JustynaLance
JustynaLance

Lance Armstrong er blant Kowalczyks store idoler

Den polske langrennsjenta holder både den amerikanske syklisten og en dopingtatt langrennsløper meget høyt.

Justyna Kowalczyk tilhører dem som er på Lance Armstrongs side i saken om dopingspørsmålet rundt syklisten.

– Jeg stiller meg litt tvilende til det når det ble tatt så mange prøver, og ingen av dem var positive den gang, sier hun i et intervju gjort med polsk TV før langrennssesongen startet.

Les også: Kowalczyk: – Jeg er ikke Tour-favoritt

Hun har selv blitt diskvalifisert og utestengt i to år etter en positiv dopingprøve, bare for å oppleve at utestengelsen senere ble opphevet av den internasjonale dopingretten for sport.

– Jeg har selv erfart at legene i FIS ikke vil innrømme at de tar feil, sier Kowalczyk.

I intervjuet med polsk TV kommer det fram at to av hennes store idoler er belastet med stor dopingmistanke og dopingdom. De er nemlig den estlandske langrennsløperen Andrus Veerpalu og den amerikanske syklisten Lance Armstrong.

De fleste kjenner til Armstrongs historie, og Veerpalu har en dopingdom som varer til 2015. På spørsmål fra den polske TV-verten om ikke Kowalczyk selv mister troen på den rene idretten svarer hun skråsikkert.

– Nei, slett ikke. Jeg tror veldig sterkt på en ren idrett. Slike tilfeller som dette, når slik informasjon kommer ut viser godt at man prøver å bekjempe doping, forklarer hun.

Andrus Veerpalu. (Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP)
Andrus Veerpalu. (Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP)

Ekspertene er kritiske til uttalelsene
– Jeg synes det er veldig dumt at hun bruker Andrus Veerpalu og Lance Armstrong som sine forbilder, i hvert fall utad, og det stiller ikke henne i et godt lys, sier TV 2 Sportens langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

Han får støtte av Johan Kaggestad.

– Jeg liker ikke det hun gjør for å si det rett ut. Hun bruker to steindopede utøvere som inspirasjon, også har hun vært litt ufin mot Marit Bjørgen i enkelte intervjuer og sammenhenger. Så jeg tror hun skal stikke fingeren i jorden og være litt forsiktig med hvordan hun fremtrer på den internasjonale arenaen. Hvordan hun fremtrer i Polen det får være en ting, sier TV 2s ekspertkommentator.