Robin van Persie og Tom Cleverley (Foto: Kirsty Wigglesworth/Ap)
Robin van Persie og Tom Cleverley (Foto: Kirsty Wigglesworth/Ap)

Her berger van Persie omkamp på overtid med «mål i verdensklasse»

Seieren glapp for West Ham i FA-cupoppgjøret på Upton Park.

West Ham-
Manchester United
2-2

Se høydepunktene i videovinduet øverst

Den hjemvendte sønn, Joe Cole, gikk rett inn i West Hams startellever da Manchester United gjestet Upton Park i FA-cupen lørdag kveld, mens Sir Alex Ferguson blant annet lot brennhete Robin van Persie hvile og plasserte nederlenderen på benken.

Både Cole og van Persie skulle spille svært sentrale roller for sine lag i hver deres akt av kampen, og selv om det lenge så ut til at det var West Ham-stopper James Collins som skulle ta overskriftene, sørget van Persie for å stjele dem på overtid med en scoring Alex Ferguson senere skulle beskrive som i «verdensklasse».

Annullerte scoring
I van Persies fravær var det spisskollega Javier Hernandez som fikk kampens første sjanse av betydning, men meksikaneren var centimeter for sent ute foran mål til å nå et innlegg som ble slått inn langs bakken fra kanten.

Minutter senere kom West Ham enda nærmere på en corner. Manchester United-forsvaret fikk imidlertid avverget forsøkene fra både Alou Diarra og Carlton Cole.

Like etter at kvarteret var spilt fikk gjestene annullert en scoring fra Danny Welbeck fordi en offsideplassert Hernandez ble regnet som delaktig i spillet, men det skulle ikke ta lang tid før bortefansen kunne juble for godkjent mål.

To kjappe
Tom Cleverley var mannen som sørget for kampens første scoring da han kaldt og rolig la ballen i hjørnet alene med Jussi Jääskeläinen, og kunne takke Javier Hernandez for en perfekt målgivende.

Kort tid etter var lagene like langt. James Collins raget høyest i lufta da Joe Cole slo et innlegg inn mot straffemerket, og midtstopperen knallet inn 1-1 med pannebrasken.

Collins-kopi
Andre omgang startet avventende, men etter 59 minutter ville ikke det nye radarparet Joe Cole og James Collins vente mer.

Nok en gang slo Cole inn fra kanten, og nok en gang ruvet Collins umarkert opp i lufta og stanget inn et mål i hjørnet. Scoringen var nesten helt identisk med den Collins laget i første omgang.

James Collins (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
James Collins (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Kunne punktert kampen
Alex Ferguson valgte etter hvert å svare med å sette inn både Robin van Persie, Antonio Valencia og Ryan Giggs i løpet av ti minutter, uten at det førte til at gjestene fremsto som mer målfarlige enn tidligere i omgangen.

Istedet var det West Ham som produserte det lille som var av muligheter. Carlton Cole var svært nær ved å øke til 3-1 med to minutter igjen av ordinær tid, men David de Gea fikk rykket ut og avverget da spissen hadde ballen på kloss hold foran mål.

Van Persie reddet dagen
Få sjanser til tross - Manchester United har en spiller som ikke trenger mange av dem for å score. Det var selvsagt Robin van Persie som utlignet for gjestene med sin første store mulighet for kvelden.

Like etter at 90 minutter var passert fikk nederlenderen en perfekt stikkball fra Ryan Giggs, og tok den med seg med en vidunderlig førsteberøring. Etter å ha fått sin oppasser på god nok avstand avsluttet van Persie på sedvanlig presist vis til side for Jussi Jääskeläinen til sluttresultat 2-2.

West Ham må dermed reise til Old Trafford for å spille omkamp om avansement til fjerde runde. Kampen spilles onsdag 16. januar.

– Verdensklasse
Sjefen sjøl kunne som alle andre fotballinteresserte konstatere at Manchester United nok en gang hadde sikret seg et resultat i kampens aller siste fase.

– Med vårt lag kan du aldri utelukke at de vil kjempe seg tilbake. Robin van Persie var fantastisk, sa Alex Ferguson like etter kampslutt.

Ferguson var også raskt ute med å rose den andre innbytterens avgjørende inntreden.

– Måten målet kom på, med Ryan Giggs' pasning og van Persies avslutning, var i verdensklasse, skrøt manageren.

Lagoppstilling West Ham (4-2-3-1):
J. Jääskeläinen - G. Demel, J. Collins, J. Tomkins, D. Potts - A. Diarra, K. Nolan - J. Collison, J. Cole, R. Vaz Te - C. Cole
(På benken: R. Spiegel, W. Reid, M. Jarvis, M. Taylor, M. Noble, J. Spence, E. Lee)

Lagoppstilling Manchester United (4-4-2):
D. de Gea - C. Smalling, N. Vidic, J. Evans, A. Büttner - Rafael, P. Scholes, T. Cleverley, S. Kagawa - J. Hernández, D. Welbeck
(A. Lindegaard, R. Ferdinand, A. Valencia, R. Giggs, A. Young, R. van Persie, F. Macheda)

FA-cupen i altomfotball.no: Terminliste | Statistikk