FA CUPMONTASJE2
FA CUPMONTASJE2

Dette er tidenes skreller i FA-cupen

Lørdag er det klart for tredje runde i FA-cupen. Her er noen av de mest sjokkerende resultatene i verdens eldste turnering.

FA-cup på TV 2 Sumo lørdag : Brighton - Newcastle 13.30 | Southampton - Chelsea 16.00 | Peterborough - Norwich 16.00 | West Ham - Manchester United 18.15

Denne helgen tar Premier League pause, og blir avløst av tredje runde i FA-cupen. Gigantkampene blir avløst av småklubbenes resirkulerte håp om å skape trøbbel for storebror.

Det store spørsmålet hvert år er om noen av de virkelig store lagene går på en skrell mot lag fra lenger nede i divisjonene. Newcastle møter blant annet Brighton borte lørdag, mens Liverpool gjester lille Mansfield søndag. I tillegg er flere av de andre storlagene i aksjon.

Skulle Liverpool ryke, vil det være en cupbombe for historiebøkene, men det har skjedd mye rart siden verdens eldste turnering startet opp i 1871.

Eurosport satte i fjor opp en liste over de ti mest oppsiktsvekkende resultatene gjennom den lange tradisjonsrike FA-cup-historien.

Her er listen over ti av de mest oppsiktsvekkende resultatene:

Sutton United–Coventry City 2–1 – Tredje runde, 1989
Conference-laget Sutton tok imot Coventry som på den tiden var et meget solid lag på Englands høyeste nivå. Sistnevnte hadde vunnet turneringen bare 18 måneder i forveien. Motstanden skulle likevel bli mye vanskeligere enn hva de lyseblå hadde forventet.

De 8000 tilskuerne som hadde presset seg inn på den knøttlille arenaen fikk seg et minne for livet i det som blir regnet som ett av de mest sjokkerende resultatene i engelsk fotballhistorie.

Kaptein Tony Rains sendte vertene i ledelsen like før pause, men det så likevel ut som om Coventry hadde kontroll da David Phillips utlignet syv minutter ut i andre omgang. Det var derimot ikke tilfelle. Hjemmelagets Matthew Hanlan sendte hjemmepublikummet til himmels da han satte inn vinnermålet etter en time spilt. Coventry er fortsatt det siste laget som er blitt sendt ut av FA-cupen av et lag utenfor divisjonssystemet.

Matthew Hanlan (Foto: Colorsport/© Colorsport/Corbis)
Matthew Hanlan (Foto: Colorsport/© Colorsport/Corbis)

Worcester-Liverpool 2–1 – Tredje runde, 1959
Dette oppgjøret er tidligere blitt kåret til den største FA-cup-skrellen gjennom tidene. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Worcester hadde allerede sikret seg en solid skalp i beltet etter å ha slått ut Millwall i den forrige runden, men forhåpningene var likevel ikke store da selveste Liverpool kom på besøk på et forfrossent St George’s Lane.

Over 15000, noe som fortsatt står oppført som klubbrekord, hadde presset seg inn for å se oppgjøret. Publikum fikk fort noe å varme seg på da hjemmelagets Tommy Skuse åpnet scoringsballet etter bare ni minutter. Ni minutter før slutt doblet hjemmelaget ledelsen da Liverpools Geoff Twentyman var uheldig å lobbe ballen over egen keeper og i mål.

Tapet er et sårt minne for mange Liverpool-supportere. Nederlaget førte også til at manager Phil Taylor fikk sparken, og legenden Bill Shankly tok over sjefsstolen på Anfield.

Wrexham-Arsenal 2-1 – tredje runde, 1992
Alt så ut til å gå etter planen da Alan Smith sendte The Gunners i en oppskriftsmessig ledelse like før pause. Wrexham, som hadde avsluttet forrige sesong helt i bunnen av engelsk fjerdedivisjon, så ikke ut til å ha sjanse mot London-laget.

Åtte minutter før slutt endret derimot alt seg. Hjemmelaget ble tildelt frispark og Wales-legenden Mickey Thomas svarte med å sende ballen i nettet bak en utspilt David Seamen.

Publikum hadde ikke rukket å sette seg ned igjen før Steve Watkin slo Tony Adams i en duell og sørget for 2–1-ledelse og til slutt en sensasjonell seier til Wrexham.

Liverpool- Barnsley 1–2 og Barnsley -Chelsea 1–0 – Femte runde og kvartfinalen, 2008
2008 var et cupeventyr for alle Barnsley-supportere. Først rystet de Liverpool på Anfield da de vant 2–1 etter at Brian Howard satte inn seiersmålet i det 93. minuttet.

Riise (Foto: Paul Thomas/AP)
Riise (Foto: Paul Thomas/AP)

I neste runde kom Chelsea på storfint besøk hjemme på Oakwell. Kampens eneste målscorer var Barnsleys Kayode Odejayi som dermed sørget for at klubben tok to av sine største skalper i historien på bare noen uker. Barnsleys lag som var verdsatt til 3, 5 millioner pund hadde slått Chelseas stjernegalleri verdsatt til 212,4 millioner pund.

