ernasolberg (Foto: NTB Scanpix)
ernasolberg (Foto: NTB Scanpix)

Nå drar Erna unge menn

Høyre er dobbelt så store som Arbeiderpartiet blant menn under 30 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire av ti menn under 30 år sier de vil stemme på Høyre dersom det var valg i dag. Det viser halvårstallene i TNS Gallups partibarometer som er laget for TV 2. Til sammenligning svarer bare to av ti unge menn at de vil stemme på Arbeiderpartiet.

Står sterkt blant unge

Med ni måneder igjen til stortingsvalget er Høyre klart størst på halvårstallene med 33,5 prosent. Det er 4,1 prosentpoeng mer enn hva partiet hadde i første halvår i fjor.

Se video med Erna Solberg som møter unge velgere nederst i artikkelen

Fremgangen er størst blant de unge, der Høyre har overtatt posisjonen som størst fra Arbeiderpartiet med en oppslutning på 37 prosent. Og aller sterkest står Høyre nå blant unge menn, der hele 43 prosent av de spurte i andre halvår svarer at de vil stemme på partiet. Det er 14 prosentpoeng mer enn i første halvår.

Til sammenligning svarer 22 prosent av de unge mennene at de vil stemme på Arbeiderpartiet. Dermed er styrkeforholdet mellom de to snudd på hodet blant de yngste mannlige velgerne, sammenlignet med hva det var i første halvår.

– Jeg støtter mye av det partiet står for, sier Andreas Kjelgaard, som har bestemt seg for å stemme på Høyre.

Les Kjetil Løsets bloghg: Erna Solbergs store høst

Også blant unge kvinner øker Høyre mye og er om lag jevnstore med Arbeiderpartiet. Mens 33 prosent av de unge kvinnene sier de vil stemme Ap (- 9), svarer 30 prosent av de unge kvinnene at de vil stemme på Høyre (+ 7).

Oppslutning blant velgere under 30 år

Endring fra 1. halvår

Arbeiderpartiet

27 prosent

- 6

Fremskrittspartiet

13 prosent

- 1

Høyre

37 prosent

+ 9

Kristelig Folkeparti

3 prosent

uendret

Senterpartiet

3 prosent

- 3

SV

6 prosent

- 1

Venstre

8 prosent

uendret

Andre

4 prosent

uendret

Ap taper mest

29,5 prosent av de spurte i andre halvår svarer at de vil stemme Arbeiderpartiet, en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng sammenlignet med første halvår.

Mens Høyre kan notere seg for fremgang både blant menn og kvinner, peker pilene ned for Arbeiderpartiet, som står langt svakere blant unge velgere nå enn for et halvt år siden.

Fremskrittspartiet er en klar nummer tre på halvårstallene med 15,5 prosent (+ 0,5).

LES OGSÅ: «Om det går som det pleier» - analyse av tallene

Trangt på 4-tallet

Halvårstallene, som er et gjennomsnitt av meningsmålingene i årets seks siste måneder, viser at alle de fire småpartiene på Stortinget ligger over sperregrensen, men ingen av dem klatrer over fe, prosent.

Senterpartiet får 4,1 (- 0,4), Venstre 4,8 (- 0,7), KrF 4,6 (- 0,8) og SV 4,2 (+ 0,1).

Rødt kan notere seg for 1,5, det samme som i første halvår, mens Miljøpartiet De Grønne får 0,5 (- 0,2) og andre partier 0,9 (- 0,1).

Halvårsbarometeret er tatt opp i tidsrommet juli – desember med 5768 personer med stemmerett er intervjuet i målingen. 729 personer under 30 år med stemmerett er med i undersøkelsen. Feilmarginen er +/- 0,9 – 1,5 prosentpoeng.