Sneve.

Se «Sporty: Gjør livet lettere!» på TV 2 søndag kl. 19.00.

Les hva Unni svarte seerne i nettmøte: