pn
pn
Northug (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
Northug (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Northug tok over sammenlagtledelsen i Tour de Ski: – Nå føler jeg meg 100 prosent

Nordmannen sterkest i Toblach.

Oberhof (TV 2): Petter Northug vant torsdagens 35-kilometer fra Cortina til Toblach. Nordmannen hentet fort inn sekundene han tapte under tirsdagens sprint, og var uslåelig da det hele endte i spurt.

– Vi klarer ikke helt å samarbeide på de første 15 kilometerne. Dario tok lange føringer, og Vylegzjanin og Legkov kikket på at jeg lå bak. Det ble aldri et ordentlig godt samarbeid. Da vi bikket toppen samarbeidet vi bra i sju-åtte kilometer. På de siste fem kilometerne lå jeg meg bakerst for å spare krefter til sistespurten, sier Northug til tv2.no.

Føler seg 100 prosent
Northug overtok sammenlagtledelsen i Tour de Ski. Han ser lyst på fortsettelsen.

– Jeg følte meg 80 prosent i Oberhof. Jeg var på 90 i Val Münstertal. Nå føler jeg meg 100 prosent. Planen har hele tiden vært at jeg skal ha mine gode dager på slutten, sier Northug.

Northug sier han kunne gått fortere om han ville.

– Jeg kunne gitt mer gass, men når vi er så mange samlet på tur ned, så handler det om å få organisert. Maksim og Alexander kikker mye på det jeg gjør, og da handler det om å få lurt dem inn i gruppen til å gjøre en jobb, avslører skikongen.

Les også:Northug om avstanden til Cologna: – Tar det i et magedrag
Les også:Northug svarte på Jönssons Twitter-bønn

Hentet Cologna fort
Northug lå som nummer tre i sammendraget i forkant av torsdagens etappe. Nordmannen hadde ni sekunder opp til ledende Maksim Vylegzjanin og syv sekunder opp til Dario Cologna. Northug brukte kort tid på å hente inn forspranget, men også Legkov og Harvey tok seg opp til tetgruppen. Bak jaktet Marcus Hellner og Lucas Bauer for å ta igjen de fem i tet.

Harvey måtte etter hvert slippe de fire andre, og det ble dermed en ren spurtduell mellom de største forhåndsfavorittene.

Les også: Her er alt du trenger å vite om bonussekundene i Tour de Ski

På oppløpsiden var det ingen som kunne gjøre noe med Northug.

Frykter Legkov
Han var likevel ikke fornøyd med å tape sekunder til Hellners gruppe på de siste tre kilometerne.

– Vi taper mye på de siste kilometerne. Vi kikker på hverandre, for alle hadde lyst til å vinne etappen. Det var dumt å gi fra seg tjue sekunder igjen, sier Northug.

– Er det dere fire det handler om i Tour de Ski nå?

– Det har skjedd mye i Tour de Ski før, så jeg tror ikke vi skal ta noe for gitt ennå, sier Northug.

– Er det realistisk at det blir et spurtoppgjør på toppen av den siste bakken?

– Jeg vet at jeg bør ha en luke til Legkov. Går vi likt inn med ham tror jeg han bare flirer. Han har gått ett minutt fortere enn meg og Dario opp der før. Hvis det blir en spurt på toppen, så tror jeg det blir en dårlig spurt. Det kan fort være to-tre mann som kommer sammen opp henget, og at det vil bli avgjort de siste 200 meterne, sier Northug.

Northug mener den nest siste etappen blir svært avgjørende.

– Tidligere har folk lagt ett og et halvt minutt før meg på den etappen, og det har jeg tatt igjen. Den etappen kan bli avgjørende. Folk kan plutselig få en dårlig dag. Jeg tror lørdagen blir den viktigste etappen, sier Northug.

Resultatliste på dagens etappe:
1. Petter Northug 1:16:32,7 (15 bonussekunder)
2. Alexander Legkov +0,7 (10 bonussekunder)
3. Dario Cologna +0,9 (5 bonussekunder)
4. Maksim Vylegzjanin +1,6
5. Ilia Tsjernousov +1:25,7
6. Alex Harvey +1:25,8
7. Marcus Hellner +1:27,3
8. Lukas Bauer +1:27,8
9. Finn Hågen Krogh
10. Curdin Perl