OVERVÅKER SITUASJONEN: Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet. (Foto: TV 2)
OVERVÅKER SITUASJONEN: Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet. (Foto: TV 2)

Vet ikke hvor mange nordmenn som ble influensarammet

– Det ble tatt lite prøver på legekontorene i jula, sier overlege Karin Rønning fra Folkehelseinstituttet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karin Rønning fra Folkehelseinstituttet sier mange stengte legekontorer i juleferien har ført til at de ennå ikke nøyaktig kan tallfeste hvor mange som er rammet av årets influensa.

– Noen er blitt kritisk syke, men vi har ingen god overvåking av hvor mange det gjelder, sier Rønning til tv2.no.

Første overvåkingsrapport om hvordan influensaen utviklet seg i jula ble publisert torsdag, men siden tallene er mangelfulle blir denne rapporten ufullstendig, sier hun videre.

Det er imidlertid tydelig at svineinfluensaen har slått til denne jula, og dominerer sesongen.

– Vi ser at andelen folk som gikk til lege i uke 51 og 52 er over grensen som settes som utbruddsgrense, og allerede fra uke 50 økte andelen av influensa A (H1N1 og H3N2) i forhold til influensa type B, sier avdelingsdirektør Karin Rønning til tv2.no.

Flere norske sykehus har økt beredskapen etter stor pågang av influensapasienter. Mange er alvorlig syke og får intensivbehandling, og hittil har sesongens utbrudd av svineinfluensa kostet en person livet.

Svineinfluensaen har sålangt truffet Norge ulikt, og nesten hele landet er rammet. Oslo og Østfold er hardest rammet, men man har ikke funnet dette viruset i prøvene fra Hordaland og Sogn og Fjordane, skriver NTB.

I forrige uke fikk 2,4 prosent av alle som gikk til legen påvist influensalignende sykdom. Av prøvene som er analysert, har laboratoriet foreløpig funnet 137 av typen svineinfluensavirus.

– Ingen pandemi

Ekspertene har spådd at toppen på årets influensasesong ikke vil bli nådd før lenger ut i januar, men FHI avviser at det vil bli snakk om noen pandemi av svineinfluensa slik en fryktet i 2009.

– Vi har i år en vanlig sesongepidemi, ingen pandemi. En pandemi forutsetter et nytt virus som befolkningen ikke har immunitet mot, noe som ikke er tilfelle i år, opplyser Folkehelseinstituttet.

Epidemiekspert Preben Aavitsland tror det kan gå flere uker før toppen av epidemien er passert.

– De viktigste smittesprederene av influensa er skolebarn, så da epedemien rett før jul var i ferd med å ta av kan skoleferien ha lagt en demper på spredningen. Men når skolene begynner igjen så vil det ta seg opp, sier Aavitsland til TV 2.

– Dette er en trend som var forutsett, og så langt ligner kurven den vi så sesongen 2010/2011, sier avdelingsdirektøren ved Folkehelseinstituttet til tv2.no.

– Influensaepidemier er grunnleggende uforutsigbare. Folkehelseinstituttet følger situasjonen nøye med de midler som er til rådighet. Hvor mange som blir syke varierer fra år til år. Størrelsen på epidemien er ikke mulig å forutsi, utdyper hun til Folkehelseinstituttets nettsted.

Færre tar vaksine

Ifølge Rønning er det kjøpt inn tilstrekkelig med vaksiner til risikogruppene, og de aller fleste kommunene har nok på lager på de som trenger vaksinen mest. Kommunehelsetjenesten har meldt til FHI at interessen for årets vaksine har vært lav.

Hun har registrert kritikken som har kommet mot Folkehelseinstituttet om at de ikke har informert godt nok om årets influensa, men påpeker samtidig at de har gitt den informasjonen de skal gi i forhold til risikogruppene.

– Dette er jo informasjon som også skal oppfattes, og blant dem som er i målgruppen er det også vaksinemotstandere, sier Karin Rønning.

FHIs nye tall viser at vaksinasjonsdekningen av risikogruppene i Norge er lavere enn i mange andre europeiske land, og «betydelig lavere» enn målet Verdens Helseorganisasjon har satt på 75 prosent.

30. desember var det registrert 62 892 personer nordmenn som hadde tatt influensavaksinen.

Folkehelseinstituttet holder fast ved anbefalingen om at alle i risikogruppene bør få tatt influensavaksine. Det gjelder eldre, kronisk syke og gravide.

– Det er ikke for sent å ta vaksinen, men det haster, anmoder instituttet.