Chelsea (Foto: PAUL THOMAS/AP)
Chelsea (Foto: PAUL THOMAS/AP)

Yeovil Town-Sunderland 2–1 – Fjerde runde, 1949
Southern League-laget Yeovil Town kom til kampen full i selvtillit etter å ha slått ut andredivisjonslaget Bury i den forrige runden, og hjemmelaget fortsatte cupeventyret da Alec Stock satte ballen i mål etter 28 minutter.

Sunderland utlignet derimot da Jackie Robinson satte inn et frispark etter en time spilt, noe som sto seg til full tid. Normalt sett ville dette ført til omkamp men grunnet etterkrigstiden restriksjoner på drivstoff så ble det ekstraomganger. Der dukket Eric Bryant opp etter 105 minutter og avgjorde i hjemmelagets favør.

Birmingham City-Altrincham 1–2 – Tredje runde, 1986
Det hele så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier da Robert Hopkins sendte Birmingham foran hjemme mot det nyopprykkete Conference-laget Altrincham. Bortelaget klarte derimot å kjempe seg inn igjen i kampen og fikk sin scoring.

Hopkins som hadde sørget for Birmingham-ledelse tidligere i kampen skulle også markere seg i andre enden av banen. I et forsøk på å klarere ballen endte han opp med å skli den forbi en purung David Seamen og i eget nett. Dermed ble Birmingham det andre laget i historien til å tape hjemme for et lag utenfor ligasystemet, og er det siste laget som har klart dette på hjemmebane.

Burnley-Wimbledon 0–1 – Tredje runde, 1975
Burnley hadde rykket opp fra andre divisjon to år i forveien og hadde avsluttet forrige sesong som nummer seks på øverste nivå. Men takket være en fantastisk god Dickie Guy i Wimbledon-buret klarte likevel ikke Burnley å sette ballen i mål, og han sørget derfor for en historisk seier for gjestene.

Samme mann fulgte opp i neste runde da de møtte regjerende mester Leeds ved å redde et straffespark fra Peter Lorimer på Elland Road. Wimbledon kjempet til seg uavgjort sørget for returoppgjør hjemme på Selhurst Park der 40 000 møtte opp. Returoppgjøret endte derimot med tap etter at Dave Bassett satte ballen i eget mål. Bassett er for øvrig klubbpresident i det som i dag heter AFC Wimbledon.

Crystal Palace-Liverpool 4–3 – Semifinale, 1990
Crystal Palace fikk et tøft møte med det øverste nivået i engelsk fotball da de møtte Liverpool på Anfield og ble sendt hjem med 9–0 i sekken. Palace var derfor ikke levnet mye håp da lagene igjen skulle møtes til semifinale i FA-cupen på Villa Park. Men Palace nektet å gi seg uten ordentlig kamp, og da Andy Gray headet inn 3–3 like før slutt gikk det hele til ekstraomganger. Der skrev Alan Pardew seg inn i Palaces historiebøker da han satte inn vinnermålet i det 109. minutt.

Palace holdt på å gjøre det helt store da de klarte omkamp mot Manchester United i finalen. I returoppgjøret hadde de derimot ingen sjanse, og de røde djevlene tok dermed sitt første trofé under Sir Alex Ferguson.

Manchester United–Leeds 0–1 – Tredje runde, 2010
Ingen hadde nok en gang enset tanken om at den tidligere storheten Leeds skulle klare å tukte selveste Manchester United hjemme på Old Trafford. Det hele skulle bare være en formalitet for United som nesten allerede var i neste runde.

Men Leeds ga det engelske storlaget kamp, og etter 19 minutter satt Jermaine Beckford inn vinnermålet. Et sjokk i engelsk fotball, men en etterlengtet opptur for mange Leeds-supportere på den tiden lå i League One, og hadde hatt lite å juble for siden nedrykket fra Premier League.

Beckford (Foto: Jon Super/AP)
Beckford (Foto: Jon Super/AP)

Hereford-Newcastle 2–1 e.e.o. – Tredje runde, 1972
Southern league-klubben tok med seg 5000 supportere og dro til St James Park for å møte Newcastle som hadde hele seks internasjonale spillere på laget. Med en tidlig 2–1 ledelse så Newcastle ut til å ha full kontroll. Men en kanon fra 25 meter signert bortelagets spillende manager Colin Addison sørget for omkamp.

Hereford hadde allerede vært ute i tre omspillskamper bare for å komme til tredje runde i cupen. Supporterne hadde tydeligvis fått for seg at noe stort skulle skje. Ikke bare var stadion overfull. Men folk hadde klatret opp i tre, lyktestolper og på hustak for å få med seg det store oppgjøret.

Det så ut som om Newcastle skulle ta en oppskriftsmessig seier etter at Malcolm McDonald scoret for The Magpies bare åtte minutter før slutt. Men Ronnie Radford utlignet bare tre minutter etter med nok en kanon fra langt hold. Scoringen fikk publikum til å storme banen.

Når folk var kommet seg på plass gikk det hele til ekstraomganger der Ricky George sendte Hereford sensasjonelt videre til fjerde runde.

Har vi glemt noen sjokkerende resultater? Kom med dine forslag i kommentarfeltet under.