Northug (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
Northug (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Northug møtte russisk overmakt på jaktstarten: – Jeg var en superidiot som lå feil i siste sving

Nordmannen ble slått av Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov.

Oberhof (TV 2): Petter Northug hadde 11 sekunder ned til nestemann foran dagens jakstart. Han måtte likevel å se at det var russerne Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov som gjorde opp om seieren. Vylegzhanin trakk det lengste strået og Northug endte til slutt som nummer tre.

Se intervju med Northug i videovinduet øverst i artikkelen

Det var etter planen, ifølge landslagstrener Trond Nystad. Han mener Northug gjør klokt i ikke å svi av for mye krefter i begynnelsen av Touren.

Northug er derimot ikke like sikker på om han er blitt en klok mann.

– Nei, jeg er vel en superidiot som lå feil i siste sving, humrer Northug.

Ladet opp med Rambo
Northug innrømmer at han ikke hadde sin beste dag i sporet.

– I dag var rett og slett Vylegzhanin og Legkov sterkest. Legkov så skremmende sprek ut. Jeg følte meg litt tyngre, og jeg er veldig glad for at han ikke gikk tidligere. Jeg er der jeg ønsker å være. Nå har jeg et bra utgangspunkt med tanke på sprinten, sier Northug til TV 2.

Les også: Nå spøker det for Johaugs Tour-sjanser: – Jeg åpnet for hardt
Les også: Weng etter Kowalczyks maktdemonstrasjon: – Skulle ønske Marit Bjørgen var her

Mosvik-ekspressen forteller at han ladet opp til jaktstarten med å se Rambo 1 og Rambo 2.

– Men i dag var Legkov og Vylegzhanin feltets Rambo. Jeg er ti kilo tyngre enn han som er nest tyngst i gruppa jeg gikk i, så jeg er veldig glad for at Legkov og Vylegzjanin ikke prøvde seg tidligere. De kunne ha gått i fra både meg og Dario, for også han så litt seig ut i dag. De kunne sikkert ha gått fra oss med 20-30 sekunder hvis de ville, sier Northug.

Hentet inn tidlig
Det gikk ikke lang tid under dagens jaktstart før Legkov hadde spist opp hele forspranget Northug opparbeidet seg under gårsdagen prolog.

Etter hvert dannet det seg en tetgruppe med flere av de største navnene. Vylegzhanin, Tsjernousov, Harvey, Cologna, Heikkinen og Legkov gikk sammen med Northug gjennom store deler av jaktstarten.

– Umulig å ta dem igjen
På slutten ble de to russerne for sterke, uten at Northug tapte for mye tid av den grunn.

– Jeg tenkte at jeg skulle ligge som nummer to eller tre inn i bakken. Jeg trodde at det skulle bli mer samlet enn det ble i den siste svingen. Da Vylegzhanin og Legkov stakk rundt svingen skjønte jeg at det ville bli umulig å ta dem igjen, sier Northug.

Les også: Her er alt du trenger å vite om bonussekundene i Tour de Ski
Les også: Tidenes dårligste laginnsats av herreløperne i Tour-prologen

Nå gleder han seg til å komme seg til Colognas hjemtrakter. Sprinten 1. januar går av stabelen i sveitsiske Val Münstertal.

– Det blir vel ikke som å komme til Gällivare, men det blir jo bortebane. Det er en liten dal, selv om den er ganske mye større enn Mosvika, sier Northug.

Hviledagen skal skikongen bruke til å holde maskineriet i gang.

– Jeg skal ut å røre meg. Det dummeste man gjør er å slappe av. Da får man det tungt den påfølgende dagen, sier Northug.

Se målgangen i videovinduet under

689181