FØLGER DRAMAET: Nærings- og handelsminister Trond Giske følger dramaet i USA tett. (Foto: TV 2 / AFP)
FØLGER DRAMAET: Nærings- og handelsminister Trond Giske følger dramaet i USA tett. (Foto: TV 2 / AFP)

Giske frykter for utfallet av skattedramaet i USA

Regjeringen her hjemme følger det politiske dramaet i USA tett. Næringsminister Trond Giske (Ap) frykter avgjørelsen kan få alvorlige konsekvenser for Norge.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom hele helgen har det pågått tøffe forhandlinger mellom de to partiene på Capitol Hill, både i Representatenes hus og i Senatet. Selv en drøy time etter at fristen de to partiene hadde satt for å bli enige, er det lite som tyder på at de kommer til enighet.

Mislykkes forhandlingene mellom de to partiene kan konsekvensene bli dramatiske. Også for Norge.

BAKGRUNN: Hektiske forhandlinger for å unngå budsjettstupet i USA

Har tro på en løsning

Samtidig som den hektiske møteaktiviteten fortsetter på Capitol Hill, følges situasjonen nøye her hjemme.

Regjeringen frykter konsekvensene for norsk økonomi, som følge av en krise i USA.

– Ja, det er klart vi følger med på det. For hvis de kuttene trer i kraft fra 1. januar, så vil virkningene ganske rakst nå oss, sier nærings- og handelsminister Trond Giske til TV 2.

Selv om det er mørke skyer over parlamentet i den amerikanske hovedstaden, tror Giske på at en løsning vil bli tvunget gjennom.

– Det de folkevalgte må innse er at det ikke er mulig å gi store skattekutt år etter år, slik USA har gjort, uten at man før eller siden får problemer og må kutte kraftig i velferdsgoder, sier Giske.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Se intervju med Trond Giske:

Frykter ny finanskrise

Statsråden er bekymret, men tror ikke at USA kan gå teknisk konkurs.

TØFFE FORHANDLINGER: Lederen av Senatet, demokraten Harry Reid, på vei til et møte på Capitol Hill søndag. (Foto: Drew Angerer/Afp)

– Nei, jeg tror ikke USA vil gå konkurs. De har sin egen sentralbank som kan trykke penger og de kan ordne opp i sin egen økonomi.

Derimot frykter statsråden for en ny finanskrise slik man hadde i 2008. Også den gang startet det i USA.

– Nå har vi hatt en gradvis, langsom og positiv vekst i USA siden den gangen. Hvis nå USA går ned igjen i BNP og får en ny nedgangstid så vil de bølgene gå utover verden, også til Norge.

Vil ramme arbeidsledige

Det var i fjor USAs folkevalgte vedtok lovene som trer i kraft ved inngangen til 2013. Disse lovene sørger blant annet for at alle lønnsmottakere vil bli rammet av økte skatter.

Obamas parti, Demokratene, ønsker at disse lovene endres og at skatteøkningene kun vil ramme de rikeste. Det vil si de som tjener over 1,4 millioner kroner i året.

– Uansett hvilken side man tilhører, må vår første prioritet være å sørge for at skatten for middelklassefamilier ikke øker. Det vil ramme økonomien vår hardt, sier president Barack Obama.

Hvis ikke frykter de at USA skyves utenfor det såkalte skattestupet, eller «The Fiscal Cliff» som amerikanerne kaller det.

HÅPER PÅ LØSNING: USAs president, Barack Obama, og hans parti Demokratene ønsker å endre lovene som vil føre til økte skatter for middelklassen. (Foto: Evan Vucci/Ap)

– Klarer vi det, vil det demme opp for skattestupet. Det vil hindre de verste situasjonene, sier Obama.

Søndag kveld møttes representanter for både demokratene og republikanerne til et ekstraordinært møte.

Dersom demokratene og republikanerne ikke kommer til enighet vil også en rekke velferdsordninger bli rammet. Blant annet støtten til arbeidsledige.

Sent søndag kveld sto det fortsatt på stedet hvil i forhandlingene.

Sent søndag kveld kom det imidlertid et lyspunkt for amerikanske familier. En avtale som gikk ut i oktober som ville ha ført til høyere melkepriser fra neste måned, ble forlenget med et nytt år.

SE VIDEO: Fembarnsmoren Cateasha kan miste huset: