I BANE: Omtrent slik kan det se ut når to jordlignende planeter går i bane rundt en fremmed sol et sted i universet. (Foto:  /Afp)
I BANE: Omtrent slik kan det se ut når to jordlignende planeter går i bane rundt en fremmed sol et sted i universet. (Foto: /Afp)

– 2013s største nyhet: «Vi er ikke alene»

Om ett år tror forskere vi har funnet en annen planet der mennesker kan bo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nøyaktig når et menneske for første gang stirret opp på nattehimmelen og så stjernene blinke mens han eller hun stilte spørsmålet: «Er vi alene?», vet man ikke.

Finnes det mennesker og liv på andre planeter, eller er vår lille blå klode så ytterst unik at vi er alene?

Noen tror det ikke finnes liv andre steder, andre tror det er liv mange steder i universet og noen tror at det kan finnes menneskelignende skapninger på en annen jord.

LES OGSÅ: Slik har du aldri sett jorden før

Leter etter tvillingjord

Mennesket har blitt slik vi kjenner det gjennom utvikling fra tidenes morgen på planeten jorden.

Blant det som har formet menneskeheten er forholdene på planeten vi vandrer rundt på.

Nå kan forskerne være i ferd med å finne en planet svært lik vår egen, nærmest en tvillingjord et helt annet sted i universet.

– Den første planeten med en størrelse, omløpsbane og stråling fra stjernen som gjør den passende for liv, vil mest sannsynlig bli funnet og kunngjort i 2013, sier Geoff Marcy til space.com.

Marcy er en veteran innen planetjakt, og jobber til daglig ved Universitetet i California. Han er også en del av forskningsteamet rundt Kepler-teleskopet som siden 2009 har fotografert stjerner for å finne ut om det går planeter rundt dem, og i så fall hva slags planeter.

Keplerteleskopet følger tilnærmet jordens bane rundt solen, men går ikke i bane rundt jorden. Ved å holde avstand til jorden er det mulig å observere stjernene uten at jorden skygger eller at det kommer strølys fra jorden som forstyrrer bildene.

LES OGSÅ: Solen blir svakere

Mange observasjoner

Marcy får støtte fra en annen godt kjent forsker på planeter rundt andre stjerner enn vår egen sol, Abel Mendez ved Universitetet i Puerto Rico.

– Jeg tror den første tvillingen til jorden vil bli funnet neste år, sier Mendez til nettstedet.

Keplerteleskopet må observere tre passeringer av planeter mellom deres stjerne og jorden for å fastslå at det er en planet de observerer. Også ved HARPS-anlegget ved det europeiske observatoriet i Chile leter man etter tegn på at planeter går i baner rundt andre stjerner.

– En kombinasjon av detaljrikheten i observasjonene og lengden de har pågått, er nå i ferd med å gi resultater, sier Mendez.

LES OGSÅ: Nordmenn skal hjelpe NASA å finne liv på Mars

Tusenvis av jorder

Ifølge forskerne er det trolig mange uoppdagede tvillingplaneter til jorden, som bare venter på å bli funnet.

– Et forsiktig anslag sier at det er 200 milliarder stjerner som til sammen minst har 50 milliarder planeter, sier Mikko Tuomi ved Universitetet i Hertfordshire til space.com.

– Anslår vi at 1 av 10.000 planeter ligner jorden, vil det gi oss fem millioner slike planeter. Så jeg vil tro at vi snakker om minst noen tusen slike planeter, sier han.

LES OGSÅ: Liv på Merkur? Romsonde fant is

– Et gigantisk sprang

Forskerne tror et funn av en tvillingplanet vil gi mennesket et nytt perspektiv, på samme måte som da våre forfedre ble klar over at det fantes mer land på jorden som man ikke hadde oppdaget ennå.

– Vi vil vite at det kosmiske hav inneholder øyer og kontinenter i milliardtall, som er av en slik karakter at de kan opprettholde både enklere liv og hele sivilisasjoner, sier Marcy entusiastisk.

Han er ikke i tvil om at bekreftelsen på at jorden har tvillingplaneter vil blåse nytt liv i menneskets utforskertrang, og vi vil sende nye romsonder mot steder der det kan finnes en annen jord.

– Dette lille skrittet for menneskeheten, vil være et gigantisk sprang for våre arter, sier Marcy til nettstedet.

Om forskerne får rett i at 2013 vil bringe funnene av jordens tvilling, vil bare tiden vise.