Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle har et personnummer – og de fleste kan det utenat. Men i løpet av det kommende tiåret ser det ut til at vi må forholde oss til et helt nytt personnummer.

Årsaken er at vi blir mange flere her i landet og det nåværende systemet for personnumre takler ikke befolkningsveksten.

Sprenger systemet

Et personnummer, eller et fødselsnummer, består av elleve sifre fordelt på to hoveddeler: En sekssifret fødselsdato og et femsifret personnummer som består av tre identitetssifre og to kontrollnummer.

I praksis betyr dette at det kun kan gis 500 nye numre i løpet av et døgn, og da man innførte dagens personnummersystem i 1964 trodde man at det ville rekke flere hundre år fram i tid.

Men den gangen var det ingen som hadde tenkt på den voldsomme økningen av innvandrere. Og i fjor ble det for første gang tildelt flere personnummer til innvandrere enn til nyfødte i Norge.

Konsekvensen av dette er at vi vil gå tom for nummer i 2039 – og allerede er systemet sprengt på enkelte datoer.

– Når det da nærmer seg 2040 vil flere datoer bli sprengt. Det vil da også bli et problem for de som er født i Norge, og at de da ikke lenger vil få med fødselsdatoen sin i personnummeret, sier prosjektleder Marianne Henriksen i Skattedirektoratet til TV 2.

LES OGSÅ: – Ordning med D-nummer åpner for falske identiteter

Kan få store konsekvenser

Skattedirektoratet vurderer nå fire forskjellige personnummersystemer og vil i løpet av det kommende kvartalet levere sin endelige innstilling til Finansdepartementet. Ambisjonen er å begynne innfasing på slutten av dette tiåret.

Et nytt personnummerregister vil ha store konsekvenser. For alt fra bank og finans til helsesektoren som eksempelvis har over 200 forskjellige datasystemer som bruker dagens personnummer.

Omleggingen kan komme til å koste over én milliard kroner.

– Det er det vi nå driver å utreder. Vi har jo gått bredt ut å spurt både private og offentlige hva dette her vil medføre – og de sier det er betydelige investeringer, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Den enkleste og billigste løsningen er rett og slett å redusere antall kontrollnummer fra to til bare ett. Noe som er en slags videreføring av dagens system.

Det er bare en liten hake ved dette. For videreføringen vil nemlig føre til at vi går tom for nummer atter en gang – i år 2150.