Deborgelige (Foto: Scanpix/bildemontasje TV 2)
Deborgelige (Foto: Scanpix/bildemontasje TV 2)

Slik vil de borgerlige styre Norge

Fire partiledere, som alle vil i regjering, letter på sløret om hva som blir viktig om de vinner valget.

Med åtte måneder igjen leder de borgerlige partiene klart på meningsmålingene. Mye tyder på at det blir flertall for en borgerlig regjering, selv om det fortsatt er uklart hvilke partier som vil sitte i den.

Miljø og helse

På Stortinget har de fire borgerlige partiene startet jobben med å bli enige på politikkområde etter politikkområde. Som tv2.no tidligere har fortalt har partiene nærmest snekret et felles helsebudsjett, i tillegg til at de har kommet til enighet på en rekke andre områder.

Med forbehold om at det er lenge igjen til valget, har TV 2 intervjuet de fire partilederne, som for første gang letter på sløret og forteller om hvilke departementer de mener vil bli viktige dersom de får regjeringsmakt.

– Samferdselsdepartementet er et viktig miljødepartement, Olje- og energidepartementet er et viktig miljødepartement, og miljøverndepartementet er det. Det er tre viktige områder for å få gjort noe med miljø og energi og samferdselspolitikken i Norge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Noe av de samme prioriteringene går igjen hos KrF-leder Knut Arild Hareide, som også ønsker å ta tydeligere grep om miljøpolitikken.

– Familie- og barnedepartementet, Miljøverndepartementet, er viktige verdiområder. Selvfølgelig bistands- og utviklingsdepartementet som driver med fattigdomsbekjempelse internasjonalt. Men også arbeids- og sosialdepartement som arbeider med noen av de som trenger aller mest. Og ikke minst Helsedepartementet som Dagfinn Høybråten tidligere har styrt med stor suksess. Den gang gikk helsekøene ned. I dag går det dessverre motsatt. Det er blant annet eksempel på viktige departement for KrF, sier Hareide til TV 2.

Kunnskap og eldre

Selv om Høyre-leder Erna Solberg er mer forsiktig og understreker at hennes fokus nå ikke er å fordele statsrådsposter åtte måneder før et valg, har hun likevel noen politikkområder hun trekker frem som viktigere enn andre for Høyre.

– Alle hører jo at jeg snakker mye om utdanning, kunnskap og at jeg snakker mye om de som står utenfor arbeidslivet. Det er viktige prioriteringer for meg personlig, sier Solberg.

Frp-leder Siv Jensen mener det vil være viktig å få innflytelse på områder som har stått sentralt for partiet i mange år.

– Helse og eldreomsorg, det er utfordringer i forhold til veibygging uten bompenger, det vil være utfordringer i forhold til asyl- og innvandringspolitikken. Jeg er veldig lite opptatt av å dele ut posisjoner nå. Jeg er Fremskrittspartiets statsministerkandidat. Men vi kommer til å bruke all vår energi de neste 9 månedene på å fortelle velgerne om våre politiske løsninger, sier Jensen.

LES OGSÅ: Disse forsvinner garantert fra Stortinget i 2013

Vil ha Erna som statsminister

Selv om ingen av de fire vil snakke regjeringskabal åtte måneder før valget, er det en posisjon tre av partiene er enige om.

– Altså, jeg er Høyres statsministerkandidat, sier Erna Solberg (H).

LES OGSÅ: Nå drar Erna unge menn

– Det som vi gjorde i klimaforhandlingene gjorde at jeg var veldig imponert over den jobben som Erna gjorde som sjef, og det styrket veldig hennes kandidatur, i hvert fall for meg personlig, sier Skei Grande.

– Den eneste posisjonen KrF er helt sikker på, at vi ønsker Erna Solberg som statsminister, sier Hareide.

Men Frp-leder Siv Jensen holder fortsatt døra på gløtt for at det kan bli en annen.

– Vi mener det er helt naturlig at det største partiet får statsministeren og så får velgerne avgjøre det, sier Jensen.

LES OGSÅ: Høyre og Frp krever skattesvar fra Jens

Dette er de viktigste sakene

Partiene har også ulike prioriteringer på hva som blir den aller første saken de vil ta fatt på om de kommer i regjering. Selv etter åtte år i opposisjon er ikke klare til å svare.

– Jeg tror nok det å gjenreise familiepolitikken, og samtidig sikre at vi får et krafttak mot den utviklingen av fattigdom som vi ser i vårt eget land, sier Hareide.

– Etter åtte år i opposisjon på Stortinget er det veldig mange saker vi har lyst til å gjøre noe med, ikke bare en sak, men det er klart at for Venstre er miljø og skole øverst på dagsorden, sier Skei Grande.

– Det er også en del utfordringer, særlig knyttet til spørsmål rundt helse og eldreomsorg, det er utfordringer i forhold til veibygging uten bompenger, det vil være utfordringer i forhold til asyl- og innvandringspolitikken, sier Siv Jensen (Frp).

Høyre-leder Erna Solberg svarer slik på spørsmålet om hvilken sak som blir den første partiet skal ta fatt på dersom de kommer i regjering.

– Vet du hva, først skal Høyre få lov til å vedta programmet sitt. Så skal jeg svare på sånne spørsmål.

LES OGSÅ: Siv Jensen er årets mest irriterende politiker!