Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jussprofessor Jan Fritdhjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener den manglende viljen står i kontrast til regjeringens uttalte syn på habilitetsproblematikken, der man stadig understreker at dette er et problem man tar svært alvorlig, skriver Dagbladet.

– Jeg ser en ganske betenkelig mangel på forståelse av hvor viktig det er at vi har klare regler som kan bidra til å opprettholde tilliten til forvaltningen og politisk ledelse. Det kan se ut som om regjeringen er redd for en ny forvaltningslov, at man blant annet er redd for at mer presise habilitetsbestemmelser vil innskrenke handlingsfriheten i forvaltningen, og kanskje særlig for å la disse gjelde også for offentlige eide selskaper, sier Bernt.

Bernt tok i kjølvannet av Støre- og Lysbakken-sakene til orde for en fullstendig gjennomgang av regelverket. Han mente at loven fra 1967 var overmoden for omskrivning og kalte habilitetsreglene for liberale og upresise.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet er ikke enig i Bernts konklusjoner.

– Det er politisk vilje til å gjennomgå forvaltningsloven, inkludert habilitetsregelverket, men den politiske viljen er større til å ta tak i andre politiske oppgaver, sier han. (©NTB)