joahug
joahug
Therese Johaug (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
Therese Johaug (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Johaug fikk svenske-hjelp: – Må rette en stor takk til Kalla

Nå lukter Therese Johaug på sammenlagtseier i Tour de Ski.

Toblach/Bergen (TV 2 Sporten): Therese Johaug og Kristin Størmer Steira kjempet seg tilbake i sammenlagtkampen i Tour de Ski med en sterk jaktstart torsdag.

Sammenlagtleder Justyna Kowalczyk vant som ventet 15 kilometeren, men tapte tid til begge de norske jentene. I mål var Johaug bare 18 sekunder bak den polske stjernen, mens Størmer Steira var 19 bak. Svenske Charlotte Kalla ble nummer to, mens Johaug og Størmer Steira tok henholdsvis 3. og 4. plassen.

Les også: Northug tok over sammenlagtledelsen

Leder med 23 sekunder
Medregnet bonussekunder leder Kowalczyk nå med 23 sekunder til Kalla, mens Johaug og Størmer Steira følger 28 og 34 sekunder bak. Før start lå Johaug 50 sekunder bak den polske jenta, som torsdag tok sin tolvte etappeseier i Tour de Ski.

Johaug har nå fått troen på sammenlagtseier igjen.

– Jeg har aldri vært så nærme Kowalczyk som jeg er nå. I fjor var jeg to og et halvt minutt bak henne på dette tidspunktet. Det var veldig viktige sekunder vi tok på slutten. De tjue sekundene er gull verdt. Alt er fortsatt mulig, sier Johaug.

Dalsbygda-jenta var spent før start.

– Det var veldig mye nerver før start, forteller Johaug.

Les også: Kjærligheten blomstrer i Tour de Ski: – Det jeg og Kristin snakker om på treningstur egner seg ikke på tape

Takket Kalla
Johaug gikk lenge i ingenmannsland bak Kowalczyk og foran Størmer Steira og Kalla. Men mot slutten ble hun tatt igjen og trioen kjørte lagtempo for å ta innpå lederen.

Det ga resultater.

– Da Charlotte kom, våknet jeg også. Jeg kjente at jeg var mer på hugget. Vi hjalp hverandre å dra nedover. Jeg hadde vanvittig gode ski, sier Johaug.

– Det var veldig greit med litt svenske-hjelp i dag. Vi må rette en stor takk til Kalla. Hun hjalp veldig, veldig godt på sisterunden, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

Han synes ikke Johaug gikk sitt beste løp.

– Det var ikke et helt topp av Therese og Kristin, men det gikk fort da de fikk hjelp av Kalla. Jeg er veldig godt fornøyd med det. Avstanden til Kowalczyk er bare 28 sekunder, og det er ikke mye når det gjenstår tre renn, sier Kristiansen.

Les også: Skijentene kaller hverandre «bitch» i løypen

To «Kowalczyk-etapper» venter
Justyna Kowalczyk lå 39,7 sekunder foran Johaug ved passering 11,8 kilometer. I mål var hun bare 18,7 foran Johaug. Den polske jenta var ikke misfornøyd til tross for at det ble litt bensin på dieseltanken de tre siste kilometerne.

– Gapet på tjue sekunder er bra for meg. Det kommer to klassisk-renn, minner Kowalczyk om.

Tour de Ski fortsetter fredag med tre kilometer klassisk for jentene i Toblach. På lørdag skal jentene også gå klassisk. Egil Kristiansen tror Johaug har en fin mulighet til å vinne Tour de Ski dersom hun ikke taper for mye på de neste etappene.

– Justyna går veldig fort oppover, men hun taper vanvittig mye nedover og i lett-terrenget. Jeg har sagt at alt innen ett minutt før siste etappe er realistisk å ta igjen. Blir det mer er jeg usikker, sier Kristiansen.

Se intervju med Kristin Størmer Steira og Therese Johaug her:

689847

Resultatliste 15 km jaktstart:

1. Justyna Kowalczyk 37.15,1 (- 15 bonussekunder)
2. Charlotte Kalla +18,3 (-10 bonussekunder)
3. Therese Johaug +18,7 (-5 bonussekunder)
4. Kristin Størmer Steira +19,2

5. Anne Kyllönen +43,1
6. Denise Herrmann +43,3
7. Astrid Uhrenholdt Jacobsen +44
8. Kikkan Randall +44,3
9. Krista Lahteenmäki +1.25,8
10. Emma Wiken +1.26,1