ØDELAGT ANKEL: Ken Morten Bjørheim tar daglige doser med morfin, og tre leger vurderer han som helt arbeidsufør. Men Nav nekter 22-åringen uførepensjon. (Foto: Privat/TV 2)
ØDELAGT ANKEL: Ken Morten Bjørheim tar daglige doser med morfin, og tre leger vurderer han som helt arbeidsufør. Men Nav nekter 22-åringen uførepensjon. (Foto: Privat/TV 2)

Ken Morten (22) lever i smertehelvete – nektes uførepensjon

Ken Morten Bjørheim tar daglige doser med morfin og tre leger vurderer han som helt arbeidsufør. Men Nav mener 22-åringen er for ung til å få uførepensjon.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er fryktelig vondt. Ubeskrivelig vondt, sier Ken Morten Bjørheim fra Tau i Rogaland.

– Det stråler fra ankelen og opp til ryggen og opp til nakken og hodet. Det er akkurat som om det stikker og brenner inni foten, forteller han.

I ti år har 22-åringen slitt med store smerter etter at han ødela den ene ankelen i en gymtime på barneskolen.

STORE SMERTER: Ken Morten må bruke krykke for å ta seg rundt i huset. (Foto: Kristian Myhre)

Han tar daglige doser med morfin og tre leger vurderer ham som helt arbeidsufør.

– Jeg tar veldig mange tabletter hver dag. Jeg begynte med Paralgin forte. Det hjelper ikke lenger, så nå går jeg fast på morfin. Når jeg får de verste «turene» tar jeg ekstra smertestillende for å prøve å døyve de verste smertene, ser Bjørheim.

Ødela ankelen i gymtimen

Uhellet skjedde da Bjørheim gikk i 7. klasse på Tau skole. I forbindelse med stasjonstrening i gymtimen skulle han hoppe fra et springbrett, for så å lande på en tjukkasmatte.

– Matta jeg skulle lande på hadde sklidd framover som følge av at andre elever hadde landet før meg, og da jeg hoppet traff jeg kanten og deretter gulvet, forteller Bjørheim som landet stygt på ankelen.

Overtråkket var så kraftig at både sener, leddbånd og nerver ble revet av. I MR ble det funnet en løs beinsplint. Siden uhellet i gymtimen, har ikke Bjørheim klart å gå normalt. Fritidsaktiviteter som fotball og korps måtte han etter hvert slutte med. Bjørheim forteller at smertene i foten gjorde det umulig for han å delta.

Se hele reportasjen her:

– For ung til å bli ufør

Nå er han mentalt sliten og ønsker å bli uføretrygdet. Det sier Nav nei til. Nav mener 22-åringen er for ung til å få uførepensjon.

– Nav mener at når en bruker er 22 år, så må vi være sikre på at alle muligheter er forsøkt, før vi sier at vi ikke kan få nytte dine ressurser på arbeidslivet, sier leder for Nav i Strand, Nils Kjetil Nessa.

NEI FRA NAV: Nils Kjetil Nessa, leder for Nav i Strand, sier alle muligheter må prøves før en så ung mann som Ken Morten uføretrygdes. (Foto: Kristian Myhre)

Overlege Trond Stokke er spesialist på nervesykdommen CRPS, som Ken Morten lider av. Sykdommen kan vanskelig helbredes.

– Han ser kanskje frisk ut, men han er ikke det, sier Stokke.

– Å tro at vedkommende kan begynne å jobbe er helt urealistisk, hevder Stokke, som er spesialist i anestesiologi.

Ingen økonomisk fortjeneste

I dag får Bjørheim utbetalt 185.000 kroner i året av NAV. Blir han uførepensjonert øker summen til 200.000 kroner. Men, på grunn av skattetrekk, blir de månedlige utbetalingene så å si like.

Bjørheim har flere ganger vært innlagt på sykehus, vært hos spesialister og konsultert idrettsleger, ortopeder og smerteklinikker.

– Konklusjonen er at legene ikke kan gjøre noe med foten min, sier en beveget Bjørheim.

LES OGSÅ: Filip kjempet mot NAV i fem år og vant

Omfattende utredning

Totalt seks medisinsk sakkyndige konkluderer med at Ken Mortens ankelskade er varig. Tre av legene vurderer han som hundre prosent ufør.

– Saken er unormalt godt utredet og når medisinerne sier at her er det nok ingenting å gjøre, så er det bare riktig å sette punktum og gi Ken Morten en uførepensjon. Det sier advokat Carl Gunnar Sandvold.

– Vi har erfaring med at ting kan endre seg og derfor vil vi holde mulighetene åpne litt lenger, sier leder for Nav i Strand, Nils Kjetil Nessa.

Avslaget på uførepensjon gjør Ken Morten deprimert. Han var bare 12 år da han ødela ankelen. Nå sliter han med å se framover.

– Det preger meg veldig mye. Det er urettferdig at jeg skulle bli skadet. At jeg ikke får ha det livet jeg har lyst å ha. Jeg har ikke lyst til å være uføretrygdet, det er ikke en ønskesituasjon, men det er jo ikke noe annet de kan gjøre, sier Bjørheim.