Ståle Solbakken, Øyvind Alsaker, Kasper Wikestad (Foto: SCANPIX/TV 2)
Ståle Solbakken, Øyvind Alsaker, Kasper Wikestad (Foto: SCANPIX/TV 2)

Alsaker om Solbakken-exit: – Fredag skulle jeg kommentert to norske managere i Championship

Seks dager før oppgjøret mellom Wolves og Blackburn er begge de norske managerne sparket.

Et ydmykende tap for Luton ble tungen på vektskålen. Lørdag kveld fikk Ståle Solbakken sparken som Wolves-sjef.

– Det hadde jo begynt å brenne. Det brant da han tapte hjemme mot to av bunnlagene i romjula, og da må du slå Luton fra «non league», sier TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker til tv2.no.

Les også: Solbakken fikk sparken som Wolves-sjef

Skulle kommentere Solbakken vs. Berg
Fredag 11. januar møtes Wolverhampton og Blackburn til en TV 2 Sport Xtra-sendt kamp. Øyvind Alsaker skulle til

– Fredag skulle jeg til Molineux og kommentere en kamp med to norske managere i Championship. Nå er det ingen igjen,

– Du hadde ikke trodd det for et par måneder siden?

– Jeg hadde selvsagt ikke det, både fordi jeg håpet at de skulle lykkes og fordi at jeg trodde de ville få såpass med tid, sier Alsaker.

Les også: – Wolves vil ha denne mannen til å erstatte Solbakken

– Forståelig av Wolves
TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad er ikke veldig overrasket over Solbakkens exit. Han mener Wolves «måtte» gjøre noe.

– Det er forståelig at de sparket Solbakken nå. Ingen kan klandre klubben for det. Situasjonen i ligaen ser helt håpløs ut. I tillegg er overgangsvinduet nå i gang, og det ville vært veldig dumt å beholde en trener man ikke er sikker på er rett mann. Det ville vært lite klokt å la han få hente inn forsterkninger. Da måtte han nesten ha fått fortsatt til sommeren, sier Wikestad til tv2.no.

– Når det er sagt, så synes jeg det er veldig synd. Jeg har troen på Ståle og skulle gjerne sett at han fikk fortsette. Jeg hadde også håpet at han ville få muligheten til å hente spillere i dette vinduet, legger han til.

At Wolves røk mot vesle Luton var dråpen som fikk begeret til å renne over, mener Wikestad.

– Det å tape for et Conference-lag er den ultimate ydmykelsen for en storklubb. Det er svært sjelden at det skjer. Det er nesten sånn at Solbakken kunne hatt Wolves på playoffplass i Championship nå, men likevel fått sparken på grunn av dette tapet. Når man uansett sitter på lånt tid, som Solbakken har gjort, så var sparkingen uunngåelig, sier Wikestad.

Les også: Beagrie om Berg og Solbakken: – Klubbeierne kan ha vært naive

– Resultatene var utrolig svake
Begge de norske Championship-managerne fikk sparken etter kort tid, men Alsaker mener også at man må erkjenne at resultatene var langt under pari.

– Både Henning Berg og Ståle Solbakken fikk veldig lite tid. Man kan henge seg opp i det, men resultatene til begge var utrolig svake. Ståle hadde nok ikke trengt å ha gjort/og gjort det så mye bedre for å overleve frem til januar og få kjøpt en spiss, men vi må bare erkjenne at de ikke leverte varene, sier han.

Han regner med Solbakken må smøre seg med tålmodighet dersom han har tenkt å prøve seg i en stor europeisk liga.

– Det er ikke bra for CV-en, det er det ikke. De som forsvinner først er jo de kandidatene som ikke kjenner ham så godt. Han vil fremdeles være attraktiv i det norske markedet og han har et navn i Danmark, men utover det er han nok ikke så attraktiv i andre markeder, sier Alsaker.

Det er Wikestad helt enig i.

– Men jeg tror fortsatt Solbakken har potensial til å bli en god manager. Han er ikke ferdig på noen som helst måte. Fotball er merkelig sånn sett. Se på Alex McLeish: Han rykket ned med Birmingham og gjorde det elendig med Aston Villa. Nå er han nylig ansatt i Nottingham Forest, sier han.

– Nesten en litt absurd greie
Alsaker tror ikke det faktum at to norske managere har fått sparken på kort tid gjør det vanskeligere for Ole Gunnar Solskjær eller andre håpefulle å få sjansen i utlandet.

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror ikke markedet opererer med nasjonalitet. Jeg tror ikke det var Mourinho som gjorde at Villas-Boas fikk seg jobb, jeg tror ikke det er sånn det fungerer. Det går mer på enkeltpersoner og hvilken historie de har, sier Alsaker, og legger til:

– Norge har jo aldri vært en eksportnasjon på managere, så det var jo nesten en litt absurd greie at vi hadde to på nest høyeste nivå i England.