Cameron van der Burgh og Daniel Gyurta
Cameron van der Burgh og Daniel Gyurta
Cameron van der Burgh og Daniel Gyurta
Cameron van der Burgh og Daniel Gyurta

OL-vinnere til Norge for å hedre Alexander Dale Oen

Daniel Gyurta og Cameron van der Burgh dediserte begge OL-gullet i brystsvømming til sin avdøde rival. Nå kommer de til Bergen Swim Festival for å ære nordmannens minne.

De to vant henholdsvis 100 (van der Burgh) og 200 (Gyurta) meter bryst under lekene i London, og begge på tider som var nye verdensrekorder. Verdens to beste brystsvømmere kommer til Bergen.

Stevnet ble avlyst i fjor da det skulle vært arrangert bare noen dager etter Dale Oens dødsfall. I år har det fått tilnavnet Alexander Dale Oen Memorial.

– Mellommenneskelige viktig
Minnet om ham er med å lokke toppsvømmere til arrangementet

– Det er tungtveiende at så mange var så nær på Alexander at de føler dette er det rette å gjøre, sier Jan Allers som fungerer som internasjonal kontakt for Bergen Swim Festival (BSF).

Daniel Gyurtas hovedgrunn til å komme er nettopp for å hedre Alexander Dale Oen.

– Det mellommenneskelige betyr mye for dem som velger å komme. At to av dem som var hans største konkurrenter setter han så høyt forteller mye, sier Allers.

Kommer på tross av bassenget
Bergen Swim Festival arrangeres i Sentralbadet, et noe slitt kortbanebasseng som åpnet i 1960. Det er ikke fasiliteter lik de verdensstjernene er vant med, og spesielt ikke i april da det er langbanesesong verden over.

Stevnet ligger plassert på våren i påvente av det nye 50-metersanlegget som skal stå klart tidlig i 2014.

– At folk bryr seg nok til å komme til Sentralbadet, forteller ganske mye, mener Gjert Dahl, leder i styringsgruppen for svømmefestivalen.

Dediserte gullet
Bildet av sørafrikanske Cameron van der Burgh som peker mot himmelen etter å ha sikret OL-gullet på 100 meter bryst på verdensrekordtid er blitt ikonisk for betydningen av Alexander Dale Oen i det internasjonale svømmemiljøet.

Etter OL-gullet dediserte han mye av æren for gullet til sin avdøde venn og konkurrent.

– Å vinne gull er en flott måte å hedre Alex på. Jeg dediserer løpet mitt til ham, sa van der Burgh etter løpet.

Les også: Dale Oens svømmekompis: – Vinner jeg i OL, dediserer jeg gullmedaljen til Alex

Sørafrikaneren har flere ganger tidligere besøkt Bergen og svømt under Bergen Swim Festival, i kombinasjon med treningsopphold med Alexander Dale Oen.

– Han inviterte meg hjem til seg da jeg var yngre. Han har lært meg mye og gitt meg råd, sa van der Burgh til tv2.no etter kameratens dødsfall.

– Alex sitt eksempel var nok mye av grunnen til at han ble så god. Han fikk virkelig kjørt seg da han var på besøk, erindrer Jan Allers som har vært involvert i svømmemiljøet i Bergen en mannsalder.

Lovet gull-kopi
Ungarske Daniel Gyurta har ikke deltatt i stevnet før, men har flere store meritter å slå i bordet med. Han er flere ganger verdensmester, og altså olympisk mester.

Etter at han gikk til topps på 200 meter bryst under London-lekene valgte han en original tilnærming til de etterlatte etter Dale Oen: han lovet dem en kopi av gullmedaljen.

– Vi ble veldig gode venner i år. Jeg er sikker på at han ville vunnet 100-meteren her i London. Dette er det minste jeg kan gjøre for å vise respekt for vennen min, sa han ifølge The Guardian.

Nå ønsker altså den ungarske svømmestjernen å gjøre enda litt mer for å vise sin respekt for Dale Oen og flyr inn for å delta i minnestevnet.

Følelsesladet duell på 100 meter bryst

Duellene mellom Alexander Dale Oen og andre verdensstjerner på 100 meter bryst har alltid vært det store sportslige høydepunktet under BSF. Med den olympiske mesteren på 100 meter opp mot vinneren av den dobbelte distansen blir det nok en gang en duell av høy klasse.

– Vi må prøve å lage en ramme rundt det som gjør det hele verdig. Det blir det tyngste, vanskeligste og mest emosjonelle øyeblikket under stevnet, samtidig som det blir stor idrett i bassenget, sier Gjert Dahl.

– Setter standarden
Også det norske landslaget vil delta på stevnet, i tillegg til at en kontingent på over 20 danske landslagssvømmere har meldt sin ankomst, deriblant tre av fire fra det danske jentelaget som ble verdensmester under VM i Istanbul i desember. Jeanette Ottesen Gray og Rikke Møller Pedersen tok også individuelle VM-gull.

– Det er viktig for oss å sette en standard i år for hvordan stevnet skal være i årene som kommer. Vi ønsker at dette skal bli et internasjonalt storstevne, og rammebetingelsene vil være bedre når det nye anlegget står klart, sier Dahl.

Det er fremdeles uklart om det er klart i tide til å arrangere BSF neste år i det nye bassenget.

Verken Allers eller Dahl utelukker at det kan komme flere svømmestjerner til stevnet i Bergen i midten av april.